2020. sze 30.

Takarékos milliárdosok

írta: Göbölyös N. László
Takarékos milliárdosok

warren-buffett.jpg

A Business Insider nyolc olyan milliárdost mutat be, akik nem fitogtatják gazdagságukat, kerülik a felesleges pazarlást és mindennapi emberekhez próbálnak hasonlítani.

Warren Buffett:

A Berkshire Hathaway elnöke, vagyona 74 milliárd dollár. A világ leggazdagabb emberei közé tartozik, mégis abban a házban lakik ma is, amelyet 1958-ban vett 32.500 dollárért. Nincs mobiltelefonja, sem számítógépe és egy 2009-es életrajza szerint olyan autóval közlekedik, amelynek rendszámtábláján THRIFTY (takarékos) felirat olvasható. Buffett-nek nincs jó ízlése, nemcsak azért, mert a Burger Kingbe, a Dairy Queenbe és a Coca-Colába fektet be, hanem mert az étrendjében napi 5 coca-cola és egy csomó sült krumpli van.
Részvényeseinek elmagyarázta, hogy életstílusát nem befolyásolja a gazdagsága. „A feleségem boldog, sokkal rosszabb lenne, ha 6-7 házam lenne, mindenem megvan, amire szükségem lehet, nem akarok többet, mert egy bizonyos szint felett nincs különbség.”

Mark Zuckerberg:

Családjával együtt szerényen él, legszívesebben farmerben és pólóban jár. Egy 7 milliós házban laknak, ami 70 milliárdos vagyonához viszonyítva olcsóság. Egy Golf GTI-vel közlekedik és 2015-ben bejelentette, hogy a Facebook osztalékának 90 %-át élete végéig adományokra fordítja.

Carlos Slim Helu:

Vagyona 65.3 milliárd dollár, a Carso-csoport alapítója. Nem költi a vagyonát, inkább beruház a saját cégeibe és általában a gazdaságba. Ő Mexikó leggazdagabb embere, de lemond a repülőgép luxusáról. Egy öreg Mercedes-Benzzel közlekedik, takarékoskodik, és azt tanácsolja alkalmazottainak is, hogy takarékoskodjanak a bőség éveiben is. 
Negyven éve ugyanabban a hatszobás házban él és otthon készített ételeket fogyaszt. Szereti a művészetet és a kubai szivarokat, valamint a 80 milliós házát, amelyet kezdetben el akart adni.

Charlie Ergen:

A Dish Network elnöke, vagyona 19,9 milliárd dollár.
Takarékos az üzleti és a magánéletében is, amit azzal magyaráz, hogy anyja a nagy világválság idején nőtt fel.
Nincs drága, díszes íróasztala és reggelire szendvicset csomagol be magának, mielőtt az irodájában indul. Régebben utazásai során a munkatársával közös szobát bérelt ki.

Amancio Ortega:

Az Inditex alapítója, vagyona 82,3 milliárd dollár. A harmadik leggazdagabb ember a világon, de ez a vásárlási szokásait nem változtatja meg. Hosszú évekig visszahúzódó életet élt a feleségével, la Coruna-i lakásukban. Mindennap ugyanabban az „egyenruhában”, vagyis kék zakóban, fehér ingben szürke nadrágban megy dolgozni. Egy luxust azért megenged magának, egy 45 milliós Bombardier repülőt – bár elfoglaltsága miatt keveset utazik.

Ingvar Kamprad:

Az IKEA alapítója volt, vagyona 43,8 milliárd dollár. Európa egyik leggazdagabb embereként  repülőn turista osztályon utazott, és gyakran étkezett az IKEA önkiszolgálójában. Volt egy rövid idő a hetvenes években, amikor Porschéje volt és csináltatott öltönye, de mindig hihetetlenül takarékos, mondhatnánk zsugori volt.


Negyven évig Svájcban élt, elkerülve a nagy svéd adókat, és amikor hazatért, boldogan költözött be a régi egyemeletes házába.

Azim Premji:

Vagyona 15,6 milliárd dollár. A Wipro Ltd. elnöke. A legnagyobb indiai technológiai mágnást „csont és bőr” milliárdosnak hívják, mert olyan, aki úgy állítja be Scrooge urat (Dickens Karácsonyi énekének öreg fösvényét), mintha az Télapó lenne.
Ha lehet, ismerős autóssal viteti haza magát a repülőtérről, és nem felejti el figyelmeztetni az alkalmazottait, hogy távozásuk előtt oltsák le a villanyt az irodában. Számon tartja az egészségügyi papír fogyását is.
Használt autót vásárol és harmadosztályon utazik.

Judy Faulkner:

Vagyona 4,82 milliárd dollár. Az Epic Systems alapítója, és 70.000 dollárból hozta létre 1979-ben a szoftvert árusító céget. Madison külvárosában lakott a férjével 30 évig és 15 év alatt két autója volt. 2015-ben bejelentette, hogy vagyonának felét jótékonysági adományokra fordítja.

 

 

 

Szólj hozzá

társadalom életmód milliárdosok