2020. sze 22.

A gyerekek születési sorrendje hatással van személyiségükre

írta: Göbölyös N. László
A gyerekek születési sorrendje hatással van személyiségükre

98297273-two-little-brothers-hugging-children-the-concept-of-family-childhood-and-education-.jpg

A testvérek nem okvetlenül hasonlítanak egymásra külsőleg vagy belsőleg, de a pszichológusok szerint a születési sorrendjük mindenképpen hatással van rájuk.

A sorrenden belül szerepet játszik a család létszáma, a testvérek neme, együttélésük időtartama, kognitív és érzelmi különbségek, a szülők magatartása és a család légköre – írja a Huffington Post.

Az első gyermekre a szülők nagy figyelmet fordítanak, de tapasztalatlanságuk miatt sok hibát is elkövetnek. A másodiknál vagy a harmadiknál már nyugodtabbak, de kevesebb idő jut egy csemetére, ezért nem azonos módon nevelik az elsőt, mint az utána következőket.

Az elsőszülöttben általában több a felelősségtudat, igényesebb. Előfordul, hogy úgy törődik kistestvérével, mint egy szülő, néha vezető szerepre törekszik. A középső testvér a kettőjük között a békítő, a megértő, az együttműködő.

A legkisebbel az szülők általán engedékenyebbek, elnézőbbek, ezért gyakran függetlenebbek, kreatívabbak, kevésbé felelősségvállalók.

Az egyetlen gyerek magatartása hasonló a legidősebb gyermekéhez, mert kell osztoznia a szülők figyelmében és sokat várnak tőle.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy minden gyermek megvan eleve a maga személyisége és ennek alapján másként viselkednek akkor is, ha a szülő egyformán neveli őket.

 

Szólj hozzá

élet család gyermekek