Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Szabadságjogok orosz módra

anna_politkovskaja.jpg

Tíz évvel ezelőtt, 2006. októberében gyilkolták meg Moszkvában Anna Politkovszkaja oknyomozó újságírónőt. Héléne Blanc francia ruszológus a Le Figaróban elemezte az oroszországi szabadságjogok jelenlegi helyzetét.  

-Tíz év után van még remény a Politkovszkaja-gyilkosság tisztázására?

-Ebben az ügyben csak az elkövetők felett ítélkeztek, a megrendelőket nem találták meg. Politkovszkaja cikkei sok mindenkit zavartak, amikor a csecsenföldi dolgokban nyomozott vagy a Kremlhez kapcsolódó ügyekben, vagy amikor elmagyarázta, hogy a hatalom hogyan hamisította meg a választásokat a szavazatok összeszámlálásakor a bizottsági elnökök megzsarolásával. Vagy amikor cikket írt a Dobrovka színházban túszokat szedők vezetőjéről, akiről kiderítette, hogy együttműködött a Kremllel. Az ilyen cikkekkel sodorta veszélybe magát.

Még mindig nem derült ki, hogy ki a parancsot a megölésére, de kommandó csecsenekből állt. Ismerve  Ramzan Kadirov csecsen diktátor-elnök személyiségét, akinek apját meggyilkolták és azóta a bosszú élteti, ismerve Moszkvához fűződő kapcsolatait, nem lehetetlen, hogy meg akarta ajándékozni Putyint a születésnapján vagy bizonyítani akarta a Kremlnek, hogy többre képes, mint az orosz hadsereg.

-Változott-e a helyzet az újságírónő meggyilkolása óta?

-Változott, rosszabb lett. Más újságírókat is megöltek. Az egyiket kalapáccsal verték agyon. Többen a Novaja Gazetánál dolgoztak, mint Politkovszkaja. A megrendelőket nem találták meg itt sem. Nemcsak az oroszoknak kell tartaniuk Moszkva villámaitól. Az idén szeptemberben Roman Szusenko ukrán újságírót, az Ukrinform hírügynökség párizsi tudósítóját letartóztatták Moszkvában, amikor családlátogatásra hazautazni készült. Kémkedés vádjával a lefortovói börtönbe zárták.

Az újságírók nem az egyedüli fenyegetettek. A politikai ellenfelek is azok. 2013-ban Borisz Berezovszkijt holtan találták angliai lakásában, ahol száműzetésben élt. A brit igazságszolgáltatás „megmagyarázhatatlan halál” megállapításával zárta le a nyomozást. Az Orosz Elnöki Párt alapítója minden bizonnyal államtitkokról tudott. 2012-ben Borisz Nyemcovot, az orosz ellenzéki történelmi alakját a Kreml ablakai alatt ölték meg. Az FSB találékony, sikerült csapdába csalni Vlagyimir Bukovszkijt, akit gyermekpornográfia vádjával visznek bíróság elé decemberben. Akik ismerik, biztosak az ártatlanságában.

A civil lakosságot is célba vették. 2011 decembere és 2012 februárja között jelentős tiltakozó megmozdulások voltak az egész országban a választási családok miatt és Putyin ellen, aki a szabadságot sértő törvényekkel állt bosszút. 2015-ben, a Charlie Hebdót ért merénylet után öt évi börtönre ítéltek egy fiatal, aki „Charlie vagyok” felirattal sétált a fővárosban.

-Milyen állapotban van az ellenzék?

-Borisz Nyemcov meggyilkolása után, akinek nagy legitimitása volt, az ellenzék jobban fél. Nem maradt sok ellenzéki, Garri Kaszparov is az Egyesült Államokba emigrált, Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök visszavonult, Alekszej Navalnij házi őrizetben van. Putyin a legjobban egy olyan orosz forradalomtól fél, mint ami Grúziában zajlott le 2003-ban vagy Ukrajnában 2004-ben, majd nemrégiben.

-Lehet-e javulásban reménykedni?

-Nem. Most, hogy a volt KGB-sek kerültek kulcspozíciókba, nem hagyják el egyhamar a hatalmat. Annál is inkább, hogy Putyin dinaszta, aki szerája egyik emberének akarja majd átadni a gyeplőt.

El kell ismerni, hogy az országban van bizonyos presztizse, hála a személyi kultusznak, amit a televízió tart fenn azzal, hogy „szupercárnak” mutatja. És az is elismert tény, hogy bizonyos stabilitást teremtett az országban. Amikor hatalomra került a Jelcin-éra után, Oroszországban tombolt a bűnözés, a béreket, a nyugdíjakat nem folyósították. Ezeket rendezte és megakadályozta, hogy Oroszország széthulljon. Visszaadta a Szovjetunió megszűnésével megalázott ország büszkeség. Csakhogy azok, akik azt hitték, hogy bevezeti az igazi demokráciát, nagyon naívak voltak. Ma nincs ellenhatalom, az igazságszolgáltatás a Kreml utasításait követi, minden fontos döntést ott hoznak. A rezsimet az oroszok maguk is „demokratúrának”, azaz demokráciának álcázott diktatúrának nevezik.

Nehéz kitalálni, hogy mi van Putyin fejében a jövőt illetően. Gyakran mond egy dolgot és az ellenkezőjét csinálja. De lehet, hogy a legutóbbihoz hasonlóan most is előrehozott választások lesznek. Normálisan 2018-ban kellene lenniük, de az emberek akkor jobban fogják érezni a válságot. A dátum előrehozása jól jönne neki. Azt sem tartom kizártnak, hogy meg akarja magát élethosszig választatni….

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.07. 05:34:37

Nyomozott maffiaügyben, a maffia meg megölette, ez a legvalószínább. A politikai kapcsolat meg a nyugat fantáziája.

Göbölyös N. László 2016.11.07. 05:43:32

A maffia az Elbától keletre is "összefügg...."

tomfree 2016.11.07. 19:47:34

"El kell ismerni, hogy az országban van bizonyos presztizse"
LOL. Igen, kb 90%-os támogatottsága van. Bizonyos presztízse. :-)

Brabadon 2016.11.07. 20:33:26

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Olyan megható, ahogy a KGB alezedes Putyin seggét nyalod itt szenvtelenül, éjjel-nappal. Nem hányod össze magad reggelente amikor belenézel a tükörbe?

Brabadon 2016.11.07. 20:42:57

@tomfree: Ezt hol olvastad? Ja, hogy a Pravdában. Kim Jong Unnak meg 99%-os támogatottsága van, akkor ő a népszerűbb!

Az ember azt gondolná, hogy majd 50 év kommunista diktatúra és szovjet megszállás után azért tanultunk valamit a diktatúrák működéséről, de sajnos nem úgy tűnik.

Jakab.gipsz 2016.11.07. 21:33:05

Ne azt vitassuk , hogy felsorolt összefüggések valóságosak vagy fikciók mert a tartalmát nem tudjuk leellenőrizni.
Vegyük észre ez a cikk egy mese, valós eseményre, a meggyilkolt újságírónő halálára alapozva, áttételesen egy demokrácia receptúra alkalmazását kifogásolja.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.08. 04:38:31

@Brabadon:

Oroszország demokrácai, nem diktatúra.

Ha pedig nem hiszed Putyin népszerűségét, beszélj orosz emberekkel, nézz orosz médiákat, olvass orosz netes fórumokat.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.08. 04:40:48

@Brabadon:

Büszke vagyok, hogy kiállok az igazság mellett, a hatalmasok ellen. Putyin napjaink legnagyobb politikusa, ráadásul a világbéke őrzője. Nlkküle az amerikai oligarchia már világháborút robbantott volna ki, csak az orosz és a kínai békés atomarzenál tartja vissza a Nobel-háborúdíjas Obamát, Sorost, s a többi amerikai bandavezért.

tomfree 2016.11.08. 09:25:37

@Brabadon: " tanultunk valamit a diktatúrák működéséről, de sajnos nem úgy tűnik." Javaslom, hogy tanulmányaidat kezd mondjuk Nicaragua példájával, ahol az USA, minden demokrácia legfőbb letéteményese mutatott példát a demokratikus rendszer bevezetéséről.

www.latin-amerika.hu/toertenelem/2120-60-eve-kezddoett-az-egyesuelt-allamok-altal-tamogatott-puccs-guatemalaban

"A második világháború utáni első ilyen jellegű beavatkozás nyilvánvalóvá tette sokak számára, hogy a fejlettebb, haladó, demokratikus északi szomszédnak nem áll érdekében a régió felemelkedése, és érdekeinek biztosítását inkább fejletlen, diktatórikus rendszerekben látja."

A sor szabadon folytatható, Kuba, Chile, Közel-Kelet számos példájával, ami az amerikai demokrácia szép példája volt.

tomfree 2016.11.08. 09:29:37

@Brabadon: Amúgy nem a Pravdában olvastam, hanem az indexen, amit a liberális amcsi demokrata-barát Soros Gyuri bácsi finanszíroz:

"A Krím bekebelezésével, a kelet-ukrajnai szakadárok támogatásával Putyin népszerűsége ismét 85 százalék fölé ment, erre erősített rá a szíriai beavatkozás is."

index.hu/kulfold/2016/03/16/ilyen_operativan_meg_sosem_vonultak_ki_az_oroszok/

fidesz maszop dk egykutya 2016.11.08. 10:58:25

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: de éppen kgb ügynök "elvtárs". Lenyúlás, gyilkosságok, szarkeverés putyin megrendelésére, pont mint a keresztapáknál.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.08. 11:09:58

@fidesz maszop dk egykutya:

Putyin sose volt KGB-ügynök. Ő KGB hivatasásos alkalmazott volt.

A lenyúlásokat épp ő szüntette meg nagy részben. Igen, nem mindent, a korrupció nem szűnt meg, de hatalmas a javulás: sokkal kevesebb pénzmegy ki nygatra.

Gyilkosságok? Nem több, mint máshol.

Szarkeverés? Az mi?

fidesz maszop dk egykutya 2016.11.08. 13:43:14

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: igen, én is ezt mondtam, hogy kgb ügynök volt.
A lenyúlásokat nem szüntette meg, csak a saját bankszámlájára, és a haverjaihoz irányította.

De több gyilkosság, ilyen nyíltan és ilyen sok ellenségét elég kevés diktátor teszi el láb alól.

Szarkeverés? Pl ukrajna fosztogatása a haveri oligarchák segítségével, majd felének elfoglalása. szarkeverés magyarországon ahol a még mindig szovjetekhez hű komcsijaival fosztogat, hol fletó segítségével, hogy a bonsai duce segítségével, meg persze a többi ex megszállt országban is kavarja a szart.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.08. 14:39:06

@fidesz maszop dk egykutya:

De,. megszüntett.Nézd meg csak az életszínvonal növekedését az utóbbi években.

Ukrajna hol van fosztogatva?

fidesz maszop dk egykutya 2016.11.08. 15:05:15

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: nagyon gyenge a növekedés, főleg ahhoz képest, hogy mennyi olajuk és gázuk van, és az is csak moszkvára korlátozódik.
Persze a "család" életszínvonala nagyon emelkedik :)

Ukrajnát mindenhol. Ugye rendszerváltás óta a régi "elvtársak" fosztogatták, janukovics konkrétan putyin pincsije volt.
Azóta meg ugye egyszerűen lenyúlta ukrajna felét.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.08. 15:16:28

@fidesz maszop dk egykutya:

75 dollár átlagbér 1995-ben, s 420 2015-ben. Alig van növekedés... :-)

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.08. 15:17:04

@fidesz maszop dk egykutya:

Ukrajnát a nyugat nyúlja le éppen, ami nem Oroszország hibája.

fidesz maszop dk egykutya 2016.11.08. 18:02:22

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: átlagnak alig. Persze putyin és haverjai egyre több milliárdot keresnek, és az jó az átlagnak.

Ukrajnát a szovjetúnió nyúlja le, hát területeinek jó részét le is nyúlta már.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.09. 05:12:02

@fidesz maszop dk egykutya:

Putyi nem milliárdps. Vagyona 1-2 millió euró, ami persze sok az átlagemberhez képest.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása