A szarvasmarha-tenyésztés, mint ismert, rengeteg szennyező anyagot, köztük CO2-t és metánt juttat a légkörbe. Ezen próbál változtatni két, az amerikai kormány által is támogatott vállalat, amelyeknek promócióját a „zöld” elkötelezettségéről ismert Leonardo Di Caprio vállalta.
Az Aleph Farms és a Mosa Meat bizonyította, hogy képes közvetlenül őssejtből marhahúst előállítani és abból hamburgert készíteni. Az Aleph az idén már egyenesen ribeye steakkel rukkolt ki.
A két cég 2006-ban indult el, amikor Mark Post kutató és Peter Verstrate élelmiszertechnikus 2013-ban mutatták be az első olyan hamburgert, ami mesterségesen tenyésztett húsból készült. A több éves kutatás végeredménye 250 ezer euróba került. A kísérletek azonban kiszélesítve tovább folytatódtak, köztük természetes zsír hozzáadásával és állati eredetű összetevők csökkentésével.
Mindenesetre megdöbbentő, hogy az állatból csak borsszemnyi mintát vették, amelynek súlya alig 0,5 gramm. Ebből választottak ki 33 ezer sejtet, a legjobbakat és legegészségesebbeket, amelyekből akár 80 ezer hamburgert is lehet gyártani. A Mosa Meat európai székhelye Maastricht, a mintát szolgáltató állatok az Aleph Farms közreműködésével természetes körülmények között nevelkednek, természetes táplálékot kapnak fertőző anyagoktól mentes környezetben. A jövő húsa tehát jóízű és egészséges lesz, minden káros környezeti hatás nélkül.
Egy független kutatás szerint ez a hús 92%-kal csökkenti majd a klímára gyakorolt káros hatást, 93%-kal az atmoszféra, 95%-kal a talaj szennyeződését, továbbá 78%-kal kell majd kevesebb ipari vizet felhasználni hozzá.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.