Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Rácz Krisztina: Kiegészítők béklyójában

Ékszerek, csili-vili ragyogás! Ez az a szeszély, amely minket nőket sokszor hisztérikus rohamra késztet a kiszemelt tárgy utáni vágyódás végett, vagy éppen maradéktalan elégedettséggel tölt el, ha már megszereztük azt. Lehet bizsu, arany, acél, ezüst vagy platina. Lehet gyémánt,  gyöngy, brill vagy smaragd, igazi vagy utánzat, a lényeg, hogy tökéletessé tegye megjelenésünket. A kiegészítők elárasztották az üzleteket, csak a pénz és az ízlés szabhat határt.

 

Egy kis múlt mustra

Az ékszerek viselése a régmúltba nyúlik vissza. Az első darabokhoz az alapanyagokat a természet öle adományozta többek között kagylók, csontok, fogak formájában. Majd ezeket az egyszerűbb alapanyagokat a későbbiekben felváltották, kiegészítették a nemesfémek és a drágakövek. Egykoron a jólétet jelképezte. Az ókorban a kézfejen viselt gyűrű – merthogy hordták lábujjakon is – például, olyan üzenetet is hordozott, miszerint az illetőnek nem kell nehéz munkát végeznie. Logikus nem?! A karperec pedig, a germán kultúrában a bátorságot jelképezte és egyben praktikussági szerepet is betöltött, hiszen védte a csuklót. A halottakat régen, bizonyos helyeken ékszereikkel együtt helyezték örök nyugalomra. Ez a szokás a későbbiekben számos tanulmány alapanyagát biztosította.

 

A csecsebecsék nemcsak díszként szolgálnak. Az esztétikum mellett sok más szerepkörben is tetszelegnek féltve őrzött kincseink. Miről is tanúskodnak tehát ékszereink?

 

A szimbólumok:

A legalapvetőbb szimbólum, ami árulkodik rólunk a jegygyűrű/karikagyűrű, amiről ugyebár tudjuk, hogy a házasság szentségét pecsételik meg vele a szerelmesek. Attól függően, hogy melyik kezünkön viseljük, utalhatunk vele a párkapcsolatunkban betöltött szerepkörünkre, mivoltunkra is.

 

A kor:  

– A fiatalabbak a trendibb, hangsúlyosabb darabokat kedvelik, míg az idősebb korosztály a visszafogottabb, egyszerűbb stílust részesíti előnyben. A híres ékszerkollekciók darabjainak másolata/utánzata is nagy népszerűségnek örvend. Sokaknak lényeges szempont a drágaság,  a súly, az ékszer vastagsága – mert így közvetítheti a világ felé, hogy ő  bizony tehetős.  – mondja az egyik ékszerkereskedő.

 

A rang és a nemzetiség és a vallás:

A drágaságok az emberek rangjaira is fényt deríthetnek. Gondoljunk csak a uralkodói ékszerekre (tiarák, diadémok), hatalmi rangjelzésekre (asszociálhatunk itt a pápai ékszerre, a halászgyűrűre – ami eredetileg a személyes leveleinek lepecsételésére szolgált) vagy egyes törzsek, nemzetiségek ékszerviseletére. Egy mali törzsi szokás szerint, a fülkagyló ívén végig ezüstgyűrűkkel és függőkkel ékesítik magukat a tagok. Ezek az aranyfüggők a gazdagság és a csábítás szimbólumai. Indiában is különleges hagyománya van az ékességeknek . Az esküvőre a hölgyek egy úgynevezett mangalaszútra nyakláncot akasztanak a nyakukba, amely rokonértelemben van a nálunk használatos karikagyűrűvel. Ezt férjük haláláig le sem veszik magukról.

Vallási meggyőződésünket is tanúsíthatjuk a különböző ékszerek által. Gondoljunk itt a feszületekre, a színes, szenteket ábrázoló tűzzománc medalionokra, a különböző nációk hitvallásának jelképeire.

Szociális helyzetünket, társadalmi hovatartozásunkat is kifejezhetjük általuk. A sztárok méregdrága ékszerei sokunk számára csak elérhetetlen vágyálomként léteznek.

 

Illusztrált rajongás:

A medálokba belebiggyeszthetjük kedvenc képeinket szeretteinkről vagy akár bele is gravíroztathatjuk őket, hogy a világba kürtölhessük általuk: számunkra ők a legfontosabbak az életben! A játékosabb lelkű fiatalok kedvenc rajzfilm vagy divathősükkel hirdetik stílusukat. Az exhibicionistábbak saját nevükkel a nyakukban is villoghatnak/csilloghatnak.

 

 

Trendes vagy trendetlen?

Arra is választ adhat, hogy ki mennyire követi a divatot.

– Az olaszországi Vicenzában megrendezett ékszerkiállításokon szebbnél-szebb, modernebbnél-modernebb öltözék kiegészítők kerülnek bemutatásra. Azonban kis hazánkban sokszor ezekre nincs igény, vagy ha van akkor is 1-2 évet várni kell a behozatalukkal, különben csődbe mennénk. Gondoljunk csak a korall divatékszerekre. Nálunk ez most kezd igazán divatba jönni, holott a tavaly januárban tartott kiállítás túlnyomó részt róluk szólt. Acélékszerek kereskedelmével már több, mint három éve foglalkozom, de ez is még csak most kezd fellendülni. A látszat ellenére Magyarországon maradiak az emberek a csecsebecsék terén. Itt most elsősorban a nemesfém ékszerekre gondolok. A fehér arany nálunk nem örvend nagy közkedveltségnek, pedig az ékszerek fellegvárában, zömében ebbe foglaltatják a gyémántokat és drágaköveket. Itthon a sárgaarany van jelen, mint státuszszimbólum, pedig nyugatabbra már nem ez a közkedvelt – világosított fel az egyik ékszer nagykereskedés vezetője.

 

A bűbáj ornamentumai:

A köveknek, ékszereknek régóta tulajdonítanak mágikus erőt. Ezen rendeltetése máig rendületlenül dívik. Az amulettek, talizmánok, kabalák világa ma is fénykorát éli.

– A szimbólumok és ásványok viselésének az a lényege, hogy az illető amit magán visel, a  saját energetikai burkán belül, azzal kíván azonosulni, szeretné, hogy hasson rá,  Valamiféle hovatartozást fejez ki. Attól függően, hogy ki milyet visel, láthatjuk, hogy ki mennyire mélyed bele ezek jelentésébe. Aki egyiptomi szimbólumot hord, gondolhatjuk róla, hogy az ezoterikus dolgokba jobban beleássa magát. Ilyen jelkép lehet az Ízisz medál, vagy a Sri-yantra, ami egyébként egy ősi indiai szimbólum, és a bőség metaforája mindenféle tekintetben. Asszociálhatunk itt a horoszkópunk által hozzánk leginkább passzoló ásványokra is. Ezekről a tárgyakról azt tartják, hogy megvédi egészségünket, védelmet nyújt a rontástól, átoktól, energiával tölt fel minket. Pozitív változást idézhetnek elő, segíthet bizonyos dolgok észrevételében – mondta B. Beatrix egy közkedvelt ezoterikus bolt vezetője.

Csillagjegyünkre tehát könnyen fény derülhet, ebből pedig egyenesen arányosan következik, hogy jellemünk is nyitott könyv a hozzáértők számára. Egyes ékességeknek gyógyító energiát is tulajdonítanak. Ebből fakadóan rávilágíthat mások egészségi állapotára is, arra, hogy milyen életmódot folytat az illető, mennyire fontos neki egészsége. Magyarul mennyire életképes a pasi! A mágnesékszerek által konkrétabbat is megtudhatunk – attól függően mely testrészen viselik – elárulja milyen egészségügyi bántalmai lehetnek az illetőnek.

 

 

 

Piercing szemle:

Repertoárunkból nem hagyhatjuk ki a testékszereket sem. Ízlés dolga mennyire extrém a piercing, illetve, az, hogy mely testrészbe kerül.

– E design követői lehetnek divatkövetőek, vagy szeretnének egy csoporthoz tartozni. Nem biztos, hogy személyiségjegy kérdése a dolog. Lehet, hogy csak trendi akar lenni az illető. Az intimékszerek külön kategóriát jelentenek. Ez összefüggésbe hozható azzal, hogy a szóban forgó tárgyak/intimékszerek viselői, úgy gondolják, hogy ezzel egyediek lesznek. Szexuális életükben gyakran az valósulhat meg, hogy valamit kompenzálniuk kell, valamiért nem biztosak abban, hogy jók tudnak lenni. Egyfajta negatív önképet alakítottak ki saját magukról, ezért különlegesnek akarják látni és láttatni magukat. – árulta el a megkérdezett pszichológus.

 

Tehát ékeskedjünk okosan!

Egy szó, mint száz, nem is gondolnánk mi mindent árulunk el személyiségünkről, egyéniségünkről a gyűrűk, nyakláncok, fülbevalók és egyéb kiegészítők viselésével. Természetesen ez nem szentírás de egy kis eligazítást adhat az ékszerek ’árulkodó’ világáról. Díszeink segítségével szimpatikussá, de ellenszenvessé is válhatunk mások számára. A csecsebecséinkben benne vagyunk mi magunk is, sőt mi magunk vagyunk az ékszereink – ha nagyon mélyen belegondolunk. Kommunikálhatunk szavak nélkül, jeleket adhatunk jelzések nélkül. Kell ennél több?

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosebud 2012.05.17. 07:23:24

Hogy mik vannak, ki hinné, kinek mi fontos....

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása