2020. sze 21.

A mélységek nagyasszonyának üzenete

írta: Göbölyös N. László
A mélységek nagyasszonyának üzenete

e7de1d16-5cf0-4f6f-a412-3e9f180c8600.jpg

Sylvia Earle, a világhírű amerikai oceanográfus és mélytengeri búvár 85. születésnapján különös kéréssel fordult szeretteihez: nem kér magának ajándékot, inkább adakozzanak az óceánok megmentésére, hogy újra lehessen teremteni a pusztul flórát és faunát.

Earle tinédzser kora óta búvárkodik és 70 évig tapasztalatával ő a legkompetensebb személy, aki meg tudja mondani, mi változott azóta a világtengerekben.

A National Geographic kutatójaként 1982 óta dolgozik a Mission Blue keretében, amelynek célja megtalálni a védelemre szoruló óceáni területeket, és megvédeni azokat a túlhalászattól, a klímaváltozás hatásaitól, a szennyezéstől.

„Ötven évvel ezelőtt mindenféle élőlény volt az óceánban. Mára elpusztult a korallzátonyok fele, a nagytestű halak 90%-a. Évente csaknem 100 millió tonna faunát veszünk ki az óceánokból és tesszük tönkre ezzel az élőhelyeket. Azt gondoljuk, hogy az erőforrásaink végtelenek, pedig nem így van” – magyarázta Earle.

A Mission Blue most azon dolgozik, hogy létrehozzon egy védett tengeri zónát Costa Rica és Ecuador vizeiben.

Earle szerint fontos a gyerekekkel megismertetni az óceánokkal kapcsolatos problémákat. „A gyerekek ma tudják, hogy az űrből nézve milyen a Föld. Ha holnap a tengerek mélységében is úgy lehetne utazni, mint az űrben, megismernék, hogy mennyi szépség van bennük és mennyi kárt okoztunk”. Ezért sürgeti olyan tengeralattjárók készítését, amelyek biztonsággal levihetik az embereket a mélységekbe.

Miután órák ezreit töltötte a víz alatt és előadásokkal, publikációkkal terjesztette ismereteit, a legnagyobb problémának azt tartja, hogy az emberek nagyon keveset tudnak a vizek világáról, és ezt a hiányosságot akarja továbbra is, magas kora ellenére minden erejével megszüntetni.

Szólj hozzá

környezetvédelem óceánok USA Sylvia Earle