2020. sze 24.

Hogyan rontsunk el véglegesen egy párkapcsolatot?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan rontsunk el véglegesen egy párkapcsolatot?

15-signs-youre-in-a-toxic-relationship.jpg

Minden érdemi kapcsolatnak vannak jó és rossz pillanatai. Egy veszekedés nem a világ vége, mégis vannak olyan viselkedések, amelyek szétváláshoz vezetnek.

A Business Insider pszichológusokat kérdezett meg a párkapcsolatok elrontásának biztos módszereiről.

1.A partnertől való eltávolodás. A Couple and Family Psychologoy research and Practice folyóirat 2013-ban megjelent tanulmánya leírja, hogy azok a párok, amelyek állandóan megsebzik egymást, egyre messzebb kerülnek egymástól és végül odajutnak, amit külön-külön szeretnének elkerülni.

A problémák megbeszélése lehet a megoldás, valamint közös témák, érdeklődések keresése.

2.Az anyagi helyzet elhallgatása. A National Endowment for Financial Education felmérésében öt amerikaiból kettő állította, hogy vagyoni helyzetét illetően nem mondott igazat partnerének. Ez veszekedéshez, bizalomvesztéshez, gyakran váláshoz vezet.

A probléma, hogy a pénz nemcsak számokat jelent, hanem hatalmat is szimbolizál és bizonytalanná teszi a kapcsolatot.

Mielőtt a közösbe tennék (teljesen vagy részben) a pénzüket, célszerű megbeszélni, hogyan használják fel közös szükségleteikre és nagyobb személyes jellegűekre.

3.Közömbösség a partner kérései iránt.

A texasi egyetem kutatói szerint a megértés hiánya nagyon nehéz helyzetet teremt, annál is inkább, mert a partnerek legtöbbször egymást hibáztatják. Hasznos lenne megvizsgálni, hogy a magatartásuk hogyan hat a közös életükre.

4.Fantázia-kapcsolat kreálása

A "„fantázia-kapcsolat" kifejezést Robert Firestone pszichológus találta ki olyan helyzetekre, amikor az egyik fél abban az illúzióban él, hogy tökéletes az összhangja a másikkal, holott az érzelmi empátiát a rutin helyettesíti. Ebben az igazi veszély, hogy az illető elveszti saját egyéniségét. A realitáshoz való visszatérés változtathatja meg ezt a sokáig nem fenntartható helyzetet.

5.Fontos dolgokról e-mailben való értekezés.

A nők szeretnek e-mailben kommunikálni, a férfiak nem – olvasható a Journal of Couple and relationship Therapy-ban. A férfiaknál ez egy kapcsolat megszakítását is jelentheti.  A tanulmány azt javasolja a pároknak, hogy inkább térjenek át a komolyabb beszélgetésekhez.

6.A vita elterelése.

A pár vitatkozik valamin és az egyik előhozakodik valamivel, aminek semmi köze a vitához. Douglas LaBier pszichológus a következő esettel magyarázza a Psychology Today-ben: egy pár a vakáció programjain vitatkozik és az egyik váratlanul azzal áll elő, hogy milyen ronda az a szék, amelyet a másik néhány napja vásárolt. Egy másik tanulmány szerint akinek ilyen szokása van, az gyakran és intenzíven veszekszik.

7.A partner lebecsülése. John Gottman párkonzulens szerint ez biztosan váláshoz vezet. Kölcsönös megbecsülés és a tisztelet nélkül egy párkapcsolat nem tud fennmaradni.

8.A partner kibeszélése. A Journal of Family Psychology-ban megjelent tanulmány szerint ez az agressziónak olyan formája, amely váláshoz vezet. Megnyilvánulhat a partner háta mögötti információ-terjesztésben, vagy számára kellemetlen dolgoknak a jelenlétében való elmondásában. A tanulmány szerint ezt főleg a nők gyakorolják, de a párkapcsolatra mindenképpen káros hatással van. Ez a magatartás a másik fél megalázását jelenti, a problémákat csak szemtől szemben szabad kibeszélni.

 

Szólj hozzá

élet párkapcsolat