2020. nov 26.

A Felszabadítás Útja

írta: Göbölyös N. László
A Felszabadítás Útja

Európai történeti és kulturális társaságok kezdeményezésére rajzolták meg a II.világháború fontos európai eseményei mentén haladó útvonalat, amely a Felszabadítás Útja nevet viseli.

A 3500 km-s útvonalat Daniel Libeskind tervezte meg. „Az út – olvasható honlapjukon – túlhalad a nemzeti határokon, amelyek túl hosszú ideig megosztották kontinensünket. Összeköti történelmünket a modern európai élettel, hangsúlyozza a nemzeti megbékélés szerepét és a nagy fáradtsággal kivívott szabadság értékén való elgondolkodás fontosságát.”

Az úttal kapcsolatban folynak az előkészületek, de tavaszig várni kell – ha a járvány elcsitul addig – hogy teljesen elkészüljön.

liberation-route-europe-foundation-normal_jpg_5016.jpg

Az első állomás Normandia lesz, az 1944. június 6-án kezdődött szövetségesi partraszállás színhelye. A következő állomás a hollandiai Nijmegen, amelynek hídjáért folyt nagy csata. Erről a nagy ejtőernyős hadműveletről, a Market Gardenről készült Cornelius Ryan regénye, és  Richard Attenborough híres filmje, A híd túl messze van, és innen csak 10 perc az ugyancsak fontos csataszínhely, Arnhem, amely megnyitotta az utat a Ruhr-vidék felé.

Németországban Nürnberg az egyik legfontosabb állomás. Az egykori náci pártnapok, majd a háborús bűnösök perének színhelyén egy dokumentációs központ működik, amely megmagyarázza a nácizmus létrejöttét és elterjedésének okait. Érdekes az Art Bunker is, amelybe a nácik elrejtették a rabolt műkincseket, például a római császárok jelvényeit, vagy a krakkói Nagy Szűz Mária katedrális oltárát. Innen az út természetesen Berlinbe vezet.

Olaszországban Szicíliába vezet az út, ahol a szövetségesek 1943-ban szálltak partra. A cataniai történeti múzeum és a katonai temető után a kontinensen Anzio, Salerno és Montecassino őrzi a nagy csaták emlékeit.

De számtalan más állomása is van ennek az útnak: Párizs, az Ardennek, Csehországban Plzen, amelyet George Patton tábornok páncélosai szabadítottak fel 1945 májusában, Lengyelországban pedig Gdansk, ahol 1939. szeptember 1-én a Schleswig-Holtstein német hadihajó tüzet nyitott a Westerplattéra.

Aki vállalkozik az útra, az emlékhelyek és temetők mellett lesz lehetősége meghallgatni a második világháború veteránjainak visszaemlékezéseit is.

Ha készen lesz az út, gazdagítani fogja Európa kollektív emlékezetét a szabadság nevében – írja a Repubblica.

 

Szólj hozzá

történelem II.világháború Európa