Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Takarékos milliárdosok

warren-buffett.jpg

A Business Insider nyolc olyan milliárdost mutat be, akik nem fitogtatják gazdagságukat, kerülik a felesleges pazarlást és mindennapi emberekhez próbálnak hasonlítani.

Warren Buffett:

A Berkshire Hathaway elnöke, vagyona 74 milliárd dollár. A világ leggazdagabb emberei közé tartozik, mégis abban a házban lakik ma is, amelyet 1958-ban vett 32.500 dollárért. Nincs mobiltelefonja, sem számítógépe és egy 2009-es életrajza szerint olyan autóval közlekedik, amelynek rendszámtábláján THRIFTY (takarékos) felirat olvasható. Buffett-nek nincs jó ízlése, nemcsak azért, mert a Burger Kingbe, a Dairy Queenbe és a Coca-Colába fektet be, hanem mert az étrendjében napi 5 coca-cola és egy csomó sült krumpli van.
Részvényeseinek elmagyarázta, hogy életstílusát nem befolyásolja a gazdagsága. „A feleségem boldog, sokkal rosszabb lenne, ha 6-7 házam lenne, mindenem megvan, amire szükségem lehet, nem akarok többet, mert egy bizonyos szint felett nincs különbség.”

Mark Zuckerberg:

Családjával együtt szerényen él, legszívesebben farmerben és pólóban jár. Egy 7 milliós házban laknak, ami 70 milliárdos vagyonához viszonyítva olcsóság. Egy Golf GTI-vel közlekedik és 2015-ben bejelentette, hogy a Facebook osztalékának 90 %-át élete végéig adományokra fordítja.

Carlos Slim Helu:

Vagyona 65.3 milliárd dollár, a Carso-csoport alapítója. Nem költi a vagyonát, inkább beruház a saját cégeibe és általában a gazdaságba. Ő Mexikó leggazdagabb embere, de lemond a repülőgép luxusáról. Egy öreg Mercedes-Benzzel közlekedik, takarékoskodik, és azt tanácsolja alkalmazottainak is, hogy takarékoskodjanak a bőség éveiben is. 
Negyven éve ugyanabban a hatszobás házban él és otthon készített ételeket fogyaszt. Szereti a művészetet és a kubai szivarokat, valamint a 80 milliós házát, amelyet kezdetben el akart adni.

Charlie Ergen:

A Dish Network elnöke, vagyona 19,9 milliárd dollár.
Takarékos az üzleti és a magánéletében is, amit azzal magyaráz, hogy anyja a nagy világválság idején nőtt fel.
Nincs drága, díszes íróasztala és reggelire szendvicset csomagol be magának, mielőtt az irodájában indul. Régebben utazásai során a munkatársával közös szobát bérelt ki.

Amancio Ortega:

Az Inditex alapítója, vagyona 82,3 milliárd dollár. A harmadik leggazdagabb ember a világon, de ez a vásárlási szokásait nem változtatja meg. Hosszú évekig visszahúzódó életet élt a feleségével, la Coruna-i lakásukban. Mindennap ugyanabban az „egyenruhában”, vagyis kék zakóban, fehér ingben szürke nadrágban megy dolgozni. Egy luxust azért megenged magának, egy 45 milliós Bombardier repülőt – bár elfoglaltsága miatt keveset utazik.

Ingvar Kamprad:

Az IKEA alapítója volt, vagyona 43,8 milliárd dollár. Európa egyik leggazdagabb embereként  repülőn turista osztályon utazott, és gyakran étkezett az IKEA önkiszolgálójában. Volt egy rövid idő a hetvenes években, amikor Porschéje volt és csináltatott öltönye, de mindig hihetetlenül takarékos, mondhatnánk zsugori volt.


Negyven évig Svájcban élt, elkerülve a nagy svéd adókat, és amikor hazatért, boldogan költözött be a régi egyemeletes házába.

Azim Premji:

Vagyona 15,6 milliárd dollár. A Wipro Ltd. elnöke. A legnagyobb indiai technológiai mágnást „csont és bőr” milliárdosnak hívják, mert olyan, aki úgy állítja be Scrooge urat (Dickens Karácsonyi énekének öreg fösvényét), mintha az Télapó lenne.
Ha lehet, ismerős autóssal viteti haza magát a repülőtérről, és nem felejti el figyelmeztetni az alkalmazottait, hogy távozásuk előtt oltsák le a villanyt az irodában. Számon tartja az egészségügyi papír fogyását is.
Használt autót vásárol és harmadosztályon utazik.

Judy Faulkner:

Vagyona 4,82 milliárd dollár. Az Epic Systems alapítója, és 70.000 dollárból hozta létre 1979-ben a szoftvert árusító céget. Madison külvárosában lakott a férjével 30 évig és 15 év alatt két autója volt. 2015-ben bejelentette, hogy vagyonának felét jótékonysági adományokra fordítja.

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.09.30. 07:30:25

Ehhez képest az átlag proli szarvasgombát akar napi 5x ebédelni plusz bulika iszike és a megélhetésre hivatkozva 2 fillérért át akarná harapni a kollegája torkát mondván dúl a harc, folyik a küzdekem a létért.
Mondjuk azért ott a meki hambi nem tétel, abban mindenki szivesen utánozná W.B-t, hogy minden reggel a mekiben egyen. Csak W.B nem azért eszi, hogy mindenki előtt vagizzon vele.

nemecsekerno_007 2020.10.01. 09:08:15

Ez mibd nagyon szép, de ha a többség ilyen szerényen élne akkor ők se lennének milliárdosok :))

Fikalnyik Eugén 2020.10.01. 09:15:39

"Az IKEA alapítója (...) ma egy öreg Volvóval jár, vagy autóbuszra száll."

Ingvar Kamprad két éve halott.

"Carlos Slim Helu (...) ő Mexikó leggazdagabb embere, de lemond a repülőgép luxusáról. "
Nyilván, amikor van egy G550-je:
www.jetphotos.com/info/GULF-5052
Tedd már meg légy szíves, hogy bizonyos mértékű forráskritikát alkalmazol, amikor guglifordítóval ellopsz egy több éves, hibákkal teli külföldi cikket.

nincs1agy 2020.10.01. 09:28:07

@nemecsekerno_007: Miért, kólát inni Burgerbe járni luxus? Egyébként kólából pl. sokat fogyaszt Warren..:)

Göbölyös N. László 2020.10.01. 09:53:04

@Fikalnyik Eugén: Nem használok guglifordítót, mert nincsen szükségem rá. Nem lopok, hanem szemléezek, ahogyan ezt a világon mindenütt teszik, ezért is jelölöm meg, hogy honnan van. A cikk linkje: it.businessinsider.com/le-abitudini-sorprendentemente-modeste-di-8-miliardari/, megjelenése 2020 augusztus. Általában megbízható oldal, néha ők is beleszaladhatnak valamibe. Az észrevételt kösz, a stílust nem.

Szőrös Kaméleon 2020.10.01. 11:18:06

Ha így élnek, minek nekik a pénz? A gazdagság/jómód legfőbb előnye, hogy az embernek nem kell filléreskednie és olyan dolgokat is megengedhet magának, amit a szegényebb ember nem: jobb házat, jobb kocsit, kényelmet az utazásnál, méretre szabott öltönyt, ruhát.

Ha nem használják ki a pénzüket, osszák szét. Vagy még jobb lenne, ha az alkalmazottaikat fizetnék meg rendesen. Hány olyan milliárdos rabszolgatartó van, aki nem fizeti meg rendesen az alkalmazottait, de jótékonykodik. Csányi Sándor például ilyen képmutató. Vagya néhai Demján.

Egyébként a múltban is voltak ilyen fillérbaszó milliárdosok: Friedrich Flick vagy Paul Getty például.

Atpat 2020.10.01. 11:33:36

www.businessinsider.com/habits-frugal-billionaires-2017-7?r=UK
Csak itt nem 8, hanem 9, nem feleség, hanem élet, nem 90%, hanem 99%...

CoolKoon 2020.10.01. 13:31:47

@Feels like a jéghotel: "abban mindenki szivesen utánozná W.B-t, hogy minden reggel a mekiben egyen" - Amerikában szó szerint tömegek vannak (a teljes alsó középosztály például), akik így tesznek, úgyhogy ez arrafelé kicsit sem számít nagyzolásnak.

@Szőrös Kaméleon: "Ha így élnek, minek nekik a pénz?" - Olvastad a posztot egyáltalán? Ugyanis benne van a magyarázat is, egyenesen Warren Buffet-től: "mindenem megvan, amire szükségem lehet, nem akarok többet, mert egy bizonyos szint felett nincs különbség.”

"Ha nem használják ki a pénzüket, osszák szét." - Te tényleg nem olvastad a posztot. Ott van benne, hogy majdnem mindegyik emlegetett tag így tesz/tett.

Szalay Miklós 2020.10.01. 14:06:55

A gazdagokban egyébként az az egyik jó, hogy arányában kevesebbet költenek el a pénzükből, mint a szegényebbek - ami, nemzetgazdasági szinten növeli a befektetésre szánt pénzek mennyiségét. (Kérdés, hogy ez mennyire vigasztaló a szegényebbek számára.)

+ Egy általános összefoglaló a társadalmi egyenlőtlenségekről:

egyvilag.hu/temakep/100.shtml

hobbigépész 2020.10.01. 14:25:12

Szerinted a multimilliomosok IKEA bútorral rendezik be a lakásukat. A szupergazdagok a Lidl-be vagy ALDI-ba járrnak libamájat venni. A facebookon csak a monakói milliomosok dicsekszenek a legújabb nyaralásaikkal. Ugyan már, nagy-nagyon sok pénzt nem a luxusból, hanem a hétköznapi tömegigények kielégítésével lehet keresni.

hobbigépész 2020.10.01. 14:26:38

Ellőbbi bejegyzésem válasz " Feels like a jéghotel " írására.

Szőrös Kaméleon 2020.10.01. 15:38:12

@CoolKoon: Igen, olvastam a posztot. Szerintem a jótékonykodásuk csak képmutatás, ha komolyan gondolnák, azoknak juttatnák, akik gazdaggá teszik őket: az alkalmazottaiknak.

Warren Buffett pedig nyilatkozhatja, hogy mindene megvan, mégis dolgozik és gyarapszik még 90 évesen is. Ha igazán jót akarna tenni a világgal, akkor abbahagyná az igen sokszor bizony káros befektetői tevékenységét.

Egyébként ő nyilatkozta egyszer, hogy egy börtöncellában is ellenne, ha volna ott még másik három bridzsjátékos, akivel álló nap kártyázhatnának.

Billy Hill 2020.10.01. 22:38:53

@CoolKoon: Mekiben evés, hát igen, ez K-Európában egy másfajta fíling, mint más helyeken... Például a németeknél leginkább a turkok és egyéb szociálisan kihívásokkal küszködő rétegek fordulnak elő ott, míg nálunk a 90-es években inkább menőnek számított ez a dolog, most meg oda szelídült, hogy ár-érték arányban simán csak drága, ezért alapvetően kerülendő. De nagy pacsi mindenkinek, aki szerint 2020-ban is zorall dolog beülni az arany M dicsfénye alá! :-)

CoolKoon 2020.10.02. 16:53:20

@Szőrös Kaméleon: "egy börtöncellában is ellenne, ha volna ott még másik három bridzsjátékos, akivel álló nap kártyázhatnának." - Na ugye :D

"Ha igazán jót akarna tenni a világgal, akkor abbahagyná az igen sokszor bizony káros befektetői tevékenységét." - Nem mindenki tölti szívesen semmittevéssel meg piálással az idejét ám...

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása