Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Cogito 22/2-1
GNL magán- és közmorfondírozásai

fkjrqizo2qsslra4s3j4q3.jpg 

Láttuk a Ne nézz fel című Netflix-robbantó filmet, és rögtön lefordítottuk kis hazánkra. Végveszély közeledik, de felkent vezetőinket csakis saját imázsuk és bizniszük érdekli, komoly tudósokból celebeket akarnak csinálni, és ha feltámad bennük a lelkiismeret, elhallgattatják őket. Legfőbb ember jobban hisz sarlatánoknak, mint szakembereknek, és amikor kiderül, hogy a végveszély elkerülhetetlen – mert az utolsó pillanatban mindent megoldó hősök csak Hollivudban léteznek – mentik az irhájukat, de még nem tudják, hogy számukra sincsen menekvés, őket is felfalják a soha nem látott hibrid, vagy inkább génhibás szörnyszülöttek. Nekünk még üstökösre sincs szükségünk, hogy a vesztünkbe rohanjunk, de arra mérget vehetünk, hogy mielőtt összedől minden, vezérlőnk már árkon-bokron túl lesz, szarban hagyva hűséges tányérnyalóit.

„Ó, kapitány, kapitányom, a bősz út véget ért/A hajó minden bajt kiállt, s mi elnyertük a célt” – írta Walt Whitman Abraham Lincoln halálára. Őt olvasom mostanában. Egy gyászvers lett a lázadás, a szolidaritás szimbóluma hála a mozinak, és a mozi egyik legzseniálisabb és legdepressziósabb ripacsának.

Kiplakatírozták az árstopot, és az érintett termékek listáját. Azt azonban nagy bölcsen nem írták ki, hogy mibe is kerültek ezek a termékek 2021. október 15-én. Akkor ugyanis kiderült volna, hogy ismét át vagyunk verve, mint a rezsicsökkentéssel. Azt azonban látjuk azóta is, hogy folyamatosan megy fel az ára mindennek. A szomszédos nagyáruházban most már mind a császár, mind a vizes zsemle egyaránt 45 forintba kerül (azelőtt 39 és 30 volt), a burgonyás parasztkenyér fél kilóját 650-ért vesztegetik, a trappista sajt kilója 1930-ról 2090-re emelkedett, a Theodora ásványvíz egyik napról a másikra 90 helyett 119 lett, míg 750-ért kínálják akcióban a mag nélküli szőlőt, ami nemrég még 650 volt, miként akcióval akarták eladni a Szeretem Hazai vajat is, 650 helyett 680-ért, majd pár nap múlva 750 lett. Karácsonykor vettünk utoljára Ráma sütőmargarint, 250 g-osat 400 forintért. Most ugyanez 550. De nem jobb a helyzet a közeli legmagyarabb áruházban sem. Azt az alpesi kenyeret, amit az év elején még 420 forintért vettem, jelenleg 560-ért lehet megkapni, A magyar alkoholmentes sör ára hirtelen 30, a baracklekváré 200 forinttal emelkedett. És ha már a KSH is beismeri, hogy januárban 7, 9%-kal nőttek az árak, vajon februárra mit hoznak ki?

273662708_1700173750374629_507548004356919367_n.jpg

 És továbbra is kísértenek az áthallások. A Vígszínház Kabaré-előadásában, amely nyomasztóbb, mint Bob Fosse filmje – Szilágyi Csenge a szemünk láttára szinte belepusztul Sally Bowles-ba – a lopakodó toborzástól a mindent elborító „nemzeti eszméig” ismét itthon érezhettük magunkat. De legalább a közönség nem tapsolta meg a holnap-dalt, amelyet az első felvonásban egy nézőtérről induló kisfiú énekelt, majd a másodikban az egész társulat, karlendítéssel. Még emlékszem arra, amikor a rendszerváltás után alig néhány évvel liberális értelmiségi körökben megkongatták a „weimarosodás” vészharangját, amelynek a vége Németországban az „erős ember” hatalomra jutása, az „egy nép, egy haza, egy vezér” elve. Senki sem vette őket komolyan. Még akkor sem, amikor már kiadták az „egy a tábor, egy a zászló” jelszót, és akkor sem, amikor megtudtuk, hogy „a haza nem lehet ellenzékben…”

 

Február 3-án reggel lélegzetvisszafojtva vártuk, hogy vajon miért reggel 7-kor tartják a kormányinfót. Elindultak a találgatások: a vezérlő gyógykezelésre indult a Krim-félszigetre, a vezérlő politikai menedékjogot kért Moszkvában, újjáalakult a Szovjetunió és Magyarország tagköztársaságként csatlakozott, kiléptünk a NATO-ból és megtámadtuk Ukrajnát i tak dalse, ahogy ezt a művelt keletnémet mondta volna. Erre kiderül, hogy a málészájú szóvivőnek aznap sok dolga van, de nem akarta egymás után harmadszor is lemondani a média tájékoztatását. Hát ember az ilyen?

 

Margit kórház, járóbeteg-rendelés. Havonta járunk oda kontrollra 89 éves Édesapámmal. Az épületben már fél éve rossz az egyik lift, most a másik is elromlott, a betegek csak a teherlifttel közlekedhetnek, de az is akadozik. Ugyanebben az épületben egyetlen betegeknek fenntartott WC működik, az is a negyediken, aki nem tud felmenni, csinálja össze magát. A többit legalább fél éve csinálják, csempézik, festik, szerelik, de körülbelül olyan tempóban, mint a drága emlékű Alfonzó az én vagyok Jeromosban. Egy hónapja még legalább volt a negyediken egy kávéautomata, kiváló capuccinóval és forró csokival. Most már az sincs, mert éppen javítják a vizesblokkot, ahonnan a vizet kapta. Ja, hogy a magyar egészségügyben, minden nagyon gromek? Hát persze, aki mást mond, az büdös liberáljudeogyurcsánysorosbolsevista…még szerencse, hogy néhány doktornőnek és nővérkének kifejezetten jó feneke van.

 

Kiérdemesült focista megdobta néhány milliárddal kiérdemesült diszkós csatlósát, hogy ünnepi filmet készítsen a Lánglelkűről, aki ugyan migráns volt, mégis legnagyobb nemzeti költőnk lett. A Lánglelkű soha meg nem talált hamvai már aligha forognak soha meg nem talált sírjában, hiszen 173 év alatt annyiszor vették nevét szájukra arra érdemtelenek és annyiféle hamis imázzsal ruházták már fel, hogy eggyel több vagy kevesebb mit számít? Ellenben egyre többen sírják vissza a hajdani joviális-bajuszos-rettegett kommunista kultúrpápát, „neki legalább volt műveltsége és ízlése” felkiáltással. Ha a világszerte elismert magyar mozis szakmában lenne még egy szemernyi becsület és büszkeség, az operatőrtől a legkisebb díszlettologatóig hülyét kellene csinálni a kiérdemesült diszkósból, hogy zokogva, ruháit megszaggatva rohanjon el és tartson életfogytiglan bűnbánatot.

 

Olvasom, hogy Fáscuki Marci egy nap alatt 30 milliárd dollárt vesztett a tőzsdén.  Száz évvel ezelőtt egy magára adó úriember ennek  százmilliomod részének elvesztését követően utoljára elénekelte a „hej, ripityom, ripityom, elúszott a vagyonom” kezdetű nótát, majd főbe lőtte magát. Marcink legfeljebb azon búslakodhat, hogy immár a világnak csak a 12. leggazdagabb embere. Hogy is mondja Gyuricza órás Az ötödik pecsétben? „És akkor nem hal meg?”

 

Olvasom azt is, hogy az áprilisi választásokra 270 párt jegyeztette be magát. És az jut eszembe róla, hogy 1993-ban, boldogult Kuríros korunkban néhány kollégával, akiknek már akkor sem tetszett a rendszerváltásnak nevezett vircsaft, azon töprengtünk, hogy bejegyeztetjük magunkat pártként, mert annyit mi is érünk, mint azok, és ha nem jutunk be a parlamentbe, legfeljebb felvesszük a párttámogatási lóvét, és osztozunk. De aztán végül letettünk e nemes szándékról, mert rájöttünk, hogy nem vagyunk eléggé „gecik” ahhoz, hogy politikusok lehessünk.

 

Tavaly decemberben a NAV pánikszerűen közölte, hogy vállalkozásomat átnyilvánították havi ÁFÁ-snak, ezért még az ünnepek előtt le kellett perkálnom a januárban esedékes összeget. Kibírtam, és erre készültem, mire könyvelőm azzal az örömhírrel várt, hogy újra visszaminősítettek negyedéves ÁFÁ-ssá. Most már biztos, hogy az év végi költségvetési hiány miatt volt szükség az én néhány százezer forintomra…

 

A vezérlő már megint levelezik. Most azt akarja elhitetni szerinte szelektív amnéziában szenvedő alattvalóit, hogy a 13. havi nyugdíjat a két lábon járó Sátán szüntette meg, holott a pénzügyi világválság idején döntött a két lábon járó Sátán utóda, hogy erre most nincs pénz. És a szelektív amnéziában szenvedő alattvalók közül sokan még arra is emlékeznek, hogy a vezérlő köszönetet mondott fent nevezett utódnak, hogy nem egy csődbe ment országot kellett átvennie. Lehet, hogy hagyni kellett volna akkor, hogy következzen be az államcsőd, azzal úgysem tudott volna a vezérlő és vezéreltjei mit kezdeni és már régen a hírüket sem hallanánk. És akkor legfeljebb száműzetésből levelezhetne a nénikéjével…

 

Mostanában furcsán válogatom ki a hallgatandó lemezeket. A minap néztünk egy természetfilmet az afrikai nagy hasadékról, amelyben többször felbukkantak kaméleonok. Nekem meg beugrott – nem, nem David Bowie, hanem a Creedence Clearwater Revival, „You are changing Your face, like a chameleon…” . Agyamban több tízezer dal van, amelyek bármikor előhúzhatók. Másnap persze előkaptam a Pendulum című albumukat. Valamikor, úgy 45-50 éve, én is tudtam úgy ordítani, mint J.C.Fogerty, vagy legalábbis hasonlóan, és imádtam Kredencet énekelni, de a mai vokálkapacitásommal aligha mernék kiállni. De hallgatni ma is gyönyörű…

 

Vajon miért az ébresztőóra csengése utáni negyedórában alszom a legjobban?

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.02.14. 11:04:51

Igen jó a hasonlatod és a film nagyszerű társadalomkritika. Megérdemelné a filmdíjakat. Amelyben több kategóriában jelölték is.

Nekem a legjobban a Csillagközi invázióra hasonlít ... de ugye az 20-30-40 évvel ezelőtti jellemző dolgokat elemzett ez meg UP TO DATE.

aefzuj 2022.02.15. 00:33:00

Borzasztó. Sőt, skandalum! Hát, "tetszettek volna forradalmat csinálni!" Mostmá' késő picsogni.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.02.15. 09:06:31

@aefzuj:
Rosszul értelmezed... nem csak néhány csoport romlott velejéig és agyilag, ja meg erkölcsileg is ... hanem sajnos jellemzően az egész társadalmunk... Tehát az egész TÁRSADALOM MENTALÍTÁSÁT KELL LEVÁLTANI ÉS NEM CSAK A KORMÁNYÁT...

Erről már cirka10 évvel ezelőtt is így értekeztünk egy 184 ezer fős közösségi oldalon egy filozófiai iskola keretei közt:

"Küldetés

A filozófiánk azon alapszik, hogy az embereket rávezetjük arra az útra, amin legkedvezőbb módon haladva tanulnak meg következetesen gondolkodni, cselekedni és élni az életüket. Igyekszünk rávilágítani korunk jellemzői hibáira, hogy mentesek tudjunk maradni a folyamatosan ránk zúduló manipulációktól, amelyet különböző hatalmi érdekek használnak fel ellenünk! Úgy gondoljuk, hogy egy szebb világ megteremtéséhez erős társadalmi szemléletváltásra van szükség. Drasztikus filozófiai, világnézeti, politikai, jogi, erkölcsi újraszerveződésre.

Ennek ellenére nem célunk megdönteni semmilyen kormányt, bármilyen politikai hatalmat vagy szervezetet. Mert úgy gondoljuk, hogy amíg az emberek manipulálhatók, hamis értékrendjeik által irányíthatóak, addig nem tudna létezni olyan irányítás amely a helyes útra tudná vezetni a világot."

Göbölyös N. László 2022.02.15. 09:34:06

@Iván Gábor IGe: Ez nagyon jó. Igen, a társadalmi mentalitást kellene gyökeresen megváltoztatni. Sajnos erre a rendszerváltás óta eltelt 32 sem volt elég, és a közszereplők tettek is róla, hogy ne is változzon.

Serény Vélemény 2022.02.15. 09:53:21

Naja, a magát értelmiséginek gondoló magyaroknak is ez a fő problémája: a műveleti sorrend. Először ír, aztán gondol, és csak legvégül olvas. És azt is csak a privát véleménybuborékon belül. És amikor például egy újságíró ír, akkor mondjuk Ady Endre örökösének érzi magát, természetesen anélkül, hogy bármi talentum, ami a Bandiban még megvolt, vagy akár annak akár csak a töredéke meglenne benne. Beleértve, hogy egy talentum majdnem 43 kiló színezüst volna.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.02.15. 10:27:49

@Göbölyös N. László:

Ja és jómagam ezen oknál fogva nem járok már több mint két évtizede semmilyen szavazásra sem ... Még meg sem lettem népszámlálva 2011-ben ... hivatalosan és törvényesen sikerült elutasítanom a helyi jegyzőnél.

indanick 2022.02.15. 11:02:28

@Iván Gábor IGe:
Az egyetlen módja pedig az lenne a változtatásnak, hogy képviseled a vékemémyedet, nem visszahúzódsz vele és várod, hogy maguktól megváltozzanak az emberek. Kár ezért a jó kis filozófiáért.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.02.15. 11:14:53

@indanick:
Végül is kiadtam egy e-könyvet, igaz nem húszat mint ezen blog szerzője, de az az emberiség egyik legnagyobb talányát fejtette meg tudományosan. Tehát az előadói szórakoztatás helyett kutattam és jelenleg is kutatok. ... és azt is, hogy az emberek ezen helyzete miért van és hogyan "gyógyítható"... hát nem meggyőzéssel és nem is előadásokkal, sőt még csak nem is könyvekkel. Logika és PszichoVirulógia (memetika tudományos része) kutatási fő területem, ami részben humánetológia is. Vannak érdekes melléktermékei a kutatásaimnak ... Gödel első nemteljességi tételétől néhány hónapja sikerült kimutatnom, hogy soha sem volt bizonyított állapotban... egy jó nagy átverés csak ... hamis dilemma alá tartozó érvelési és logikai hiba.

sírjatok 2022.02.15. 12:34:21

Azért jó film ez a Ne Nézz Fel, mert minden hülye okosnak érezheti magát tőle.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.02.15. 13:33:15

@sírjatok:
Egy videó csatornán egy mai ... figyelemvezér ... beszélt róla ... nem voltam oda érte ... de rákerestem ... és persze sokan feldolgozták a kattintásvadászat miatt, de leltem egy értelmesebb elemzést, ami miatt meg is néztem, pedig nem volt szándékomban. Érthető a korábban leírtak miatt, miért ez fogott meg:

Túl Hülyék Lennénk Túlélni - Ne Nézz Fel!
www.youtube.com/watch?v=xkSxjylkB5o&t=50s

Andy73 2022.02.15. 14:35:34

Petőfi magyar volt, Magyarországon is született. A migráns kifejezést egészen másképp használjuk, momentán leginkább azokra, akik a déli határon akarnak illegálisan bejönni, de semmi közük az országhoz, sőt, Európához sem. De ez csak az egyik tévedése vagy csúsztatása a cikknek, amit ráadásul viccesnek gondol, pedig inkább szomorú.

Göbölyös N. László 2022.02.15. 15:59:07

@Andy73: Nem vicces, legfeljebb ironikus, ezek szerint Te nem érezted az iróniát. Amúgy pedig milyen csúsztatásokat észleltél?

birkamenet 2022.02.15. 23:32:56

@sírjatok: "Azért jó film ez a Ne Nézz Fel, mert minden hülye okosnak érezheti magát tőle. "

Te meg a közismert díszhülye vagy, aki nem jött rá, hogy a film rólatok, a VALÓSSÁGTAGADÓ fidernyákokról szól.

birkamenet 2022.02.15. 23:35:45

@Andy73:

atomtudóskám, amikor a magyar Londonba megy mosogatni vagy a Hansi éttermébe konyhasegédnek, az is migráns. De a Karikó is migráns.

Az "orbáni migráns" terminológiát a magyar birkák bérretegtetésére találták ki.

midnight coder 2022.02.16. 08:29:40

@birkamenet: A londoni magyar migráns, az EU-ban dologzó nem, mert hogy amikor beléptünk, az egyik feltétel a munkaerõ szabad áramlása volt. Ami amúgy az ilyen csóró országoknak mint mi katasztrófa, viszont a nyugati országok járnak jól vele, mert szépen pótoljuk a fogyó lakosságukat. Ezeket expatnak hívják, és a magyar, román, szlovák mérnök, orvos szépen pótolni tudja a nyugdíjba vonuló Günter bácsit, míg erre az afrikából érkezõ kecskepásztornak aki semmilyen európai nyelvet nem beszél, irni/olvasni, számolni meg a sajátján sem tud, és általában az európai kultúrától, értékrendtõl évszázadokra, ha nem évezredekre van, aligha tud megtenni.

midnight coder 2022.02.16. 08:34:11

@sírjatok: "Azért jó film ez a Ne Nézz Fel, mert minden hülye okosnak érezheti magát tőle. "

Az igazán ironikus az az, hogy a sok ökobirka azt nem veszi észre, hogy azok akik a filmben nem akarják megállítani a katasztrófát a vélt elõnyök miatt, azok éppen õk.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.02.16. 08:49:12

@birkamenet:

A te logikai alapodon a vallásod is az. Keress csak rá erre a szóösszetételre és meglátod éppen mekkora megdöbbentő a hasonlóság két ilyen migráns áradat terjedési jellege közt: "Migráns judeokereszténység"

midnight coder 2022.02.16. 09:01:30

@Iván Gábor IGe: A birkamenet és a bircaman két különbözõ hülye. Az utóbbi amúgy kevésbé, van pár fixa ideája mint a liberalizmus elleni szent háború, de más kérdésekben néha egész értelmes dolgokat is ír a blogjában. Az elõbbi viszont csak egy ellenzéki troll, akinek az O1G a vallása.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.02.16. 09:25:35

@midnight coder:

A lényegen max annyit változtat csak, hogy akkor a másik birka vallására kell érteni biztosan ... Az értelme attól még nagyon is megvan ... A judeokereszténység nem nemzeti és népi vallás, hanem egy migráns vallás.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.02.16. 10:53:43

Amiről a netes naplóbejegyzés és a film is szól, azt több helyen érintem egyébként a 2-3 óra alatt elolvasható Trükkös "Mém" - Túl Richard Dawkinson című szórakoztató tudományfilozófiai esszémben. Itt egy olyan részlet:

Nézd meg ezt az idézetet, és a költői túlzáson kívül sajnos alapvetően igaz. Sokkal igazabb, mint hamisabb. Na ebből való menekülés miatt is válhat valaki vallásossá.
„Egy olyan világban élünk, ahol a doktorok lerombolják az egészséget, jogászok lerombolják az igazságot, egyetemek lerombolják a tudást, kormányok lerombolják a szabadságot, sajtó lerombolja az információt, a vallások lerombolják az erkölcsöket, a bankok lerombolják a gazdaságot” (Chris Hedges).

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása