2020. sze 23.

Nyugodhat-e együtt a párizsi Panthéonban Rimbaud és Verlaine?

írta: Göbölyös N. László
Nyugodhat-e együtt a párizsi Panthéonban Rimbaud és Verlaine?

rimbaud-verlaine-paris-zigzag.jpg

Jacqueline Teissier-Rimbaud, a költő dédunokahúga ellenzi, hogy a 19. századi irodalom kamasz fenegyerekét együtt temessék el a párizsi Panthéonban hajdani barátjával és szerelmével, Paul Verlaine-nel. Álláspontját támogatja a Rimbaud baráti társaság is, szemben Rosalyne Bachelot kulturális miniszterrel.

Rimbaud és Verlaine örök egymáshoz tartozását irodalmárok, akadémikusok és költészetük rajongói javasolták a köztársasági elnökhöz intézett levelükben.

„Ha a két költő együtt megy a Panthéonba, mindenki arra gondol, hogy homoszexuálisok voltak, de ez nem igaz. Rimbaud nem Verlaine-nel kezdte az életét és nem is vele fejezte be. Az csupán néhány ifjúkori év volt számára” – mondta dédunokahúg az AFP-nek – Arthur Rimbaud Charleville-Méziéres-ben született és ott is marad az egész családjával.”

Jacqueline dédnagyapja, Frédéric, a költő bátyja volt.

Alain Tourneux, a társaság elnöke szerint Rimbaud-t és Verlaine-t a közös díszsírhellyel végleg egymáshoz kötni túlzás, mivel Rimbaud, miután kishíján lelőtte mentorát, aki elindította őt a költői hírnév útján, szakított Verlaine-nel és a későbbiekben nem is akart emlékezni a vele eltöltött négy évre. Ragaszkodott új életéhez, azért is ment el Afrikába, ahol egy fiatal nővel élt együtt. ”Ikon lett sok homoszexuális számára, de ez ellen bizonyára tiltakozott volna. Intenzíven akart élni, és minden szempontból több élete volt” – vélekedik Tourneux.

A miniszterasszony viszont azon az állásponton van, hogy Rimbaud és Verlaine együtt menjenek a Panthéonba, annak nemcsak történelmi és irodalmi, „hanem mélységesen aktuális oka” is van.  

Tény, hogy közös magánéletüket leszámítva, a két elátkozott költő kölcsönösen hatott egymásra az irodalmi kísérletezésben, az újító formanyelvben és a merész témaválasztásokban, de míg Rimbaud húszévesen gyakorlatilag lezárta életművét, Verlaine éppen szakításuk, majd börtönbüntetése után jutott el költészete csúcsára. Mindketten több végén égették életüket. Arthur Rimbaud 37 évesen, Afrikából hazatérve vérmérgezésben halt meg 1891-ben, míg Paul Verlaine 1896-ban, 52 évesen, nyomorgó alkoholistaként. Költészetük mély nyomot hagyott az őket magyarra fordító Nyugatosokon Ady Endrétől Tóth Árpádig. Rimbaud-t prózaversei miatt a szürrealisták is elődüknek tartottak, de még a 60-as évek végén feltűnő rock-költők is visszanyúltak hozzájuk, főleg Patti Smith és Jim Morrison. Van olyan elmélet, mely szerint Morrison párizsi eltűnése csupán egyike volt számtalan szerepjátékának: ugyanúgy egy másik életet, új identitást keresett, mint Arthur Rimbaud…

 

Szólj hozzá

irodalom 19.század Franciaország Arthur Rimbaud Paul Verlaine