2020. sze 08.

Biblioterápia járványstressz ellen

írta: Göbölyös N. László
Biblioterápia járványstressz ellen

luc6.jpg

A biblioterápia arra irányul, hogy olvasással segítse megoldani az élet számtalan problémáját. Fontossága napjaink járványpánikjában még nagyobb lehet.

Sokan tudják ezt és bizonyítja egy franciaországi felmérés is, amely szerint az emberek 54%-a olvasott el egy könyvet március és május között. Mára enyhültek ugyan a megszorítások, de a feszültség nem csökken.

A Huffington Post Régine Detambel írónőt, biblioterapeutát kérdezte erről a módszerről.

„A módszert én inkább bibliokreativitásnak nevezném, mert az olvasás beindítja a kreativitást, megeleveníti a könyv szereplőit. De soha nem ajánlok konkrét könyveket. Több okból. Túl sok dolgot kellene figyelembe venni. Van-e az illetőnek kognitív, vizuális problémája,  képes-e végigolvasni egy könyvet. És egyébként is, nem tudni, hogy milyen hatással van egy bizonyos könyv.

Ebben a válságos periódusban olyanok a könyvek, mint az űrhajók. Elvisznek bennünket egy más vidékre, sokszor más időbe. Bizonyos értelemben megvédenek bennünket a valóságtól. A könyvnek gyógyító ereje van, még akkor is, ha olyan, mint egy sorsjegy. Nem tudjuk, milyen hatással lesz ránk, mit ébreszt fel bennünk.

Kafka szerint a könyv egy fejsze, amely felaprítja a bennünk lévő fagyott tengert.”

A könyv segít bennünket abban is, hogy átalakítsuk kapcsolatunkat a megváltozott világgal. Erre nagyon jó a költészet, amelyet adaptálni lehet minden emberi szituációra, mindenki megtalálhatja a versekben azokat a gondolatokat, amik őt szólítják meg. De a biblioterápia nemcsak passzív lehet, hanem aktív is, ide tartozhat a napló- és a levélírás is. .

Szólj hozzá

olvasás stressz koronavírus