2020. jún 27.

Ötvenéves a Kinks Lolája

írta: Göbölyös N. László
Ötvenéves a Kinks Lolája

image_0-49.png

Fél évszázada csendült fel először egy erőteljes, akusztikus gitáros riff, amely egy kultikus dalba vezetett arról, aki „úgy lépked, mint egy nő, de úgy beszél, mint egy férfi”.

A Kinks Lolája, amely 1970. június 12-én érkezett meg a lemezboltokba, a zenekar vezetőjének, Ray Davies-nek és egy transzvesztitának a találkozásából született.

Az együttes rajongói jól ismerik a sztorit. A Kinks a londoni Morgans stúdiókban veszi fel új albumát. A szünetet Ray egy sohói klubban tölti menedzserükkel, Robert Wace-szel. A két huszonéves fiatalember jól szórakozik, isznak és még valami tiltott anyagot is fogyasztanak. Wace vad táncot rop egy lánnyal, Davies még irigykedik is, hogy milyen sikere van a szép nőnél, amikor észreveszi, hogy a nő nem nő. Figyelmezteti barátját, aki azonban közli, hogy nem érdekli és tovább táncol. Ray hazatér és elhatározza, hogy dalt ír az esetről.

Ez volt az első híres dal a rock történetében, amelynek hőse egy transzvesztita. Óriási siker lett világszerte. A BBC cenzúrázta, de nem nyílt szexuális tartalma miatt, hanem azért, mert nevén említette a Coca Colát, ezért meg kellett változtatni ezt a szövegrészt „cherry colá”-ra. Az angolokat a tartalom egyébként kevésbé botránkoztatta meg, mint az amerikaiakat. A tengerentúlon sok rádió elutasította a sugárzását, mert a szövegben elhangzik, hogy „a jövőben a lányok fiúk lesznek, a fiúk pedig lányok.”. Ez persze a legkevésbé sem zavarta a lemezvásárlókat, megjelenése után néhány nappal már a második helyre került a brit és az amerikai toplistákon egyaránt.

Ray Davies később több interjúban elmondta, hogy a Lola valójában nem annak a lánynak szól, akivel a sohói klubban találkoztak, hanem akikkel az évek során megismerkedtek a szigetországban, ahol a homoszexualitás 1967-ig bűncselekménynek számított.

Szólj hozzá

rock Zene Nagy-Britannia Kinks