Az étkezés nem meghatározó a depresszió létrejöttében, de kapcsolat azért van az étkezés és az agyműködés között – írja a La Stampa.
Az ezzel foglalkozó tudományágat pszichobiotikának nevezik.
Az Amerikai Pszichiátriai Társaság legutóbbi kongresszusán megállapították, hogy a depresszió problémáját érdemes megvizsgálni az ételek oldaláról is.
A kutatások szerint, akik ezzel a témával foglalkoznak, adatokkal bizonyítják, hogy a kiegyensúlyozott étrend csökkenti a betegség fokát. A javulást főként a növényi eredetű ételek segítik elő, főként azok, amelyek Omega 3 zsírsavakat, B1, B9, B12, D és E vitamint tartalmaznak, magnéziumot, káliumot és rostokat. Ezek stabilizálják az idegmembránt és gyulladáscsökkentő hatással vannak, ezzel egy időben csökkentik a neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát.
A B12 szerepe azt mutatja, hogy nem kell a gyógyulni akarónak vegetáriánusnak lennie, mivel ez a vitam főleg az állati eredetű élelmiszerekben található. Inkább a húsok minőségére kell ügyelni és olyan állatét választani, amely a szabadban nevelkedett és füvet legelt.
A zöldségeken, zöld salátákon kívül az asztalról sokáig nem hiányozhatnak a száraz gyümölcsök, a dió, a mogyoró, az olyan fejlábúak, mint a polip, a kalamári, a kagyló és az osztriga, valamint a hal. A nagy testű halaknál azonban óvatosnak kell lenni, mert fennáll a veszély, hogy nagy mennyiségű higanyt tartalmaznak.
Ausztrál kutatókból álló csapat vizsgálta ennek az étrendnek a hatását a depresszióra, a végleges eredmény az év végére várható.
A kutatók jelenleg a depresszióra és a demencia formáira koncentrálnak, de már elkezdtek dolgozni olyan témákban, mint a figyelemdeficit, a hiperaktivitás és a függőségek. Ez utóbbi és a depresszió egyébként gyakran együttjárnak és az amerikai Mentálegészségügyi Intézet adatai szerint csaknem 40 millió felnőttet érint az óceánon túl.
Ilyen esetekben a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés csaknem mindig elkerülhetetlen, de hozzájárulhat a gyógyuláshoz az étkezés is.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.