2016. sze 02.

Groucho Marx géniusza 15 mondatban

írta: Göbölyös N. László
Groucho Marx géniusza 15 mondatban

groucho-marx.jpg

Ha van valaki, az elmúlt évszázadból, akinek géniusza nem megy ki a divatból, az Groucho Marx. Ironikus és éleslátó volt, anélkül, hogy bántó lett volna – feltéve, hogy a könyezetének volt humorérzéke. Szürrealista és gyakran abszurd humora tette híressé mind a Broadway-n, mind a moziban, végül a televízióban, de írásai is szenzációsak.

Groucho, eredeti nevén Julius Marx (1890 – 1977) orvos akart lenni, de a család szegény volt, nem tudták taníttatni.  Imádta a könyveket, mindent elolvasott, ami a keze ügyébe került. Az első komoly munkája egy hivatalban volt, ahonnan meglépett, valahányszor a főnöke nem volt jelen. Ezután úgy döntött, hogy kipróbálja magát testvéreivel Chicóval (Leonard, 1887-1961) és Harpóval (Adolphe, 1888-1964). A többi már történelem. Kifejező arca, amelyet kihangsúlyozott fémkeretes szemüvege, óriási, feketére festett bajusza, dús szemöldöke, tőle elválaszthatatlan olcsó szivarja és látványos, hosszú léptű járása, egyedi megjelenést kölcsönöztek neki, amelyek a közönségből már önmagukban nevetést váltottak ki.

Nyolcvanhét éves korában bekövetkezett haláláig mintegy 20 filmben játszott, de számtalan színházi és tv-s produkcióban szerepelt. 1974-ben, három évvel halála előtt kapott egy tiszteletbeli Oscar-díjat – ugyanúgy, mint nem kevésbé zseniális pályatársa, Charlie Chaplin. Hamvai a hollywoodi Eden Memorial parkban nyugszanak és sírkövén a népi hit ellenére nem szerepel az „Elnézést, hogy nem állok fel” mondat.

Groucho Marx bölcsességei akkor is aktuálisak, ha éppen nincsen kerek évfordulója. Az ABC spanyol lap 15-öt választott ki okulásul.

A reinkarnációról: „Következő életemben szeretnék a világra jönni Henry Kissinger ragyogó elméjével, Steve McQueen csodálatos megjelenésével és Dean Martin elpusztíthatatlan májával.”

Politika: „A politika a problémák keresésének, téves diagnózisok felállításának és kétséges megoldásainak művészete.”

Szex: „Ne gondoljon rólam rosszat, kisasszony, szándékaim kizárólag szexuálisak.”

Házasság: „Minden nagy ember mögött egy nagy nő áll, őmögötte pedig a felesége.”

„Hogy sikerült Önnek húsz gyerek a házasság idején?” Szeretem a férjemet.” „Én is nagyon kedvelem a szivaromat, de azért néha kiveszem a számból.”

Korrupció: „ Csak módon lehet megállapítani, hogy valaki becsületes-e. Meg kell kérdezni tőle. Ha igennel válaszol, tudod, hogy korrupt.”

Élet/halál: „Ön meghalt, vagy az órám állt meg?”

„Gondolom, örökké élek, vagy meghalok közben.”

Okosság/butaság: „Lehet, hogy butának látszik, hogy úgy beszél, mint egy buta, de nem hagyja, hogy ez megtévessze hallgatóságát. Valóban buta.”

„Mindenen nevetni butaság. Semmi sem nevetni ostobaság”.

„A katonai intelligencia önmagában ellentmondás”.

Televízió: „A televízió nagyon nevelő hatású. Valahányszor valaki bekapcsolja, átmegyek egy másik szobába és olvasok egy jó könyvet.”

Jólneveltség: „Elnézést, hogy uraimnak szólítom, de nem ismerem elég jól önöket.”

Pénz: „Annyi minden van az életben, ami fontosabb, mint a pénz, csak túl sokba kerülnek.”

„Fiam, a boldogság kis dolgokból áll. Egy kis jachtból, egy kis házból, egy kis vagyonból…”

 

 

Szólj hozzá

mozi humor bölcsességek USA Groucho Marx