A klímaváltozás miatt a tengerek illata eltűnhet. Ez katasztrófát okozhat az ökorendszerben és dezorientácót számos tengeri élőlénynek. Megváltozik az a mód, ahogy érzékelik és értelmezik az illatokat és ez negatívan hat a kommunikációjukra, a szaporodásukra és a táplálékkeresésre – figyelmeztetnek a nápolyi Anton Dohrn zoológiai kutatóintézet munkatársai, akik kimutatták, hogy miként módosul a különböző moszatokból és algákból keletkező szerves komposzt a tengerek savasodása következtében.
A Frontiers in Marine Science című nemzetközi szakfolyóiratban megjelent tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy az illatok felelős kémiai szerkezetek segítenek a tengeri élőlényeknek megtalálniuk a megfelelő élőhelyet, beazonosítani potenciális partnereiket, és elmenekülni a ragadozók elől. Az illatok nélkül olyanok lesznek, mintha elvesztenék érzékeléseiket.
A kutatók kísérletükben egy algacsoportot természetes körülmények között tenyésztettek, a másikat pedig olyan környezetben, amilyen várhatóan az évszázad végén lesz jellemző a tengerekben. Ebből állapították meg, hogy az élőlények stimulációja közvetlenül az illatok koncentrációjának mértékében és a víz általi terjedésével történik, továbbá, hogy a pH meghatározó az illatok érzékelésében.
Vajon képesek-e a tengeri élőlények alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez? Várhatóan ez fog történni, hiszen máris tapasztalható számos esetben. De lesznek olyan fajok, amelyek kipusztulnak, illetve elszaporodhatnak a toxikus hatású algák, és a fennmaradóknak is egyre nehezebb lesz tájékozódniuk a tengeri életben az illatokon keresztül. Ezek a veszélyek is arra mutatnak, hogy mindent meg kell tenni a globális felmelegedés, a klímaváltozás megállítása, vagy legalábbis megfékezése érdekében.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.