2020. aug 03.

Régészeti leletek ásatás nélkül

írta: Göbölyös N. László
Régészeti leletek ásatás nélkül

 larea-interessata-dallo-studio.jpg

A cambridge-i és a genti egyetem kutatói ásatás nélkül térképeztek fel egy római kori várost GPR-rel (talajba hatoló radar), amely hullámaival megkapja a rejtett struktúrát visszajelzését.

A régészek ezzel az eszközzel  3,5 hektár területet vizsgáltak meg, 12,5 cm-ként küldve a radarhullámokat.

Az azonosított város Róma közelében Falerii Novinál van. Magába foglal egy fürdőt, egy piacot, egy templomot, egy ismeretlen szerkezetű épületet és egy vízvezeték-hálózatot.

Ezzel az eszközzel különböző mélységekbe hatoltak és megfigyelhették, hogyan fejlődött a város az évszázadok alatt. Nagy előnye még, hogy tanulmányozni lehet azokat az eltemetett városokat, amelyeket nem lehet kiásni mert vagy túlságosan nagyok, vagy pedig modern város épült felettük.

Falerii Novi a K.r. u. 3 században épült, és a 8. századig éltek benne. A GPR-nek köszönhetően azt is megtudták, hogy mi történt utána a várossal, pld. hogy néhány nagy épületet elvittek belőle. Kiderült, hogy építése nem a római szokásoknak megfelelően folyt, a templom, a piac, a fürdő épületei építészetileg sokkal kidolgozottabbak voltak, mint az várható lett volna kisvárosi viszonylatban.

Az „anomáliás” épületek között van egy nagy négyszögletű, amely a vízvezetékhez kapcsolódik. Lehet, hogy egy nyitott uszoda volt. A város északi kapujánál egymással szemben is áll két nagy építmény. Lehet, hogy részei voltak egy szent helynek.

A tudósok remélik, hogy ezzel a módszerrel olyan városok maradványait is tanulmányozhatják, mint a ma Törökország területén fekvő hajdani Milétosz, a görögországi Nikopolisz vagy a Líbiában található Küréné.

Szólj hozzá

tudomány régészet technológia ókor ásatások