2020. jún 16.

Sose kezdj úgy egy e-mailt, hogy „remélem, jól vagy”

írta: Göbölyös N. László
Sose kezdj úgy egy e-mailt, hogy „remélem, jól vagy”

pourquoi-faut-il-eviter-decrire-jespere-que-vous-allez-bien-.jpg

Nem egyszerű egy e-mailt elkezdeni manapság – mondják a Le Figaro Madame által megszólaltatott média-szakemberek és pszichológusok. Az üzenetnek kedvesnek, világosnak, de nem bizalmaskodónak kell lennie.

A koronavírusjárvány óta sokan megkerülhetetlennek hiszik a „Kedves Xy, remélem, jól vagy” formulát. A szándék jó, de a megfogalmazás kevésbé. Közhely, és ezáltal hatástalan. Jobb lenne az egyszerű „hogy vagy?”, annál is inkább, mert a fentebbi nem vár választ, míg ez arra szólítja fel a megkérdezettet, hogy valóban elmondja, hogy érzi magát. Viszont csak annál alkalmazható, akit ismerünk, akivel régebben beszéltünk, vagy leveleztünk.

A járvány befejeződése után el is lehetne hagyni az egészség iránti érdeklődést, ez az egyik módja lehetne a normális élethez való visszatérésnek.

Ami azonban a fontosabb a nyitó udvariassági formulánál, hogy hiteles maradjon az e-mail küldője a partner szemében, mert ami elhangzik vagy történik a járvány alatt, az pozitívan és negatívan is erősebb nyomokat hagy, mint normális körülmények között. A hamis ígéreteknek súlyos következményei lehetnek és a bizalomvesztés ebben a rendkívüli helyzetben hosszú ideig tartó, esetleg végleges lehet.

Fontos a partnert érdekeltté tenni, bevonni az e-mail témájába pl. ilyen közbeszúrásokkal: „Mint ahogy Te felhívtad figyelmemet ezzel kapcsolatban”. Ezzel azt is mutatjuk, hogy informáltak vagyunk az adott témában.

A záró mondat ismét egy udvariassági formulának kell lenne, amely azt fejezi ki, hogy mennyire örültünk a levelezés lehetőségének.

Szólj hozzá

társadalom levelezés