2017. aug 30.

Mosógép a Föld megmentésére

írta: Göbölyös N. László
Mosógép a Föld megmentésére

amin-dylan-3.jpg

Dylan Knight, a Notthingham Trent egyetem 22 éves diákja diplomamunkája részeként feltalált egy olyan mosógépet, amely, ha elterjed, jelentős mértékben csökkenti a levegőbe kerülő széndioxidot.

A találmány lényege, hogy a cementblokkot, amely a mai gépekben ellensúlyként szolgál, egy műanyag tartály helyettesíti, amelyet vízzel kell feltölteni az üzembe helyezés előtt. Ez csak az Egyesült Királyságban évi 45 ezer tonna CO2-vel kevesebbet jelentene.

A mosógépek nagy részében ma egy kb 25 kg-os cementblokk van elhelyezve, amely stabilan tartja a gépet centrifugálás közben. A cement termelése és szállítása is sok káros kibocsátással jár. Knight műanyag tartálya csak 3 kg üresen és vízzel megtöltve ugyanúgy stabilizálja a gépet, amelynek összsúlya egyharmadára csökken. A szállító kamion 100 km-en 0,35 liter üzemanyagot takarítana meg.

Knight találmánya az egyetem Enabling Innovation program keretében került megvalósításra, amelyet az Amin al-Habaibeh professzor vezet és az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszíroz.

 

Szólj hozzá

tudomány technika környezetvédelem ipar Nagy-Britannia