Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Megvédi-e valaki a bántalmazott férfiakat?

7777108285_hommes-battus.jpg

Franciaországban évente 80 ezer férfit bántalmaz a párja. Míg Európa némely országa lassan foglalkozni kezd az áldozatokkal, Franciaországban egyelőre nincsen számukra jogorvoslat – írja a Le Figaro.

A 38 éves Maxime Gaget-n négy operációt hajtottak végre, mire helyre hozták eltört orrát és szétszakadt fülét, amelyet élettársa rúgott meg. Gaget „Társam, kínzóm” című könyvében leírta, mit szenvedett egy évig.

A női jogok minisztériumának adatai szerint Franciaországban minden 14,5 napban meghal egy bántalmazott férfi. Számuk ugyan alacsonyabb a 223 ezer női áldozathoz képest, de az is igaz, hogy amíg a nőknek 14, addig a férfiaknak csak 5%-a él panasszal.

„A társadalom nem akar tudomást venni arról, hogy egy nő is lehet erőszakos” – magyarázza Victoria Vanneau jogtörténész – az „SOS bántalmazott férfiak” (SOS Hommes Battus) társaság az egyetlen, amely foglalkozott a férfiakkal, 7 év után megszűnt anyagi források hiányában és azért is, mert senki sem hallgatta meg őket.”

A női jogok minisztériuma szerint a férfiaknak joguk van feljelentést tenni, részesülhetnek abból az alapból, amelyet a kormány ilyen tartalékol, hívhatnak egy adott telefonszámot, ahol szakorvosok hallgatják meg őket. A jogtörténész viszont úgy véli, hogy ez a gyakorlatban semmit sem jelent, mert a társadalom ebben a vonatkozásban csak a nőkre figyel. A pszichológusok szerint a társadalom ma is azt a nézetet vallja, hogy a férfi nem férfi, ha hagyja magát verni. A nők védelme pedig a politikusok számára még szavazatszerző is lehet. E szemléletet nem könnyű megváltoztatni.

Franciaország nem az egyedüli Európában ezzel a problémával. 2014-ben volt az első európai felmérés, de csak a nőkkel kapcsolatban. Néhány tagállam később pótolta a hiányt. Például Luxemburg, ahol kiderült, hogy a bántalmazottak 37,6 %-a férfi. Lengyelországban a 67,1% mellett 11 % jutott a férfiakra, a többi a gyerekekre. A statisztikák azonban itt is csak részben fedik a valóságot, mert rendőrségi és bírósági adatokra támaszkodnak csupán.

Nagy-Britanniában más a helyzet. John Mays, a Parity civil szervezet elnöke szerint az áldozatok 40%-a férfi és 60%-a nő. A szervezet harcol jogaik egyenlőségéért, de még sok a teendő e téren. Szélesebb közönséggel akarják megértetni a férfiakkal szembeni erőszak problémáját és prevenciós kampányokat indítanak. Kérik, hogy a befogadó otthonokat tegyék nyitottá a férfiak számára is. Belgiumban ez már működik. 2015 márciusában nyitott Mechelen mellett egy otthon, ahol a férfiak hat hónapig maradhatnak pszichológiai segítséget kapnak az átéltek feldolgozására. A kizárólag férfiakat befogadó otthon, amelyért napi 25 eurót kell fizetni, német és svájci mintára működik.

A genfi Pharos szervezet jelenleg csak a férfiakkal foglalkozik, de tervezi tevékenységének kiterjesztését a párokra is. A szolgáltatásaik szintén nem ingyenesek, mindenki a jövedelme szerint fizet.

Magyarországon viszont egyelőre csupán azok a férfiak számíthatnak védelemre, akiknek az ügye valami módon rendőrségen vagy bíróságon végződik. Bár a nők elleni erőszak kapcsán az elmúlt években volt néhány közfelháborodást kiváltó eset, amelynek tettesei, vagy gyanúsítottjai közszereplők voltak, a nőknek legalább megvannak a maguk szervezetei, mindenekelőtt a NA-NE, és segélyvonalai, ahová fordulhatnak. A bántalmazott férfiak nálunk is a legtöbb esetben gúny és megvetés tárgyai.

Maxime Gaget a „kollektív közömbösség” megtörését tartja a témában a legfőbb feladatnak, azt, hogy se a közvélemény, se a segítő szervezetek ne tegyenek különbséget női és férfi áldozatok között. Vegyes csoportok létrehozását tartja szükségesnek, amelyeknek keretén belül a párok lehetőséget kapnak problémáik megbeszélésére, életük újraindítására.   

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.04.30. 10:03:15

A férfiaknak úgy kell. Én is kb. hetente véresre verem a férjemet, hadd szokja.

Sir Galahad 2016.04.30. 10:24:37

A dolog gyökere a modern feminista propaganda, illetve annak eredményei. Normális ember úgy gondolja, hogy az erőszak, legyen szó akár fizikai vagy lelki, esetleg verbális terrorról, megengedhetetlen, akár nő, akár férfi teszi. Először is ezt kéne tisztázni, minden más ez után jöhet.

Muscari 2016.04.30. 10:28:52

Nem csak a férfiak tűrnek némán, hanem a legtöbb nő is. Ennek ellenére a jelenségről beszélni kell, sőt az ezekben a kapcsolatokban jelen lévő verbális abúzusról is. Szerintem az még több férfit érint, mint a fizikai.

(Örülök, hogy megtaláltalak, kedves GNL, zsenge ifjúkoromban olvastam pár könyvedet és a megboldogult Kurír újságbeli cikkeidet is. Elmentem a blogodat a kedvencek közé.)

Alauda Arvensis 2016.04.30. 11:06:08

@Sir Galahad: Ne haragudj de ehhez aztán tényleg semmi köze a feminista propagandának. Jópárszáz évvel ezelőtt is egy erőteljesebb asszonyság ugyanúgy beterítette a férjét ha olyan volt a vérmérséklete és a fizikuma míg az utóbbi meg ilyen-olyan okból nem tudott védekezni ellene, a középkor idejéből is maradtak fent erről a jelenségről bőven történetek (amiket persze akkoriban is elsősorban megmosolyogtak).

2016.04.30. 11:06:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Gondolom, ez viccnek készült, bár annak igen gyenge.
De ha valóban vered a férjed, akkor üzenem neki, megérdemli.
Én olyat adnék Neked, hogy...

Sir Galahad 2016.04.30. 11:50:32

@Alauda Arvensis: Félreértettél. Nem a jelenség új, természetesen mindig is vertek férfiak is nőket, nők is férfiakat párkapcsolatban. A jelenség tálalása az új. Nevezetesen, hogy a nők elleni erőszak miatt óriási törvényhozói és médiakampány zajlik, a férfiak elleniről meg síri csend. Pedig a megoldás egyszerű volna: az erőszak minden formáját egyformán elítélni és büntetni kellene (fizikai, lelki, verbális), függetlenül attól, hogy az elszenvedője milyen nemű.

Göbölyös N. László 2016.04.30. 12:05:43

@Muscari: Részemről az öröm és a megtiszteltetés, hogy korábban is tudtam adni valamit másoknak. Talán még mindig sikerül, a Kurír után 18 évvel...

steery 2016.04.30. 12:17:50

És mi van a gyerekbántalmazásokkal? Amikor a szülők, barátok, osztálytársak, tanárok verik, bántalmazzák (tettleg vagy szóban) és terrorizálják a gyerekeket? Olyan sok ilyen esetet láttam eddig, meg engem is olyan sokszor értek már a legkülönfélébb támadások és fenyegetések, hogy úgy vélem, az ember egyszerűen nem társas lény és nem alkalmas a másokkal való együttélésre. Nem volna szabad városokban, nagy közösségekben élnünk, mert csak szétmarjuk-pusztítjuk egymást. Emögött az egész problémahalmaz mögött nagyon mélyre nyúló okok bújnak meg.

szerintem is 2016.05.01. 20:41:47

Ebbe olyannyira beletenyerel a feminizmus, hogy most az Isztambuli Egyezmény ratifikálását követelve törvénybe akarják foglaltani, hogy nő sosem lehet elkövető és férfi sosem lehet áldozat.
Valamint hogy nőt bántalmazni emberi jogot sért, tehát ez egyúttal burkoltan kifejezné azt is, hogy férfit bántalmazni nem jelent emberi jogok megsértését.
Ez nem egyszerűen csak figyelmen kívül hagyása a bántalmazott férfiaknak, hanem határozottan céltudatos kirekesztése a védelmet nyújtó intézkedésekből. A tervezet még kisegyerekek között is különbséget tesz a nemeik szerint.

szerintem is 2016.05.01. 20:46:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Na itt van! És még mondja valaki hogy csak a férfiak lehetnek bántalmazók és erőszakosak.

kotyesz 2016.05.03. 00:11:40

sZÉP GONDOLAT LENNE HA AZ EVANGÉLIUM MEGVALÓSULÁSÁT LÁTHATNÁNK AZ ESEMÉNYEK MÖGÖTT. Erről szó sincs a feminizmus nem ítéli el az erőszakot ha férfiak ellen irányul, indokként pl. a tesztoszteront mint az erőszak okát jelöli meg, elsiklik a tény fölött, hogy a hormonháztartásunk férfi v. nő esetében is) egyaránt tartalmazza azt, csak a terhességi hormon nemspecifikus a tesztoszteront a női szervezet is termeli. De ez csak egy indok a lényeg ma már a szándék, férfiellenes gyűlöletkeltés és annak fenntartása.

kotyesz 2016.05.03. 00:23:09

@steery: " Megbízható kutatások igazolják, hogy a nők ugyanolyan erőszakosak és agresszívak, mint a férfiak. Ezt Tamási Erzsébet is kereken kijelenti. Itt is. Ám a femik állítják, hogy a nők a CSBE – ben nem vesznek aktívan részt. Ezzel szemben a rendőrségi jelentésekből verekedő párokról, és nem asszonyt verő férfiakról esik szó. „Tévhit: A nők is verik a férjüket. Tény: A partnerkapcsolati testi erőszakkal kapcsolatos esetek 95%-ában a férfi az agresszív fél, és nőt bántalmaz. A fennmaradó 5%-ot a férfit bántalmazó nők, illetve leszbikus és homoszexuális partnerüket bántalmazó melegek alkotják.” Ugye a közismert mumus, a lehengerlő NANE „tény”. Ezzel szemben a valódi tények: az Országos Kriminológiai Intézet által 2005-ben készített felmérés szerint (mindenféle családi erőszakot vizsgáltak) a erőszak 30%-a irányul férfiak ellen. A felmérések, amelyek a világ nyugati felén készültek, kimutatták, hogy a nők ütnek először, és gyakrabban. A férfiakat pedig arra nevelték, hogy nőt nem bántunk, a gyengébbet védjük. Ma egy férfinak szégyen, ha kiderül róla, hogy a felesége (partnere) bántalmazta. "

"A CSBE – ben 60%-ban férfi az áldozat, függetlenül az elkövető nemétől. (Itt van némi ellentmondás a 2005-ös vizsgálat és ezen állítás közt. Nem sikerült kiderítenem mi lehet ennek az oka, talán a 2005-ös felmérésben az elkövetők nők voltak, itt pedig az agresszor alatt mindkét nemet kell érteni.) Különös, hogy róluk mégsem lehet hallani a médiában. Igaz, a nők érdekérvényesítő képessége jobb, és nagyon kevés férfi szeretne a nyilvánosság előtt sebezhetőnek és gyengének mutatkozni. Férfi áldozattal szemben mind a nők, mind a férfiak hajlamosabbak keményebben bánni. A gyerekeknek a felmérések szerint a nők osztanak ki több pofont, és – inkább a fiúknak. "

A teljes cikk a Férfihang.hu - Antifeminista Férfimagazin oldalán olvasható:
www.ferfihang.hu/2012/03/15/tamasi-erzsebet-a-csaladon-beluli-eroszakrol/

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.03. 10:57:23

@kotyesz:

Én teljes mellszélességgel támogatom a feminizmust, annak legvadabb, legférfigyűlölőbb formáit is.

Minél több az idióta feminpicsa, annál több férfi közül válogathatnak a normális nők, akik nem uralkodni akarnak a másik nemen, nem hatalmi harcot akarnak vívni velük, hanem simán csak partnernek tekintik a férfit, akivel együtt szeretnének éélni.

Cefrekecske 2016.05.03. 12:52:44

@szerintem is: Az utolsó csepp véremmel is az isztambuli egyezmény ratifikálást fogom akadályozni, az egy mocsok.

Reactor 2022.04.24. 03:00:51

Manapság már minden társadalmi csoport mögött egész aktivistakommandó áll, és bevédi. Legyen az illető homokos, leszbó, transzi, néger, autista, fehér harci helikopter - lesz egy nagy hangon ágáló csoport, ami rögvest beáll mögé és megvédi a "jogait". Egyedül az átlagférfi az, akibe büntetlenül lehet nagyokat rugdosni, és neki ezt kötelező rezzenéstelen arccal tűrni, mert a panaszkodás az férfiatlan ugye.

@Alauda Arvensis: Ha jól tudom, arzént használtak. És méltatlanul keveset kaptak el belőlük. Amikor fél Tiszazugot kiirtották, maga a bába jelentette ki, hogyha megrázná az abroszt, a fél falu belekerülne. Ehhez képest röhejesen kevés ítélet született az ügyben. Lehetséges, hogy eleinte még tényleg csak az erőszakos, alkoholista férjet tették el láb alól, utána viszont már durván felbátorodtak.

@steery: Ez egy idejétmúlt buta lózung, hogy az ember társas lény. Igen, annak idején, amikor 20 férfi összehangolt munkája kellett ahhoz, hogy elejtsék a mamutot, ez még megállta a helyét. Mostanra viszont az emberek egymás riválisai, konkurensei lettek, divat lett egymás hátán felhágni a szamárlétrán, üzlettárs, barát bukásából tőkét kovácsolni. Egyszerűen túl sok van belőlük. És amiből sok van, az, mint tudjuk, inflálódik.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása