2016. máj 25.

A kaktusz hozza a forradalmat az elektromos autóknak

írta: Göbölyös N. László
A kaktusz hozza a forradalmat az elektromos autóknak

cactus.jpg

Az ausztrál Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation és a dél-koreai Hanjang egyetem kutatói fejlesztették ki a kaktuszból inspirált membránt, amely forradalmasítaná az elektromos autóipart.

A membrán, amelyet kifejlesztettek, úgy működik, mint a kaktusz, amely visszatartja a vizet a forró és száraz épghajlatban, hogy ne száradjon el. A kaktusz éjjel, amikor frissebb a levegő, kinyitja pórusait, és az akkumulátornak is lesznek ilyen „pórusai”, amelyek beszívják a nedvességet, majd szárazabb körülményeknél bezárulnak, hogy megmaradjon benne a nedvesség.

A fűtőanyagos akkuk, amelyek az elektromos autókat működtetik, úgy fejlesztenek energiát, hogy olyan egyszerű gázokat kevernek össze, mint a hidrogén és az oxigén, de hogy működni tudjon, a membránoknak mindig hidratáltaknak kell lenniük. A probléma megoldása érdekében az elektromos autókban az akkukat a radiátor mellett helyezik el és fel vannak szerelve egy nedvesítő készülékkel. Csakhogy ez a megoldás nagy helyet foglal el és sok energiát fogyaszt. A kutatók által kifejlesztett membránhoz egy elektrokémiai reakció által kerül a víz, majd a nanoréseken keresztül kerül a belsejébe. A rések kitágulnak a nedvességre és összehúzódnak a száraz levegőre. Az akkuk teljesítménye száraz körülmények között így megnégyszereződik.

Szólj hozzá

közlekedés tudomány környezetvédelem elektronika