2017. már 11.

Az idő érzékeléséről

írta: Göbölyös N. László
Az idő érzékeléséről

time.png

Van, amikor az idő, úgy tűnik, lassan telik, van, amikor repül. Ennek okát kutatta a lisszaboni Champalimaud Centre for The Unknown csapata.

A több évi kutatásban Joe Paton, a kísérlet vezetője személyesen is érdekelt volt: „Két barátomat súlyos baleset ért és az a néhány óra, ami aközött telt el, hogy megkaptam a hít és megtudtam, hogy túlélték, heteknek tűnt.”

Neurobiológiai szempontból az idő érzékelését azért nehéz vizsgálni, mert nem lehet közvetlenül visszavezetni egyetlen szervhez sem. Viszont a túléléshez alapvető, mert az élet függhet tőle. Ha például egy zsákmány rosszul ítéli meg a meneküléshez rendelkezésre álló idót. Az időérzék alapvető a környezetről szerzett információk helyes értékelésében és a belőlük következő cselekvés mérlegelésében.

A mechanizmus tanulmányozásában a kutatók az úgynevezett dopaminergikus neuronokra koncentráltak, amelyek felelősek a dopamin kibocsátásáért. Ez a vegyület az agy egyik legfőbb „üzenetközvetítője.”

A kutatók először megtanítottak egereket két hang közötti idő felbecsülésére, hogy több-e vagy kevesebb másfél másodpercnél. Néhány hónap alatt ezt már ügyesen csinálták. Jó válasz esetén – fejük jobbra vagy balra fordításával jelezve – jutalmat kaptak. Majd a fotometria  technikáját alkalmazva mérték a dopaminergikus neuronok aktivitását és megállapították, hogy minél nagyobb volt, az állat annál rövidebbnek tartotta a két hang között eltelt időt és fordítva.

A kutatóknak sikerült manipulálni a neuronok aktivitását és amikor optogenetikai technikával csökkentették, az állatok ugyanúgy alábecsülték a két hang közötti időt.

A további kutatásokban azt vizsgálják, hogy ez az emberekben is így működik-e és hogy ebből erednek-e olyan szubjektív következmények, mint az unalom, vagy a figyelem lankadása. Azt ugyanis valamennyien tapasztaltuk már, hogy ha egy előadás, egy film, egy társasági összejövetel unalmas, akkor a vele eltöltött idő végtelennek tűnik, a szép dolgok viszont  nagyon gyorsan lezajlanak, ahogyan azt nem véletlenül már a költők is sokszor megírták az elmúlt 3000 évben. Érdekes lenne annak a biológiai hátterét is megvizsgálni, hogy miért vannak emberek, akik minden igyekezetük ellenére mindenhonnan elkésnek….

 

Szólj hozzá

biológia idő érzékelés Portugália neuronok