Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Szemerey Eszter: „Késő este nem éri meg türelmetlenkedni.”

Egy volt McDonald’s dolgozó vallomása arról, miként verik át a céget az alkalmazottak

A világ legnagyobb gyorsétterem-lánca 1940 óta látja vendégül az embereket világszerte. A McDonald’s évről évre egyre nagyobb profitot termel a válság ellenére is. Olajozott gépezetként működik, legalábbis látszólag. Merthogy még a világ egyik legismertebb márkáját is ott lopják meg a dolgozói, ahol csak tudják…

- Legtöbbet az ételekkel lehet trükközni. – kezd bele történetébe a neve elhallgatását kérő fiatal lány, aki diákmunkásként fél évet dolgozott az egyik fővárosi McDonald’s éttermében. – Mindennapos jelenség volt, hogy barátoknak, ismerősöknek nagyobb adagokat vagy ingyen ételeket adtunk ki. Ez legkönnyebben akkor ment, amikor a műszakvezetők nem voltak bent. Bár azt is hozzá kell tennem, van olyan vezető, aki még ezért sem szól egy szót sem. A 21 éves lányt is hasonló eset miatt rúgták ki, pedig nem bukott le. Egyszerűen rákérdeztek, hogy ő adott-e már ingyen ételt valakinek, és ő bevallotta, hogy igen. Abban a pillanatban megváltak tőle.

Mióta léteznek munkahelyek, azóta létezik a munkahelyi lopás fogalma is. Nincs olyan cég a világon, melynek egyetlen dolgozója sem rövidítette még meg a költségvetést. Szinte lehetetlen kivédeni a hasonló eseteket, mert a főnök egyszerre csak egy helyen lehet jelen, nem tud többfelé osztódni. Léteznek közvetett megoldások, de ezek sem száz százalékosan hatásosak. A McDonald’s dolgozói szabályzatának értelmében a kasszánál dolgozók nem tarthatják meg a borravalót, az minden esetben a céget illeti. Ezt ellenőrizendő, a pultok felé biztonsági kamerákat telepítettek. – Az ember hamar kitanulja, mit lát a kamera szeme és mit nem. Csak ügyesen kell helyezkedni, és a bevétel átszámolásakor egy mozdulattal zsebre lehet tenni a borravalót. Persze sohasem többet, hiszen az azonnali lebukást jelentene.

A volt dolgozó szerint ezek nem túl nagy összegek, de „mentségükre szóljon”, hogy maga a fizetés sem az. Pláne, hogy a diákmunkások esetében szigorúan ügyelni kell a ledolgozott munkaórákra. Legalábbis papíron. A diákok délutános műszakban legfeljebb este nyolcig maradhatnak az étteremben, ha túllépik ezt az időpontot, az éjszakai műszak bérei vonatkoznak rájuk. – Szinte sosem végeztünk időben, leggyakrabban 9-10 óra között blokkoltunk ki. Ilyenkor viszont már nagyobb órabért kellett volna kapnunk, ezért a műszakvezetők általában visszamenőlegesen állították át a blokkolási időt még nyolc óra előttre. A túlóradíjat viszont nem fizették ki, mintha ott sem lettünk volna.

Az egész napos műszakok mellé az étterem biztosít ebédet a dolgozóinak. A volt diákmunkás szerint ez megnyerően hangzik, de a valóságban nem egy kiadós étkezést jelent. Az állami tulajdonú üzletekben egy menüt kapnak a dolgozók, a franchise-típusú éttermekben viszont pontrendszer alapon működött az étkeztetés. – Ez elsőre jól hangzott ugyan, de hamar szembesültünk vele, hogy az összegyűjtött pontok csak egy hamburgerre és egy kis üdítőre válthatók be. Ennyi energiával pedig nagyon nehéz végigdolgozni nyolc órát. – Az ebédszünet átlagosan 20 perc, ez azonban attól függ, éppen mennyi a vendég. Ha sokan állnak sorban a kasszáknál, a dolgozóknak tíz perc alatt kell lezavarniuk a saját ebédjüket. Az elveszett időt a munkások ott próbálják visszanyerni, ahol tudják. - A dohányzóknak óránként öt perc cigarettaszünet van engedélyezve, ezért sokan már az interjúnál azt állítják magukról, hogy dohányoznak, csak hogy kicsit több szünetet tarthassanak.

A McDonald’s rendszeresen tart olyan akciót, melyben egy nagy menü mellé ajándék poharat adnak a vásárlóknak. A volt dolgozó szerint az ilyen promóciós ajándékokkal élnek vissza leginkább az alkalmazottak. – Gyakorlatilag kartonostul hordják haza a poharakat, amiket aztán ismerősöknek adnak el. – Egy egyszerű számítással kiderül, hogy ha az ingyen megszerzett poharak jelképes összegekért cserélnek gazdát, az hosszú távon szép összeget jelent a „tolvajnak”. – A szemben lévő benzinkút dolgozói például kifejezetten érdeklődtek ezekért a poharakért, ezért még az sem érdekelte őket, hogy illegális forrásból jutnak hozzájuk. – Arra a kérdésre, hogy mi mindent tulajdonítanak el a dolgozók, a lány halvány mosollyal az arcán válaszol. – Mindent, ami csak mozdítható; a gyerekmenükhöz járó ajándéktárgyaktól kezdve egészen a fagylaltokra szórt csokireszelékig. Vannak, akik egyenesen sportot űznek abból, melyik nap milyen zsákmánnyal térhetnek haza.

A visszaélések nagyban függnek persze az aktuális műszakvezetőtől is. A névtelen forrás szerint van olyan üzlet, ahol, ha nem szimpatizál egy alkalmazottal a műszakvezető, direkt a legrosszabb posztra osztja be őt. – Köztudott, hogy az autós részleg rendelésfelvételén a legunalmasabb a munka, mert ott egyedül ül az ember, és néha-néha a pénztárgépet nyomkodja. Ha a műszakvezető ki akar tolni egy dolgozóval, az egész műszakra oda osztja be, így gyakorlatilag nem is találkozik emberekkel egész nap. – Műszakvezetők között is akadnak azonban barátságosabb figurák, akik néha még a kisebb „sikkasztásokban” is segítenek.

Munka szempontjából a legkellemesebb időszak egyértelműen az éjszakai műszak. Ilyenkor az étterem rész zárva tart, a dolgozóknak pedig annyi a feladatuk, hogy kitakarítsanak, és ha befut egy rendelés, akkor elkészítsék azt. A vezetők nem szívesen töltik az egész éjszakát a McDonald’s üzletében, ezért ha a késői órákban látogatjuk meg a gyorséttermet, jobb barátságosan viselkedni a dolgozókkal. – Az éjszakai műszakban nem érdemes türelmetlenkedni, mert a munkások ekkor gyakorlatilag felügyelet nélkül végzik a dolgukat. A nem szimpatikus vendégek ilyenkor nagyobb valószínűséggel kapnak olyan ételt, ami már több órája állt a konyhapulton. – Mivel késő éjszaka kizárólag az autós kiszolgálás működik, a vendég csak otthon szembesül a színvonalon aluli étellel, és ilyenkor nagyon csekély az esélye annak, hogy visszafordul reklamálni. Ezáltal a lebukás veszélye is a nullához közelít. – Olyan esettel is találkoztam már, aki nemes egyszerűséggel a székeken aludt hajnalban, mivel nem volt vendég. – teszi hozzá a volt dolgozó.

A mostoha munkakörülmények és a nem éppen kecsegtető anyagi juttatások mellett miért választják mégis ilyen sokan a gyorséttermet, mint diákmunka lehetőséget? A forrás szerint a válasz egyszerű. – Szinte semmilyen előképesítés nem szükséges hozzá. Elég, ha megvan a két kezed. – Márpedig akinek két keze van, az bizony lopni is tud. És a mellékelt ábra alapján nagy valószínűséggel fog is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása