2016. jún 06.

Húsevő növény felfedezése a Facebook által

írta: Göbölyös N. László
Húsevő növény felfedezése a Facebook által

husevo.jpg

A Facebook segítségével fedeztek fel Brazíliában egy másfél méter magas húsevő növényt.

Egy botanikus figyelt fel a fotójára, amelyet egy orchideákat kedvelő ember küldött be. Az új növény már szerepel a világ növényeinek állapotáról szóló legfrissebb jelentésben, amelyet a Kew-i Királyi Botanikus Kertben ismertettek.

A jelentésben 2034 új növényről adnak számot. Nagy részüket Brazíliában, Kínában és Ausztráliában találták. Szép szám, de a szakemberek szerint még legalább 400 ezer vár felfedezésre.

A Droseria Magnificának elnevezett húsevő növényt eddig csak Minas Gerais állam hegyeiben ismerte egy kis nép. 2015 egyik legérdekesebb felfedezése viszont egy kis növény, az Oberholzeria etendekesis, amely Namibia sivatagjaiban él. Új fajta és egyben faj is. Sok orchidea-fajtát is találtak. A Soleinipedium didsonii-nek elnevezettet akkor találták, amikor egy dél-amerikai orchideákról készülő könyvhöz kerestek anyagot.

Az újonnan talált növények között a legnagyobb és a legnehezebb fa a Gilbertodendron maximum, amely 45 méteresre megnő, törzsének átmérője 1,4 méter és több mint 100 tonnás. Kamerun és Kongó határánál találták  egy esőerdőben. Sajnos a kihalás szélén áll, mint minden ötödik új felfedezett. A jelentésben szereplők között vannak már kihalt növények, amelyeket csak herbáriumok vagy fotók alapján tudtak azonosítani, így például egy 15 méteres fát, amely Ghánában és Elefántcsontparton élt élőhelyét tűz és erdőtlenítés semmisítette meg.

Szólj hozzá

biológia felfedezés botanika Facebook Brazília