2020. sze 07.

Pszichedelikus drog terápiás célokra?

írta: Göbölyös N. László
Pszichedelikus drog terápiás célokra?

1_z-dgqnuoaeqt5w1cpijv6a.jpeg

 

Angela Murray utolsó mentsvárként fordult az ayahuascához. A floridai nő éveken át küzdött a poszttraumatikus stressz ellen, amely azután hatalmasodott el rajta, hogy férje megölte a lányukat, majd öngyilkos lett. A növényi alapú pszichedelikus italról a neten szerzett tudomást.

A Netflix (UN)Well című sorozatának egyik epizódja foglalkozott Angela sorsával. Leírja tapasztalatait az orlandói Soul Quest Ayahuasca Church otthonban. Egy másik epizód Peruban játszódik, ahol az indiánok ősidők óta használják ezt a hallucinogén anyagot orvoslásukban.

Míg az ayahuasca használata terjed az egész világban, a turisták szakértelem nélkül tépdesik, olyannyira, hogy már a kihalásától kell tartani. Teszik ezt annak ellenére, hogy a szakemberek figyelmeztetnek: a növény önmagában nem szünteti meg a stresszt, legfeljebb a gyógyításnak csak egy része lehet.

ayahuasca-1.jpg

A sorozat bemutatja az ayahuasca-turizmus sötét oldalát is: a halálos túladagolásokat, a szexuális jellegű bűntényeket. Nem hallgatja el, hogy megöltek egy sámánt Peruban és a helyi lakosok meglincselték a gyanúsítottat.

Az ayahuasca DMT-t (dimetiltriptamint) tartalmaz, ami a hallucinációkat és az érzékelés megváltozását okozza.

Vannak, akik azt állítják, hogy a növény a traumák, a gyógyíthatatlan betegségek legyőzésében is segítenek, de ennek kevés tudományos bizonyítéka van. Egy placebóval kontrollált kísérlet azt mutatta, hogy talán a depresszió ellen tud egyes esetekben hatni.

A pszichológusok szerint a nyugatiak számára a legnehezebb az ayahuasca spirituális jellegének megértése, amely szorosan kapcsolódik az őslakosság rituáléihoz, hiedelmeihez.

 

 

Szólj hozzá

drog gyógynövény ayahuasca Peru