Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Hidegháborús másolatok

A Nyugatot annyira lenyűgözték a keleti blokk atlétikai fegyvertényei, hogy megpróbálta utánozni annak módszereit. Chris Young a kapitalizmus hidegháborús felzárkózási játszmáját elemzi.

Mary Peters egyedülálló volt. Nem azért, mert ő nyerte Nagy-Britannia egyetlen atlétikai aranyát az 1972-es müncheni olimpián. És nem azért, mert 32 évesen érte el ezt a sikert. Hanem azért, mert azzal, hogy egy tizedmásodperccel győzött az ötpróba drámai zárószámában, lehetetlennek tűnő dolgot vitt véghez ama rossz csillagzat alatt született játékokon: megakadályozta, hogy nyugat- vagy keletnémet nő győzzön az atlétikai pályán. A közemlékezet felidézi a keletnémet sportgépezetet, de könnyedén elfeledkezik a nyugatiról. Miután a versenyben fej fej mellett haladt a nyugatnémet Heide Rosendahllal és a keletnémet Burglinde Pollakkal, Peters nem engedhette meg magának, hogy ne vegyen tudomást a német határ mindkét oldaláról jött atlétákról.

Hajlunk arra a gondolatra, hogy a hidegháború sportja keleten és nyugaton egymás fotokópiái voltak.  Úgy tartják, hogy Nyugaton a sportot az egyéni szabadság, a politikai és bürokratikus decentralizáció, az elégtelen orvosi és tudományos támogatás, valamint a fiatal tehetségek felismerésének problémái jellemezték. Keleten a sport hierarchikus volt és minden figyelmet megkapott. Mivel úgy tekintettek rá, mint a „szocialista embertípus” szellemi és fizikai fejlődésének létfontosságú részére, a tervgazdaság elvei alapján szervezték meg, majd a technikai  és infrastrukturális támogatás számtalan formájával szabályozták. Ez a fekete-fehér pillanatfelvétel közel áll a valósághoz, de nem ragadja meg a teljes képet.

Az AHRC (Art and Humanity Research Council) hálózat tagjai a Sport a modern Európában című kutatás keretében, amelyet Richard Holt, Alan Thomlinson és jómagam vezettünk, a közelmúltban, a két oldal kapcsolataira összpontosítva, feltárták a hidegháború sportjának árnyalatait. Ebből az derült ki, hogy a Nyugat nemcsak hogy ugyanúgy felhasználta pótterületként a sportot az ideológiai feszültségek kihangsúlyozására és dicsőítésére,  hanem példát is vett a Keletről célkitűzéseiben, módszereiben és struktúráiban.

Mint azt Mary Peters vetélytársainak megdöbbentő müncheni teljesítménye mutatja, Németország az atlétika élvonalában volt. Abban a korban, amikor az NDK (vagy Kelet-Németország) kevés diplomáciai elismerésben részesült, a sport teremtett számára lehetőséget, hogy elfogadtassa magát és legitimizációt szerezzen neki nemzetközi színtéren. Mindazonáltal, miután a szuperhatalmak csúcsra járatták teljesítményüket az 1964-es tokiói olimpián, és a gyarmati uralom alól újonnan felszabadult nemzetek is beindultak 1968-ban Mexikóban, Kelet-Berlin azt kereste, hogy miként tudna lépést tartani a világszínvonal felgyorsulásával.

Az 1960-as években általános volt az a felfogás, hogy az emberi teljesítőképesség fokozása határtalan a sportban. Drogokat is alkalmaztak e célra, de a bevezetett struktúrák és módszerek is hozzájárultak ahhoz, hogy az NDK hirtelen az élmezőnybe került.

Mivel a nyugatnémet sportvezetőket aggasztotta, hogy saját közönségük a kelet-német fölény fitogtatásáról olvas, megpróbálták utánozni riválisaikat, hogy pariban maradjanak. Nem volt nehéz meggyőzni a legkülönbözőbb irányzatú politikusokat. Az 1970-es évek elején a szövetségi kormány megkétszerezte az egyesületeknek nyújtott támogatást és négyszeresére emelte a válogatott edzők fizetését. Kormánybizottságokat hoztak létre és egy sportsegély-alapítvány bőséges adományokat gyűjtött össze ipari cégektől.

A nyugatnémetek szintén bevezették az ifjúsági játékokat, mint tehetségkutató versenyeket, a szakosított edzőközpontokat, és a sportgimnáziumokat. A demokratikus piacgazdaság szabályain belül  Nyugat-Németország a keletnémet modellt követte – óriási eredményekkel. Az 1970-es évekről az újraegyesítésig a két Németország ott volt a legjobb 4 között a két szuperhatalom mellett az olimpiai elitben. Bár Bonn soha nem érte utol Kelet-Berlint, mindketten egyre magasabb csúcsokat hódítottak meg, egymáshoz kötözve, mint a hegymászók.

Az 1970-es évek elején egy parlamenti vizsgálat arról faggatta a nyugatnémet tisztviselőket, hogy miért nem a francia modellt követték a keletnémet helyett. A franciák értek el némi sportsikert a 60-as évek végén, de ettől kezdve ők is keletre vetették szemüket. A sport bekerült a nemzeti látószögbe összhangban De Gaulle ama vágyával, hogy egy harmadik utas alternatívát teremtsen a szuperhatalmakkal szemben. Ez vezetett oda 1966-ban, hogy Franciaország kivonult a NATO integrált katonai parancsnokságából, miután az Egyesült Államok és Kanada nem volt hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy Franciaországban állomásozó csapataik francia parancsnokság alá kerüljenek. Franciaország katasztrofális szereplése az 1960-as olimpián, amelyet első ízben közvetített a televízió, már megerősíteni látszott az ország visszaesését a világ rangsorában és nemzeti sportválságról beszéltek.

A franciákat lenyűgözte, hogy a sport révén jól szervezett kisebb nemzetek tényleges súlyuknál magasabbra törnek és kis hatalmakká válnak a szuperhatalmak árnyékában. 1975-ben ennek megfelelően elfogadtak egy törvényt, amely állami feladattá tette a sport és a testkultúra oktatását.

Az állami támogatás ígéretével, a kormány, különösen a tehetségkutatással és az elit akadémiák létrehozásával, hitet tett egy figyelemre méltó új út mellett. Ez a Keleti Blokkot utánozta abban, hogy a sportot a nemzeti politika és konszolidáció alapvető elemévé tette.

Észak-Amerika ugyancsak keletre vetette tekintetét. Engedélyezték az amerikai súlyemelőknek, hogy együtt edzenek Bulgáriában a világ vezető erős embereivel – bár a mai napig nem világos, hogy a szovjet csatlós mit várt vendégszeretetéért. Más sportágak edzői az NDK-s körversenyek fárasztó rutinjával és román súlyemelő módszerekkel teljesítették feladatukat. És az Egyesült Államok havonta egyszer megkapta a Szovjetunióból a legújabb sporttudományi és orvosi szakirodalmat.

Megdöbbent az All-Stars csapat

Mindez nemcsak az amatőr sportot érintette. Ugyanazon a héten, amikor Mary Peters diadalmaskodott Münchenben, a szovjet jégkorong-válogatott 7-3-as győzelme sokkolta a kanadai All-Stars csapatot egy viharos csúcstalálkozó sorozat első mérkőzésén. (A „Summit Series” 8 meccséből négyet Kanadában, négyet Moszkvában játszottak, végül a kanadaiak 4-3-a nyerték a sorozatot, egy döntetlen mellett. A legelső mérkőzést Montrealban játszották – a szerk.) A következő években a kanadai hokisport átalakult, nem kis mértékben szovjet hatásra. Számos csapat vette át az Európában szokásos gyorsabb tempót, a korongtartást, a pontos passzjátékot és bár a szovjet csillagok védjegye maradt a fantázia, cseh és szlovák játékosok érkeztek, akik számbeli jelenlétüknél nagyobb hatást gyakoroltak a kanadaiakra. Ez volt az észak-amerikai sport globalizációja, mielőtt még maga a kifejezés megszületett volna.

A 2010-ben elhunyt Tony Judt A háború után (Postwar) című, Magyarországon is megjelent könyvében megállapította: „Európa két felének történetét nem lehet egymástól elszigetelten elmesélni”, figyelmeztetve minket a Kelet- és Nyugat-Európa közti kölcsönhatásokra és párhuzamokra.

Provokatív módon Judt azt sugallta, hogy a nyugati társadalmi reformok („poszt-nemzeti, jóléti állam, békés Európa”) és a keleti kommunista projekt „alapvetően ugyanaz”.

Kevés átfogó összehasonlító kulturális tanulmány született eddig e téren, bár a közelmúltban jó munkák készültek a rock és különösen a punk szerepéről.  Az 1945 és 1989 közötti időszakról végzett kutatások kezdik hangsúlyozni az Európa két ideológiai tömbje közti kölcsönhatást – 2009-ben például a londoni Victoria & Albert Museumban tartott kiváló design-kiállítás, a „Cold War Modern” hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen hasznos lehet egy ilyen megközelítés.

A sport természetes behatolási pontokat kínál e szimbiózis feltárásra. Az a meglepő, hogy minél jobban nézzük, annál erősebben látszik áramlani szocialista baloldal befolyása a kapitalista jobboldalra, legyen szó politikai lobbizásról vagy műszaki szakértelemről. Moszkva még arra is rávette Bonnt az 1970-es években, hogy támogassa olimpia-rendezési törekvését.

Mindennek nagy részét egy világ választja el attól a belfasti edzőteremtől, ahol Mary Peters edzett az észak-írországi zavargások tetőpontján a tulajdonos Buster McShane vigyázó szemei előtt. De Dame Mary egyedi eset volt, míg sokan mások Kelet és Nyugat sodrásában álltak. Az, amit ennek a működéséről tudunk, arra int, hogy a hidegháborúról nem annyira monumentális tömbökben kell gondolkodnunk, hanem sokkal inkább a közöttük lévő átjárhatóság fogalmaiban

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása