Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Breivik „igaza”

utoya.jpg 

2016.április 20-án egy oslói bíróság elítélte a norvég államot az Emberi Jogok Európai Konvenciójának be nem tartása miatt azon a címen, hogy Andres Behring Breiviket elszigeteltségben tartják börtönében több mint 5 éve.

Laurent Hincker francia ügyvéd, aki a strasbourgi bíróságon dolgozik, a Le Figaro olvasói számára magyarázta el, hogy mi volt a motivációja ennek az ítéletnek, amely felháborodást keltett az áldozatok hozzátartozóiban és a nemzetközi közvéleményben.

Emlékeztetőül: Breivik 2011. július 22-én két merényletben 77, többségében fiatalt ölt meg, és 151-et megsebesített. A szélsőjobboldali eszméket valló tömeggyilkost a bíróság 21 évi börtönbüntetésre ítélte. A halálbüntetésnek 1979-ben történt eltörlése óta ez a legsúlyosabb büntetés Norvégiában, ezt azonban öt-öt évvel meg lehet hosszabbítani, ha fennáll a visszaesés kockázata, tehát adott esetben a 21 év ténylegesen életfogytiglant is jelenthet.

A norvég igazságszolgáltatás helyt adott azonban a terrorista fellebbezésének, mivel úgy ítélte meg, hogy fogva tartásának körülményei nem felelnek meg az Emberi Jogok Európai Konvenciója talaján működő strasbougi bíróság jogállásának.

A strasbourgi bíróság arányossági kontrollt gyakorol, ellenzi, hogy a fogollyal kapcsolatos intézkedések az ügy körülményeit és a fogoly helyzetét tekintve szükségesek-e.

A börtönbüntetésnek több funkciója van. Egyrészt - és ez a fő funkció – hogy büntesse az elkövetőt és megvédje tőle a társadalmat. Ugyanakkor az újrabeilleszkedéast is kell szolgálnia. És semmi esetre sem lehet a kínzás helye. A Konvenció 3. cikkelye kimondja, hogy senkit sem lehet kínzásnak, vagy embertelen, megalázó bánásmódnak kitenni. Az elszigetelést, ugyan, lehet alkalmazni, de nem a végtelenségig. Minden államnak kötelessége időszakosan újra megvizsgálni ezt az intézkedést, megindokolni fenntartását, ellenőrizni a fogartartott fizikai és mentális állapotát.

A bíróság több esetben figyelmeztetett egy-egy államot, pl. Oroszországot a Kalasnyikov-ügyben, vagy Romániát a Florea-ügyben,  hogy kötelessége az emberi méltóságot biztosító  körülményeket adni. Elszigetelés-ügyben 2006-ban hoztak döntést Franciaországban a hirhedt terrorista, „Carlos” esetében. A bíróság emlékeztetett arra, hogy a börtön nem egy jogok nélküli hely, hogy a fogvatartottakat megilleti az orvosi ellátás, a levelezés joga (a levelek csak kivételesen súlyos okok miatt bonthatók fel) és elfogadható élettér. Számos országot ítéltek el a börtönök túlzsúfoltsága miatt. Ezenkívül általában rendelkezhetnek az alapvető jogokkal, köztük a szavazati joggal. Ez utóbbi nem engedélyezése miatt rótták meg több alkalommal Nagy-Britanniát, amely ezt elutasította és elítéltjei továbbra sem szavazhatnak.

A francia jogász szerint azonban a konvenció ilyen szigorú alkalmazásának eredménye a tagállamok „elhidegülése” lehet és már több ország, köztük éppen Nagy-Britannia és Oroszország már jelezték, hogy fontolóra vették a kilépést. Több ország azt is szemére veti Strasbourgnak, hogy a „bírák kormánya” akar lenni, amely beavatkozik a nemzeti törvényhozásokba. Ám az Emberi Jogok Európa Bírósága a strasbourg-i Európa Tanácshoz, egy olyan nemzetközi szervezethez van kötve, amely ma 47 országot tömörít. Ezek az országok kötelezték magukat, hogy tiszteletben tartják azokat az alapértékeket, amelyek talpkövei az Európa Tanácsnak, nevezetesen a demokráciát, a jogállamot, az emberi jogokat az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításával.

Az oslói bíróság azért alkalmazta közvetlenül az európai konvenció jogrendszerét, mert ezt kell alkalmaznak az egyes ország minden törvénykezése előtt, és a strasbourgi bírósághoz csak akkor lehet fordulni, ha már kimerült minden belső lehetőség.

Ma, amikor a 28-ak Európáját a széthullás fenyegeti, vigyázni kell arra, hogy a 47-ek Európája se hulljon szét a közvélemény nyomása alatt, amely nehezen ért meg olyan igazságos jogi döntéseket, amelyek sokkolhatják – mondja Laurent Hincker.

A nem jogász gondolkodású, és az európai konvenciót az ilyen extrém esetekre alkalmatlannak tekintők azonban aligha ítélnének el egyetlen országot is, amely egy ilyen megrögzött gonosztevőt, mint Breivik, akár „embertelen” körülmények között tartana fogva. E neonáci tömeggyilkos nemhogy soha egy pillanatra nem tanúsított semmi megbánást, hanem még ezt az ügyét is arra használta fel, ismét nyilvánosságot kapjon, és hangot adjon sötét nézeteinek. A 77 meggyilkolt fiatal vérét soha nem mossa le senki róla, még egy jószándékúan humanista európai jogrend sem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muad\\\'Dib 2016.05.04. 11:05:00

Breivik esetében a neonáci jelző használata kissé téves és kissé skizo helyzetet eredményez.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2016.05.04. 12:05:53

óriási hiba volt élve elfogni, nem is értem.kimegy a kommandó, ott van hetvenvalamennyi halott, fegyveres elkövető.jobb helyeken az ilyenből egy sorral zárul a sajtóhír:az elkövetőt a helyszínen agyonlőtték.
ennyi

röf 2016.05.04. 12:06:50

Norvégia úgy önmagában egy skizo hely, és még csak most indult el a tévúton...
Azt gondolták, azzal kis olajjal ott fönn, át lehet hidalni, meg lehet oldani egy társadalom összes problémáját.
És végül egy kificamodott, híg agyú, maga köré bambán bámuló ország lett, aki nem érti, hogy mi történt vele.
Pont mint az ostoba szomszédja.

advocate1 2016.05.04. 12:54:29

Mára az európai, de főleg nyugat-európai országok az aberrált liberó felfogás előtérbe helyezéséfel konkrétan elvesztették a legfontosabb ösztönüket, az önvédelem képességét. Kimondhatjuk hogy már Európa legfőbb ellensége maga ez európai ember és gondolkodás lett. A 21 év börtön önmagában is vicc, főleg arra tekintettel, hogy szbadaulása esetére már most kimondta, hogy ott fogja folytatni ahol abbahagyta. Ha már életben hagyták, ha kenyéren és vizen élne élete végéig, azt is alkalmi vételnek kellene tekintenie, nem még megitálni neki bármit is a bíróságon. Nem tudom, hogy minek kellene történnie ahhoz, hogy az emberek szeme végre kinyíljon, bár az ausztriai és a német választások már arra utalnak, hogy ha lassan is de kinyilik az emeberk szeme.

OkoskaTo:rp 2016.05.04. 12:57:33

Szerintem Breivik esetében nem kellene foglalkozni azzal, hogy "vissza tudjon illeszkedni a társadalomba", mert a legtöbb ember legfeljebb a humuszba való beilleszkedését támogatná.

Amiről a bíróság kimondta, hogy nem tartható embertelen körülmények között, annak szerintem Magyarország fele örülne. Mert nem jut fejenként három szoba, tv, játékgép. Sőt, még jó minőségű vaj sem.
És ITT van a hatalmas eltévedés a jogvédők részéről.
Először a becsülettel élő emberek életkörülményeivel kellene foglalkozni, és csak utána azokkal, akik saját döntésükkel, szándékosan kiírták magukat a társadalomból.

B. verzióként el tudnám képzelni, hogy Breiviket átszállítják egy orosz büntetés-végrehajtási intézménybe, kizárólag oktatási célzattal.

tommygun 2016.05.04. 13:04:12

Breiviknek egyetlen célja volt: bedönteni ezt az elvakult, dogmatikus emberi jogi ideológiát. Azzal, hogy ő maga ennyire látványosan és kihívóan visszaélt vele, rengeteg embernek nyitotta fel a szemét. Hatásosabb, mintha lemészárolta volna az Amnesty összes aktivistáját és az összes strassbourgi aktatologatót.

BiG74 Bodri 2016.05.04. 13:06:11

Breivik esetében arról kellene vitázni, hogy miért van életben, és ha él, akkor hogyan lehet megoldani, hogy ő akarjon meghalni.

BiG74 Bodri 2016.05.04. 13:10:02

@tommygun:
Még a végén hős lesz belőle. Mire nyitotta ki az emberek szemét? Arra, hogy vannak beteg, szadista, küldetésparanoiás pszichopaták?

csakférfi 2016.05.04. 13:32:56

@BiG74 Bodri: az élet helyrehozza a hibát.saját rabtársai ölik majd meg. Mert így igazságos. :)

exterminador 2016.05.04. 13:41:50

Norvégia aberrált ország. Sorkatonaság van! És akkor ahelyett, hogy eltörölték volna, kiterjeszttették a nőkre is. Holott a sorkatonaság az emberi jogok egyértelmű, otromba lábbal tiprása. Az úgy látszik, belefér.
Másfelől pedig: nagy hiba lett volna Breiviket agyonlőni. Az ilyen alakokat egy várbörtönbe kell zárni, és naponta kínozni inkvizíciós módszerekkel. Esetleg pluszba még beengedni hozzá néhány begerjedt, homoszexuális migránst.

Afrika steht an der Elbe 2016.05.04. 16:38:15

Breivik ezzel a perrel hülyét csinált a "liberális" Norvégiából. Nem esik le?

Kelly és a szexi dög 2016.05.04. 17:11:23

befogadhatnák a nekünk szánt menekülteket is helyettünk...

2016.05.04. 17:45:04

@Afrika steht an der Elbe: Nem. Éppne az történt, hogy úgy jártak el, ahogy az elveikben szerepelt. Akkor csinált volna hülyét, ha megtagadva a jogot, nyakig ássák a földbe és minden nap lepisálják. Vagy ha egy videóbann hősiesen lefejezik. Belőled csinált hülyét, met most hogyan fogod hirdetni a náci elveket, ha még egy ekkora hős is könnyítésért könyörög? Milyen megalkuvó liberális féreg, hogy nem bír ki néhány évet a megvetett libsibolsi börtönben? Hogy más emberek, netalán nem is norvég-svéd -normann vérű bevándorlók társaságáért könyörög?

2016.05.04. 17:46:40

@Muad\\\'Dib: ja, mert avítt náci.

Circus 2016.05.04. 18:25:23

Ha valaki szándékosan és bizonyíthatóan elveszi egy másik ember életét, akkor, ha nem is a szemet szemért elvet alkalmazzuk, minden egyéb emberi jogát elveszíti.

Egyébként miért kell róla írni egyáltalán? Nem lenne jobb hagyni, hogy megrothadjon magában?

Göbölyös N. László 2016.05.04. 18:46:15

Az én véleményem ott olvasható az utolsó bekezdésben, de minden véleményt meghallgatok és szívesen veszek.

Afrika steht an der Elbe 2016.05.04. 19:26:21

@Könnyen elkaptuk, uram!:
De, hülyét csinált a "liberális" Norvégiából. Valószínűleg ez is volt a szándéka.

Reactor 2022.04.24. 05:54:57

Csodálom, hogy miután megölt 77 embert, nem lőtték le nyomban a helyszínen. Helyette 50+ évig kell etetni becsületes emberek adójából, plusz még a sittes jogvédősködők is jönnek nyiforogni, ha szegény Breivik vánkosa túl kemény a cellában.
Nem baj, ha kijön és ott folytatja ahol abbahagyta, a hozzátartozók készüljenek fel egy rakás "én megmondtam"-ra.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása