Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Másutt - kollázsregény - 19. fejezet

275552537_486558816262150_1991917517894976243_n_1.jpg

A született  gyilkosok újra útra keltek, mint fülig szerelmes nászutasok, és bárhol szálltak meg, mindenütt halomra lőtték vendéglátóikat. Csak egy ember tudta őket megállítani, aki képes volt a fülig szerelmes nőt elcsábítani és csontrészegre itatni, mielőtt fegyveréhez nyúl. Hősünk egy lepusztult nagyszállóban vállalta magára ezt a kegyetlen feladatot, és sikerült is megakadályoznia az újabb vérfürdőt, csak éppen az elcsábított, csontrészegre itatott nőt nem volt szíve átadni a rendőrségnek, holott tudta, hogy ezzel ő is bűntársává válik. Maga sem tudta, miért érez szánalmat iránta, holott ártatlan emberek tucatjainak élete száradt a lelkén. Amikor már végképp nem tudta, mit tegyen, Hősünk a nő megölésére szánta el magát. Pedig abban sem volt biztos, hogy fülig szerelmes párját elkapták-e már, mert ha nem, akkor egy lyukas garast sem ért többé az élete.

AE észrevette, hogy egy apró, fekete tüske áll ki az alkarjából. Egy gyerekkori balul elsült tóparti játék rémlett fel neki, amikor beleállt a lábszárába egy hosszabb náddarab, és heteken át injekciózták az orvosok mindenféle gyulladásra hivatkozva, mire egy szép napon a náddarab meggondolta magát és magától kibújt. Ebben bízott most is, mert bármit tett, az apró fekete tüske nem mozdult. Aztán egyszer csak mégis elindult és alkarjából egy hosszú, sötét szög jelent meg. AE óvatosan, de minden fájdalom nélkül húzta ki, és bármilyen mélyen is belé ágyazódott, egyetlen csepp vére sem csordult ki.

Három férfi indul el autóval ismeretlen célok felé. Amikor hazafelé tartanak, az egyik megkérdezi a másikat, hogy mit látott, de ő nem emlékszik semmire. „Biztosan annyira részeg voltál” – mondja a kérdező, de a harmadik sem emlékszik egyetlen mozzanatra sem. És a kérdező is kénytelen bevallani ugyanezt.

AE évek óta először ütött meg egy embert, mindjárt kétszer. Egy faluban nyüzsgő újságíró volt, aki erőnek erejével olyan mondatokat akart az ember szájába erőltetni, amiről azt sem tudták, hogy mit jelentenek. AE világ életében utálta a hazug, sunyi embereket, és most úgy érezte, nem nézheti tétlenül ennek a gazembernek a ténykedését. Pofonjai nem várt tetszést arattak, még egy házba is behívták, ahol AE a házigazdában Élete Szerelmének apját ismerte fel. Megittak együtt egy jó pohár bort, de AE-nek sietnie kell, mert hamarosan indult a vonata hazafelé. Szerencsére a házról rá lehetett látni az állomásra és a sínek mögötti laktanyára, ahol AE katonaidejét töltötte 46 évvel korábban.

Akadémiai díszteremben nagy érdeklődéssel várt prezentációra készül egy professzor, de amint belekezdene, néhány megjelentet elhívnak sürgős orvosi konzíliumra, mire a többiek is felállnak, mondván, hogy valamennyien orvosok. Csupán a prezentációra készülő szónok marad és egyetlen ember, aki viszont felugrik az asztal tetejére és onnan kezd prófétálni a baljósabbnál baljósabb jövőről. Néhány mondat után azonban mondandója kifullad, így aztán a professzorral együtt inkább az ablakból figyelik, hogy az udvaron a Szuperdagi és az autista hétszeres Aranylabdás lábtengóval döntik el, melyikük minden idők legnagyobb futballistája.

AE kamaszként látta magát, amint szeretkezik termetes, de aranyszívű, első általános iskolás tanító nénijével, aki 21 évvel volt nála idősebb. Pedig valójában a nála eggyel fiatalabb, vörös hajú, csupa szeplő lánya tetszett neki, de vele soha nem kerültek még csak közelebbi baráti viszonyba sem. Tanárnőbe egyszer volt életében szerelmes, egy bársonyosan mély hangú, hatalmas barna szemű francia fiatalasszonyba még római diák korában, érte a világ végére elment volna. Évekkel később AE hazájában egy szabadtéri színházi előadáson futottak össze, talán akkor már ő is megdobogtatta a tanárnő szívét, de a titokban tartott vágyakozásuk nem lépte át saját határait.

A parodista Hullaégető AE-t kéri fel új darabja rendezéséhez. AE egy kopár teret rendez be egy asztallal, egy almacsutkával és egy szőnyeg méretű tükörtojással. A parodista Hullaégetőnek nagyon tetszik az ötlet, bár nem egészen érti, végül mégis összevesznek a díszletek elhelyezésén.

A Férfi, lustaságát legyőzve, szándékosan gyalog indult le az ötödik emeletről a földszintre az üres pizzás dobozával, hátha összefut a hónapok óta eltűnt őszilomb-hajú nővel, akiről valójában semmit nem tudott, de mindig örült, ha összefutottak és válthattak néhány szót az elcsépelt udvariassági formulákon túl. És mit ad Isten, alighogy a lépcsőhöz ért, meglátta az őszilomb-hajú nőt, aki szebb és érdekesebb volt, mint amikor legutoljára látta. Kérdőre is vonta, hogy hová tűnt. „Te vagy néhány percen belül a harmadik, aki ezt kérdezi, pedig itt vagyok, járok-kelek, beteg sem vagyok” – felelte szelíd mosollyal az őszilomb-hajú nő. Ahogy máskor is, váltottak néhány szót, de a nő nagyon sietett valahová, a Férfi számára pedig itt véget is ért a varázs. Az őszilomb-hajú nő megkerült, de egész lénye továbbra is rejtély maradt.

AE apja két évvel korábban, első szívműtétje idején azt álmodta, hogy elindult a Mennyországba - holott egész életében ateista volt és maradt – bekopogott, és a Halászt kereste, hogy regisztráljon. Egy ismeretlen, glóriás muki nyitott neki ajtót, és közölte, hogy a Halász éppen házon kívül tartózkodik, amúgy pedig ráér a regisztrációval. De ha már így összejöttem, az ismeretlen, glóriás muki panaszkodni kezdett AE apjának főnökéről, akinek mostanában az a mániája, hogy a Földön megtért gonosztevőket keres és felhozza őket, holott már így is telt ház van miatt. AE apja megnyugodva ébredt fel, tudomásul vette, hogy tartozott az ördögnek egy úttal, majd rögtön egy sakk-kombináción kezdett el gondolkodni, amivel legközelebb meglepheti gyanútlan fiát.

A falon lévő képek mintha le akarnának zuhanni, hol az egyik, hol a másik ad ki gyenge recsegő hangokat. A könyvespolcon egyik pillanatról a másikra eldőlnek a kedvenc könyvek. A számítógép kurzorja önálló életet kezd élni, mindent kijelöl, aláhúz, áthelyez kénye-kedve szerint.

AE régi otthonában a régi helyén talált rá egykori játékszekrényére, amelynek tetején első lemezjátszója is helyet kapott. Kinyitotta, és ott voltak benne gyerekkora kedvenc játékai, bohócbábuk, gombfocik, LEGÓk, de a nyitástól szinte minden kiborult belőle. AE türelmesen visszarakodott mindent, és minden be is fért, amikor belépett a szobába Apja, aki valamit még be akart dugni az egyik polcre, ettől azonban megint kiborult szinte minden. AE-nak ekkor lett elege mindenből. Elhagyta otthonát, elindult toronyiránt, minden cél nélkül, és ahogy kilépett a ház kapuján, éppen csak üdvözölte a házban lakó, lágerből visszatért kedves öregasszonyt, máris a rock-zene fővárosában találta magát, ahol közel 30 éve járt utoljára és azóta is visszavágyott. Néhány lépés után rájött, hogy sem pénzt, sem telefont, sem iratokat nem vitt magával, sőt, még házuk címét sem tudja, de mégsem fordult vissza. Abban bízott, hogy találkozik évek óta itt élő fotós barátjával és együtt majd elboldogulnak valahogy, de felfedező útján ezzel sem foglalkozott túlságosan. Ment egyre úttalanabb utakon, végül már egy olyan dombos kerületbe ért, amilyen a rock-zene fővárosában biztosan nincsen, eltűntek az utcanevek, de csak akkor érezte magát elveszettnek, amikor egy pillanatra megáll és körülnézett…

Az embert millió dologra rá lehet beszélni, még akkor is, ha egyetlen porcikája sem akarja. Akár arra is, hogy kirobbantson egy számára is végzetes atomháborút.

Bár AE már nem akart többé új munkahelyet keresni életében először havi több milliós fizetéssel kínáltak neki állást, bár arról egy szó sem esett, hogy mi lenne a dolga. Az első napon annyira izgult, hogy még felöltözni is elfelejtett, csupán egy alsónadrágot vett fel. Új munkahelyének szobájában csupa kedves fiatal nő várta, de egyik sem vette észre hiányos öltözetét, vagy legalábbis úgy tettek. AE próbálta megtudni tőlük, hogy mi lesz a dolga, de csak kitérő válaszokat kapott. Hamarosan eljött az első értekezlet ideje. Fölöttébb ellenszenves, erőltetetten feminin férfi érkezett, mire az egyik kedves, fiatal kolléganő egy átlátszó kék esőkabátot húzott AE-re, hogy ne legyen feltűnő a főnök előtt hiányos öltözete. Az előljáró hosszasan taglalta a munkahely hatalmas anyagi előnyeit, a milliárdos üzleteket, de amikor AE szerette volna megkérdezni, hogy neki, mint új munkaerőnek, mi is tulajdonéppen a dolga, a főnök letorkolta és folytatta a addigi értelmetlen szöveget. AE unalmában dollárjeleket kezdett el rajzolgatni egy papírra, mire egy mellette ülő kolléga dühösen összetépte, és szinte fenyegetőn figyelmeztette, hogy a főnökre figyeljen. Amikor végre kávészünetet rendeltek el, AE egy óvatlan pillanatban, átlátszó kék esőkabátjában kiosont egy ajtón az utcára, vissza sem nézett. Alatta mélység tátongott, de talált egy átjáró  hidat egy ókorira emlékeztető, magas, árkádos épületbe, amelyben egy csigalépcső szövevényes folyosórendszerbe vezetett. Itt-ott emberek bukkantak fel, valamennyien ázsiaiak voltak, és tudomást sem vettek AE-ról, egészen addig, amíg egy színes fedett utcába nem ért, ahol mandulaszemű lányok kínálták magukat. AE-nak életében volt élménye fehér, fekete nőkkel, az ázsiaiak valahogy kimaradtak, csábította a soha vissza nem térő lehetőség, de még inkább, hogy kijusson a szabad levegőre. Úgy tűnt, megérkezett a főváros egyik északi kerületébe, amely Apja kedvenc lila-fehér csapatának otthona volt, de a stadion utcájának két oldalán két befejezetlen templom magasodott vele szemben…

kép: GNL

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása