A lencse a gazdagság jelképe, ráadásul köztudottan szépíti a bőrt. Az pedig mindig ráfér az emberre, különösen a karácsonyi-szilveszteri tivornyák után, amikor jócskán szed fel bőrünk (is) méreganyagokat. Éppen ezért javaslok egy vegetárius lencsepástétomot Újévre, ami nemcsak jól fog esni a sok nehéz étel után, hanem még különleges is.
December 30-án este áztassuk be a lencsét és vele együtt fele annyi mennyiségben árpagyöngyét, azaz gerslit. Az első áztatási vizet öntsük le róla. Másnap jön a főzés. Fél kg. lencséhez és ¼ kg gerslihez vegyünk egy nagy, vagy 2 kisebb fej hagymát, két csokor petrezselyemzöldjét, egy kisebb csokor lestyánt, 2-3 szál közepes méretű sárgarépát, és 2 szál fehérrépát (gyökeret), valamint 5-6 gerezd fokhagymát. A hagymát az egyik csokor, felaprított petrezselyemzölddel együtt megpároljuk olajon, majd hozzáadjuk a vékony karikára szelt sárga- és fehérrépákat. Mikor már kellő színt kaptak, hozzáadjuk a lencsét és a gerslit. Alaposan összekeverjük, majd sót, koriandert, kurkumát, lestyánt, és szálas vörös sáfrányt adagolunk hozzá. Apróra vágjuk a fokhagyma-gerezdeket, és a második petrezselyemcsomag felét is belekeverjük. Annyi vizet adagolunk hozzá, hogy ellepje az egészet. Miután felforr, lassú tűzön főzzük tovább, fedő nélkül. Maximum 40 perc alatt minden megpuhul.
Levesszük a tűzről, majd amikor már kihűlt, hozzáadjuk a maradék petrezselymet. A kihűlt zöldséges lencsét némi olivaolajjal és/vagy tökmagolajjal meglocsolva turmixgépbe töltjük és pépessé daráljuk. Ízlés szerint lehet hozzá tejfölt vagy joghurtot is keverni, de önmagában is isteni, sőt! Fogyasztható pirítóssal és kenyér nélkül is. Zenének pedig, ha még nem fáradtunk el a szilveszteri mulatságtól, ajánlatos a Hegedűs a háztetőn január 1-re (is) vonatkozó dala: Ha én gazdag lennék…
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.