Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

„Ők” és „mi” – a polarizáció veszélyei

covid-19-vaccine.jpg

Az oltás ellen vagy mellett van? Azt gondolja, hogy a maszkviselés hatásos? Hisz az összeesküvés-elméletekben? Ezek a kérdések hangoznak el a koronavírus kapcsán és félő, hogy megosztást, konfliktusokat okoznak – írja a Huffington Post.

Az egyes csoportok közötti konfliktusok olyan régiek, mint a világ. Védeni, vagy előnybe juttatni a saját közösséget a többi rovására általában nyerő stratégia. Ez ad magyarázatot arra, hogy egyes csoportok önzetlenek saját magukkal szemben és agresszívek egy másik, ugyanahhoz a fajhoz tartozó csoporttal szemben. Ilyenek az állatvilágban a csimpánzok, a szurikáták és a delfinek.

Az embereknél a csoportok közötti konfliktusok rivalizálásból származnak. Ebben benne van sok minden a sportversenyektől a politikai választásokig. Hiba lenne azonban azt gondolni, hogy ezek a konfliktusok csak egyes állatfajtáknál vagy csak a legradikálisabb csoportoknál nyilvánul meg. Egy csoportnak vagy egy embernek a favorizálása már kiskorban is megnyilvánul. A gyerekek gyakran dicsekszenek azzal, hogy az ő apjuk a legerősebb, később, hogy az ő iskolájuk, egyetemük a legjobb.

Idetartozik az is, hogy a nyugati hisz abban, hogy a kultúrája modernebb, fejlettebb, civilizáltabb, mint az arab, az ázsiai vagy az afrikai kultúra. A 20.század második felétől Henri Tajgel és Muzafer Sherif munkái nyomán a szociálpszichológusok azonosítani tudták ezeket a jelenségeket és két dolgot állapítottak meg. Először is, az emberek két csoport közti választása bármilyen kritérium alapján elég a saját csoport iránti favoritizmus létrejöttéhez. Másodszor a versengés felnagyítja az előítéleteket és konfliktusokat generál. Ebből alakul ki a tudományosan endocsoportnak és exocsoportnak nevezett két tábor. Az endocsoport, amelyhez mi tartozunk, az exo, amelyhez a többiek. Ha valaki pl. egy klub tagja, többre értékeli azt a többieknél, és ezzel saját magát is felértékeli. Ehhez tartozik a másik csoport lebecsülése. Így alakul ki a „mi” és az „ők” meghatározása. Ez figyelhető meg különösen szembenálló politikai személyiségek, pártok esetében, amikor saját táboruknak jól körülhatárolható, ám egyszerűen kommunikálható „ellenségképet” kínálnak. Árgus szemekkel figyelik a másik hibáit és bírálják, közben a saját botrányaikat igyekeznek eltussolni vagy nem tudomást venni róluk.

Egymással szemben álló csoportokat kreálhatnak a média által felvetett kérdések. Például az, hogy az oltás mellett, vagy ellen vagyunk-e. Ennek nincs sok értelme, mert tudományos dolgokat alacsonyít le véleménnyé és leegyszerűsít, mert védheti valaki az oltást, de ellenezheti a kötelezővé tételét, vagy követelheti hatásának és mellékhatásainak nyilvánosságra hozatalát.

A jelenségnek akkor is vannak kockázatai, ha az összeesküvés-elmélet kerül terítékre. A mód, ahogy némely média bemutatja ezeket az elméleteket, könnyen két táborra oszthatja az embereket: a hiszékenyekre, a paranoiásokra egyfelől, a jól tájékozottakra, a józan gondolkodásúakra, az objektívekre másfelől. A jelenlegi járványhelyzetben azokat, akik bírálnak egyes kormányintézkedéseket, könnyen azonosíthatják az összeesküvés-elméletek hirdetőivel. Holott lényeges különbség hinni abban, hogy a vírust azért hozta létre egy elit, hogy csökkentse a világ népességét, és megkérdőjelezni azokat a módszereket, ahogy számszerűsítik a vírus miatt meghaltakat, vagy ahogy ezeket a számokat mediatizálják. Azt is figyelembe kell venni, hogy mindannyian tévedhetünk, hiszen a dolgokat teljességükben nem ismerjük.

Csökkenthetjük a polarizálódást, ha kerüljük az „ellene vagy mellette” kérdést, vagy az összeesküvésre vonatkozó utalást. Azzal is, ha időt szánunk az információk ellenőrzésére, mielőtt véleményt formálunk. Ezt meg lehet csinálni olyan honlapokkal, amelyek kifejezetten a tények hiteles forrásait ellenőrzik. Kételyek esetén kompetens személyekhez is lehet fordulni félreértés elkerülése véget, és figyelmesen meghallgatni a másik tábort is.

Enyhíti a légkört, ha a másik csoport tagját nem tekintjük ellenségnek, lehet az álláspontjában olyan elem, amellyel egyetérthetünk és nekünk is lehetnek felülvizsgálatra szoruló nézeteink.

Krízishelyzetben nem a megosztás, hanem az összefogás segíthet. Együtt kell megtalálni a megoldást a helyzetre, amelyben mindannyian érintettek vagyunk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2021.03.23. 08:50:34

Ez miért lenne veszély? Ez ősi ösztön, semmi más.

midnight coder 2021.03.23. 09:11:08

Valójában az evolúció a polarizációról szól. És egyedül a fehér ember olyan hülye, hogy elhiszi hogy ez elkerülhetõ. Lám, a polarizáció nem csak a saját csoport favorizálását jelenti, ahhoz hogy kritikát fogalmazz meg a saját csoportoddal szemben, esetleg a pusztulását is elõre lásd, ahhoz is szükség van rá.

birka menet 2021.03.23. 09:16:17

@MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott):

Ez nem ősi ösztön te ruszki kém, hogy az embereket egymásnak ugrasztják minden kérdésben, hanem Putyin gazdád és az illibbant rendszerek (gy.k. orbán) az alapvető müködési módozata.

birka menet 2021.03.23. 09:21:36

@midnight coder:

te meg nagydoktorit tudnál írni, hogy hogyan kell gyűlölni a nem fideszeseket, a balosokat, a liberókat, a jobbikosokat, a rétegpártokat, a fekákat, a migriket, a zsidókat, a Greta Thunbergeket, az EU-t, az NGO-kat, a civileket, a Merkeleket,.................
Kihagytam valakit?

midnight coder 2021.03.23. 10:50:07

@birka menet: Kihagytad a felsorolásból a fideszeseket :-)

Amúgy én senkit nem gyûlölök, max. jelenségeket tartok jónak vagy rossznak. Pl. a Jobbikosokkal alapvetõen az a bajom, hogy míg szélsõjobb voltak kb. lehetett tudni hogy kik õk és mit akarnak, míg most ez annyira nem egyértelmû, valahogy nem igazán látszanak ki a DK mögül, ahogy a Momentum sem.

Az ellenzéki pártokkal az a bajom, hogy egyrészt a DK mögötti csapatot láttuk már kormányon, és az annyira nem volt jó, ráadásul nem hiszem azt sem, hogy ezek így együtt, Fletóval az élen kormányképesek lennének. Orbánékat valóban le kellene váltani, de aki ezt meg tudja tenni, az nem ez a csipet csapat, viszont amíg õk ott ülnek, addig nem lesz másik.

A zsidók talán az egyetlen a felsorolásban akikkel aztán tényleg semmi bajom, anno Rejtõ a kedvenc íróm volt, és mint programozó mindig is hálás leszek Neumannak. Az már más kérdés, hogy dicsõ õseik miket mûveltek az Ószövetségben, de ez nem a mai zsidók sara, ráadásul valószínûleg fele sem igaz. De Mózes 4. könyvének 31. fejezete után azért nehéz lenne szeretni az ókori zsidókat.

A migrikkel az a baj, hogy ha tényleg nagy tömegben érkeznek az EU területére (100 milliós nagyságrend), az hazavágja azt. Mert hogy nem fog tudni mit kezdeni ilyen tömegû képzetlen, nyelvet nem beszélõ, kultúrában, értékrendben távol álló tömeggel. Ráadásul az EU is egyre szegényebb lesz a következõ 30 évben, és amúgy is egyre kisebb lesz az igény a képzetlen fizikai munkásokra. És össze fog jönni a 100 millió, hacsak az EU meg nem akadályozza ezt. Lásd demográfiai elõrejelzések, és hogy az itteni migrik küldik haza a pénzt a családnak, amibõl újabbak indulnak útra. Ami ma megfogja õket, azok a különféle illiberális, de nem annyira demokráciák amikkel az EU alkut kötött, lásd törökök. De ez nem lesz mindig így.

"Greta Thunberg" õt csak sajnálom. De ha ebben a csapatban valakit gyûlölni lehet, azok a zöld mozgalmak mögötti megmondóemberek, mert az emberiség nagy részét fogják ezzel kipusztítani. Hitler, Sztálin, Mao a fasorban sincs. Ahhoz, hogy a bolygó 30 év múlva is megmaradjon, ma kellene lépni. És nem az atomerõmûvek bezárásával lehet a globális felmelegedést megállítani.

Sorolhatnám még a dolgokat, de igazából egyik esetben sem konkrét dolgokat gyûlölök, hanem folyamatokat tartok rossznak.

Reactor 2022.04.25. 02:47:35

Én speciel nem voltam az oltás ellen, de szükségtelennek tartottam, tekintve, hogy ennél ezerszer veszedelmesebb kórokikat is túlélt az emberiség. Aki akarja, adassa be magának - az influenzát is milyen jól sikerült felszámolni vakcinákkal, igaz? Ja, mégse.
Persze ha a központi utasítás az, hogy rettegni kell, az ilyen nyilatkozatra már simán kijöhet a nínós autó, lásd Dr. Gődény.

@midnight coder: Gondolom Leesonnal, Rothsteinnel, Bilderberggel, Sorossal és Madoffal sincs semmi bajod. Most így kapásból ennyi jutott eszembe a bibók közül.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása