2020. nov 12.

Kötélhíd a hainani gibbonok megmentésére

írta: Göbölyös N. László
Kötélhíd a hainani gibbonok megmentésére

5a4434c2a31008cfb2e8cbf8.jpeg

Kínában, Hainan szigetén százával éltek a gibbonok, ma már csak 30 példány van belőlük.  A hatalmas orkánok nagy pusztítást végeztek a Bawangling nemzeti parkban, kidöntötték azokat a fákat, amelyeken közlekedve élelmet kerestek maguknak. Ezért 2015-ben a hongkongi Kadoorie Farm-Botanic Garden kutatói egy 16  m hosszú kötélhidat építettek a rezervátumban, hogy segítsenek rajtuk.

Öt év után a Nature-ben megjelent cikkben Pui Lok Chan kutató és kollégái leírták, milyen eredményt értek el ezzel. Az eltelt idő alatt filmezték és dokumentálták a gibbonok mozgását, amelyek megtanulták felhasználni az ajándékot. Eljutottak vele a sziget egy távolabbi, épen maradt erdejébe. Vannak, amelyek korlátnak használják a hidat, vannak, amelyek mennek rajta.

Egy felnőtt gibbon kivételével a hídon közlekednek. A mesterséges híd használatát korábban már megfigyelték az orángutánoknál is.

Amikor 2013-ban elkezdték építeni a hidat, csak egy 13 tagú gibboncsalád volt, ma kb. 5 csoportnál 30 egyedél. Folyik az erdősítés és az orrvadászok elleni védekezés is – írja a Repubblica.

A híd megépítése előtt a gibbonok megpróbáltak átjutni az elpusztított területen és sokan közülük megsebesültek. Ezzel a módszerrel ez a probléma megszűnik, ezért alkalmas arra, hogy elterjedjen.

 

Szólj hozzá

állatvilág állatvédelem Kína főemlősök