2016. máj 24.

Halak és tengeri táplálék az öregkori demencia ellen

írta: Göbölyös N. László
Halak és tengeri táplálék az öregkori demencia ellen

pesce.jpg

Heti egyszeri halfogyasztás csökkenti a korral járó memóriagyengülést – állapították meg a wageningeni egyetem és a Rush University Medical Center kutatói.

A holland kutatók 915, 81, 4 átlagkorú emberrel foglalkoztak öt éven át. A vizsgálatok kezdetén egyiküknél sem mutatkoztak a demencia jelei. A kísérleti alanyokat évente vetették alá olyan teszteknek, amelyekkel epizodikus, munka-kognitiv, vizuális vagy megértési képességeiket mérték. Évente kérdőívet is ki kellett tölteniük étkezési szokásaikról. A kérdőívek négyféle hal- és tengeri ételt jelöltek meg: tonhalas szendvicset, halrudacskákat, friss halat és rákféléket. A résztvevőket két csoportba osztották: azokra, akik nem fogyasztottak és azokra, akik hetente legalább egyszer ettek halféléket.

A hal közvetlen tápláló forrása az Omega 3 zsírsavnak, amely az agy fő strukturális eleme. Ebben a vizsgálatban kiderült, hogy azok, akik hetente fogyasztottak valamilyen halféleséget, jobban megőrizték memóriájukat, lassult náluk a korral járó feledékenység.

Ezek az eredmények megerősítést nyertek akkor is, amikor a kutatók figyelembe vettek egyéb körülményeket is, így a műveltség fokát, a fizikai aktivitást, a dohányzást, az agyat stimuláló tevékenységben való részvételt.

Érdekesség, hogy a hal jótékony hatása erősebb volt azoknál, akik az APOE-e4 géntípussal rendelkeznek, amely felelős a koleszterinnek az idegekhez való szállításáért. Az emberek 20%-a a hordozója ennek a génnek, amely növeli az Alzheimer-kór kifejlődésének kockázatát.

Szólj hozzá

tudomány táplálkozás életmód időskor demencia