Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Michel Platini világuralomra tör

michel-ready.jpg

Miután háromszor egymásután megválasztották az UEFA elnökének, Michel Platini a FIFÁ-t célozta meg.

Nagy játékos múltja - háromszor nyert Aranylabdát 1983 és 85 között, volt Európa-bajnok, vb-bronzérmes, a Juventussal BEK-, UEFA-kupa, Szuperkupa és Interkontinentális Kupa-győztes - karizmája, az UEFA elnökeként elért sikerei, reformátori és egyesítő (és nem utolsósorban önmenedzselő) képességei miatt őt tartják az ideális személynek ahhoz, hogy lélegzethez juttassa a FIFÁ-t, amire a szervezetnek nagy szüksége van, hogy kikerüljön a visszatérő válságokból, amelyek Sepp Blatter uralmának végét kísérték- írja a Le Figaro.

Azután, hogy elnyerte négy szövetség - Európa, Ázsia, Dél-Amerika és a Karib országok - támogatását, valamint a FIFA utolsó végrehajtó bizottságáét, a francia csapat egykori stratégája, aki 2007-ben lett az UEFA elnöke Lennart Johannson utóda, 27-23 szavazati aránnyal, így nyilatkozott: “Örökké hálás leszek a futballnak, nélküle, valószínűleg csendőr lettem volna Joeuf-ben (a szülővárosa Meurthe-et-Moselle megyében.)

Platininek szűk manőverezési lehetősége volt reformprogramjának megvalósításához, amelynek ellenzői között ott volt az erős német szövetség, amely terveit utópisztikusnak tartotta, mégis meg tudta mozgatni a dolgokat a tárgyalások és a konszenzus-keresés módszerével. Gyakorlatiassággal, diplomáciával és párbeszéddel gyorsan maga mellé tudta állítani a futball minden családját és jelentős reformokat vitt keresztül: létrehozta a stratégiai tanácsot, megnyitotta a Bajnokok Ligáját a kis nemzetek előtt, bevezette a pénzügyi fair playt‚ emelte a válogatott csapatok értékét 2016-tól a 24 csapatos Európa-bajnoksággal és a 2020-tól tervezett Páneurópaival.

Ilyen nagy sikerek után nem érvényes rá az axióma, miszerint a magas színvonalú sportolóból soha nem lehet nagy vezető- véli a Le Figaro. Éppen ellenkezően, az egyetlen hiteles személyiségnek tűnik, aki vissza tudja állítani a korrupciós ügyekbe belefulladó FIFA morális tekintélyét. Azért ez nem annyira egyértelmű, mert amióta kiderültek legújabb ambíciói, időről időre előveszik a 2022-es katari vb ügyét, amelynek az odaítéléséért folytatott lobbizásban állítólag neki is nem kis szerepe volt.

Platini mindig a kormánykeréknél akart lenni. Már a pályán sem elégedett meg azzal, hogy a sakktábla erős bábuja legyen. Igaz, nem is nagyon engedett mást „érvényesülni”. Az oldal szerkesztője még emlékszik arra, hogy az 1984-es franciaországi EB előtt szinte minden reklám róla szólt, a győzelem után is őt dicsőítették (ráadásul még gólkirály is lett), pedig a csapatban olyan nagyszerű játékosok is kulcsszereplők voltak, mint Giresse, Tigana, Fernandez vagy Rocheteau. Az 1998-as, ugyancsak sikeres hazai vb szervezését utólag saját dicsőségeként állította be, mert bár valóban benne volt a szervező bizottságban, az oroszlánrészt az a Fernand Sastre végezte, aki a megnyitó után három nappal meghalt…. Kétségtelen, hogy a stratégiai kérdések iránti érzéke vezetői alkatról tanúskodtak, olyan személyről, aki nem habozik vitatkozni a vezetőkkel társai körülményeinek javítása érdekében.

Felfelé ívelése annál is inkább emblematikus, hogy maga is mindig úttörőnek tekintette magát. „Még akkor is, ha néha rosszul fogadták, én voltam az első, aki reklámot csinált, rádióban, televízióban szerepelt ..“ Úgy gondolta, hogy a játékosokat meghatározó szerephez kell juttatni a döntéshozó körökben és mindezzel már régóta előkészítette a talajt az UEFA-elnökséghez. Lazasága és humora mögött Platini komoly ember. Autodidaktaként megragadta szerencséjét, hogy felemelkedjen azoknak a partnereknek a szintjére, akikhez ikon státusza miatt közel került. Olyan kaliberű emberek közelsége, mint Gianni Agnelli, Jean-Luc Lagarde, Jacques Georges vagy éppen Fernand Sastre új horizontokat nyitott meg előtte. Magabiztossága és nagy alkalmazkodási képessége segítették abban, hogy erős hálózatokat építsen ki magának a futball, a vállalkozás, a politika világában. És segítségére volt a sors is. A siralmas Euro 92 -. után Fernand Sastre társelnöke lett a VB francia szervező bizottságábah/CFO/. Helyzetét itt arra használta fel, hogy megismerkedjen az intézmények működésével Jacques Lambert mellett, akit most az Euro2016 szervezésével bíztak meg. Belemerült ebbe a világba - azzal, hogy 1998-ban támogatta Sepp Blattert, amikor ez utóbbi megpályázta Joao Havelange posztját Lennart Johanssonnal szemben. Miután a FIFA élére került, Blatter kinevezte speciális tanácsadónak, ami ideális funkció annak, aki a piramis tetejét célozza meg. De ehhez még tennie kellett néhány tiszteletkört.

A franciák segítették fölfelé a lépcsőfokokon. 2001-ben jelölték a FiFA alelnökének és ezzel legitimizálódott. Miután azonban még nem volt elég erős ahhoz, hogy a következő évben a FIFÁ-T vagy az UEFÁ-t célozza meg, inkább a fokozatosságot választotta. Szerencsecsillaga nem hagyta el, megszerezte az UEFA végrehajtó bizottságban azt a posztot, amelyet Claude Simonet hagyott üresen. Ennek képviselőjeként beválasztották a FIFA azonos szervébe. Ez a duplázás lehetővé tette számára, hogy kiépítse a szükséges hátteret ahhoz, hogy 2007-ben kézbe vegye az UEFA gyeplőit.

„Biztos vagyok abban, hogy jó elnök lesz. Az UEFÁ-nak erősnek kell lennie, ugyanakkor együtt kell működnie a többi szövetséggel és a FiFÁ-val. Platini rendelkezik minden olyan képességgel, amellyel előre tudja vinni ezt a világplatformot. Finom érzékével és intelligenciájával nagyszerű tárgyaló fél lesz. Sármja minden ajtót megnyithat előtte”- mondta akkor Sepp Blatter.

Azóta a két ember eltávolodott egymástól, odáig, hogy kölcsönösen utálják egymást. Michel Platini, aki 2011-ben támogatta Blattert annak fejében, hogy ígéretet kapott tőle, hogy 2015-ben már nem jelölteti újra magát, elárulva érezte magát, amiért a svájci megváltoztatta álláspontját.

„Mindazok, akik szeretnek, azt akarták, hogy maradjak az UEFÁ-nál, akik nem szeretik Blatter urat pedig azt kívánták, hogy jelöltessem magam a FIFÁ-nál. Nem vádolhatnak azzal, hogy félek Blatter úrtól. A döntésemet nem annak alapján hoztam, hogy kivel kell szembe kerülnöm” - mondta Platini tavaly augusztusban, hogy igazolja, miért nem jelöltette magát Sepp Blatterrel szemben a 2015. májusi választásra. Ez taktikai visszavonulás volt pozícióinak erősítése érdekében, de előre lépett, amint Blatter pozíciója már nem volt tartható a FIFÁ-ra nehezedő jogi viharok miatt.

Ha jövő februárban megválasztják, sok tüskés dossziét kell kezelnie. Az amerikai és a svájci nyomozások még folyamatban vannak, sok holttest lehet még a szekrényben. Augiász istállóinak kitakarításához Platini nem támaszkodhat csak a meggyőző erejére. Radikális döntéseket kell hoznia és ezeknek politikai ára szükségképpen magas lesz.- fejezi be a méltatást a Le Figaro.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása