2020. máj 29.

Az amerikai hadsereg a következő háborús konfliktust a Föld alá teszi

írta: Göbölyös N. László
Az amerikai hadsereg a következő háborús konfliktust a Föld alá teszi

assets_newatlas_com.jpg

Egy különleges katonai űregység, a Space Force, az amerikai adminisztráció prioritásai közé tartozik. A Pentagont inkább az foglalkoztatja, hogy a föld alatt kell harcolni.

A DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) egy hároméves pályázatot tervez kiírni egy olyan technológia kifejlesztésére, amely megvédi az embereket a föld alatti terek veszélyeitől.

A DARPA már elkezdte összeállítani a csapatokat, amelyek résztvesznek a versenyben. A Subterranean Challenge célja új, gyors feltérképezési rendszerek kidolgozása azoknak az egységeknek a számára, amelyek a vészhelyzetben lévőket mentenek, illetve városi környezetben harcolnak.

A DARPA szerint a föld alatti környezetek sok szempontból ismeretlen területek számukra annak ellenére, hogy egy sok katonai és civil alkalmazásban alapvető szerepet játszanak. A különböző földalatti környezetek – alagutak, barlangok – olyan kihívást jelentenek, amelyek adott esetben lehetetlenné tehetik a helyzet uralását még ideális körülmények között is.

A kifejlesztésre váró új technológiák felhasználhatók lehetnek szélesebb körben a tudományban és a kereskedelemben is.

A verseny két részből fog állni. Az első részben a résztvevőknek technológiákat kell kidolgozniuk egy olyan lánctalpas járműhöz vagy önműködő robothoz, amelynek nehéz terepen kell áthaladnia. A második részben szimulált helyzetben kell bemutatniuk munkájukat, először külön-külön, majd együtt, hogy pontozni lehessen a gyorsaságot, az irányíthatóságot, a feltérképezés pontosságát, a tárgyak azonosításának szintjét.

A virginiai Scientific Systems Company-vel tavaly július 31-én kötöttek egy közel 500 ezer dolláros szerződés, majd a michigani egyetemmel 750 ezrest, a szintén virginiai Robot Defence Holdings-szal 4,46 millió dollárost.

„Ha városi környezetben alagutakban kell mozognom, könnyen ütközhetek olyan akadályokba, mint egy mozgólépcső. Hogyan tudhatnánk felülkerekedni ilyen nehézségeket? – indokolta a kiadásokat a Wired-nek Timothy Chung, a DARPA programfelelőse – Olyan gépek, mint a „vakondok”, amelyek alagutakat ásnak, már léteznek nagy horderejű munkákhoz, de ezek valószínűleg nem alkalmasak a DARPA által tervezett célokra.”

Az Open Worm Project kutatói már  évekkel ezelőtt használtak egy olyan szoftvert, amely egy giliszta idegrendszerének neuronjaira alapult. A robot LEGO-ból készült, és úgy mozgott, mint egy igazi giliszta.

Szólj hozzá

hadászat USA DARPA