Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

A pop-ikonná vált Che Guevara
68/50 3.

xvm0f1d2256-a9c8-11e7-8269-811617cc40e3-805x500.jpg

1960. március 6-án készült el az a bizonyos fotó. Alberto Diaz Gutiérrez, alias Korda készítette a kubai Revolución című lap munkatársaként Havannában azoknak az áldozatoknak a temetésén, akik a La Coubre nevű hajón fegyvert szállítottak a fővárosba és szabotázs-akció következtében vesztették életüket.

Kordának, aki nevét az Angliában élő magyar filmrendező-producer Korda Sándorról kapta, mert az ő fülének úgy hangzott a név, mint a „Kodak”, eredetileg divatfotó-ügynöksége volt, de 1958-ban csatlakozott a Fidel Castro vezette forradalomhoz.

A temetésen jelen volt Simone de Beauvoir és Jean-Paul Sartre is, akiket Ernesto Che Guevara, a francia író-filozófus pár nagy rajongója hívott meg Kubába. Che azonban késve érkezett. Korda közelment a tribünhöz, éppen akkor, amikor Geuvara az emelvény széléről figyelte a tömeget. A fotóst megragadta arckifejezése és lefényképezte. Két klisét tudott mindössze készíteni, egy fekvőt és egy állót. A kissé retusált első lett az ismert, a Revolución néhány hónap múlva közölte, de akkor nem figyeltek fel rá különösebben.

Korda 1967 nyarán adta oda Giangiacomo Feltrinelli olasz kiadónak, amikor Guevara már Bolíviában harcolt és a baloldali radikális nézeteiről ismert Feltrinelli a Comandante naplójának megjelentetésére készült. A fotót 1967 augusztusában a Paris-Match magazin közölte, bár senki nem tudta, hogyan került hozzájuk.

A kép igazán két hónappal később vált világhírűvé, amikor napvilágot látott Guevara halálhíre. Fidel ekkor beszédet mondott a havannai Forradalom terén, és a belügyminisztérium épületének falán ez a fotó jelent meg hatalmas poszterként. Nem is tűnt el többé sem onnan, sem a kubaiak, sem a világ emlékezetéből.

Feltrinellinek is nagy része van abban, hogy a kép az 1968-as mozgalmak és egyben a 20. század egyik fotóikonja lett. Kiadta Che bolíviai naplóját, amelynek borítóján és a reklámplakátokon Korda képe szerepelt. A fotográfus szerzői jogairól is lemondott, bár élete vége felé tiltakozott túlságosan kommersszé vált felhasználása ellen. „Az ember, aki Chét a világnak ajándékozta” – írta a The Guardian Kordáról a fotós 2001-ben bekövetkezett halálakor.

xvm302cef10-a9f2-11e7-8269-811617cc40e3.jpg

De térjünk még vissza 1968-hoz. Jim Fitzpatrick ír grafikus fekete-fehérben, vörös háttérrel, szitanyomással alakította át a képet. (Ezt vette alapul színes sorozatához Andy Warhol is). „Ahogyan megölték őt, nem lehet sem zarándokhelye, sem emlékműve. Eltökéltem, hogy ez a kép a lehető legnagyobb elterjedtséget kapja” – mondta. Kívánsága teljesült. Évtizedekkel később még mindig látható Che képmása a legkülönbözőbb tárgyakon, a pólóktól a mobiltelefon-kijelzőkig, de feltűnnek tűntetéseken, sőt szurkoló „ultracsoportok+ zászlóin is. Az antikapitalista forradalmárnak valószínűleg nem tetszene halhatatlanná válása.

Közben világszerte megemlékeznek Guevara halálának 50. évfordulójáról. Decemberben Milánóban nyílik róla kiállítás. Ez alkalomból fiát, Camilót szólaltatta meg a La Stampa.

-Mi az üzenete a kiállításnak?

-Az anyagot az UNESCO „A világ emlékezete” projekt részeként fogadta el. A cél megmutatni Che örökségét és motivációit.

-Amikor meghalt, Ön ötéves volt. Milyen emlékeket őriz róla?

-Az emlékeim összekeverednek az álmaimmal, és néha nehéz szétválasztani őket, ezért nem beszélek róluk. Elment Kubából Kongóba, amikor három éves voltam. És ilyen korból nem lehet sok visszaemlékezés. Sokat dolgozott, tanult, nagy felelősséget érzett a kubai népért. Már kiskoromban tudtam, hogy apámat nagyon szereti és tiszteli a kubaiak nagy része. Apám rajta hagyta nyomát az én koromon. Írásai, levelei, tanításai ma is élők. Hangja, képe ott van sok, a médiában, az iskolákban. Már nagyon korán olvastam az írásait, de számomra először mindig az apa volt, csak aztán a hős. Movel kubai vagyok, ismerem a teteit, az erényeit, és csodálom, mint embert és forradalmárt.

-Ismerjük-e apja halálának körülményeit, vagy maradtak még sötét pontok?

-Soha nem voltak kétségeim: apámat boliviai katonák ölték meg a jenkik parancsára. Természetesen megpróbáltak más történeteket kreálni, hogy a kubai forradalmárok vagy a szovjetek a bűnösök. Guevarát nem állították bíróság elé, mert féltek a következményektől. Meggyilkolták La Higuerában, mert az ügy, amelyet védett, nagyon veszélyes volt számukra. Nem kétséges, hogy mi történt, annak ellenére, hogy sokszor megpróbálták elrejteni, elködösíteni, rossz szándékú hangokkal.

-Milyen különbségek vannak valódi emberi és mitikus figurája között?

-Che igaz ember volt, ugyanaz a közéletben, mint a magánéletben, mert nem tudott más lenni, mint becsületes, bátor, merész, igazságos, szeretetre méltó, értékeny.

-Mi maradt meg mára az általa kidolgozott doktrinából?

-Che olyan teoretikus volt, aki szerencsére a gyakorlatban tudta kipróbálni néhány tézisát. Nagy és aktuális az öröksége. A világ nem változott sokat azóta, hogy elhatározta: harcol más népek szabadságáért. Ma inkább szükség van a hozzá hasonlókra, mint korábban, mert a káosz jelei mutatkoznak a világban. Ha nem fékezzük meg a dekadenciát, a barbárság eltűntetheti fajtánkat.

-Mi a véleménye Ferenc pápáról, akit sokan ugyanúgy forradalmárnak tekintenek, mint Che Guevarát?

-Én szerencsére ateista vagyok, de neveltetésemben része volt a kereszténységnek, az alapvető emberi értékek mellett. Úgy tűnik, a pápa is ezeket az értékeket akarja feléleszteni. Nem ismerem eléggé ahhoz, hogy megítéljem, de ha csak egyszerűen Krisztus tanait követné, akkor is forradalmár lenne és sok lenne az ellensége. Sok, magát kereszténynek mondó embert ismertem, akik nem törődtek mások bajaival, és nem tartották be egyik parancsolatot sem, vagy bűnösebbek voltak az ördögnél. Ezért, ha látok valakit, aki csak egy kicsit is követi ezeket a parancsolatokat, már boldog vagyok. Bár lenne a pápa olyan „rossz”, mint amilyennek tartja az, aki ellene van a világ pozitív változásainak…

fitz.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolshevik 2017.11.01. 02:58:54

Néhány kevésbé ismert csegevara idézet, szerintem ezek is jól elférnének egy iphone háttérképén:

"We're going to do for blacks exactly what blacks did for the revolution. By which I mean: nothing." -Che Guevera

"The Negro is indolent and lazy, and spends his money on frivolities, whereas the European is forward-looking, organized and intelligent."- Che Guevara

"Mexicans are a band of illiterate Indians." - Che Guevara

"Given the prevailing lack of discipline, it would have been impossible to use Congolese machine-gunners to defend the base from air attack: they did not know how to handle their weapons and did not want to learn," - Che Guevara

E.Katolnai 2017.11.01. 05:22:00

sámuelliből meg lázár kaganovicsból vajon mikor csinál a liberális söpredék "pop-ikont"? saul fiából mát nemzetközi pop-csávó lett ugye?

midnightcoder2 2017.11.01. 05:36:44

Hitlerről nincs valami fiatalkori kép ? Elvégre ő is tömeggyilkos volt, biztos nagyon menő lehetne az ő képét is pólóra tenni. Egy vagyont lehetne keresni vele.

DFK 2017.11.01. 06:03:41

Undorító a nemzetközi baloldal, ahogy egy tömeggyilkost ünnepel (ráadásul Che sajátkezűleg is végzett ki embereket).
Hogy visongana a sok u.n. demokrata, ha Himmler, Göring nézne vissza a pólókról.

Egyallampolgar 2017.11.01. 06:36:45

Che valóban szembe fordult a kapitalizmussal és az USAval, de ilyen alapon Hitler, Sztálin is lehetne ikon.
Che egy erőszakos szörnyeteg volt. Szánalmas, hogy mindenhol a jenkiket kell látni.
Ha valahol valaki fegyveres puccsot szervez fegyverrel, számolhat azzal hogy a helyi hatóság agyonlövi.

Liberálisként örülök annak, hogy szabad CheGuevara pólót hordani, de azt gondolom aki ilyet tesz az egy szánalmas tahó.

$pi$ 2017.11.01. 07:46:26

Egy külföldi kocsmában egyszer elmagyaráztam egy csávónak, hogy milyen ember volt az, akinek a képét a pólóján hordja. A legnagyobb meglepetésemre elment a mosdóba és egy másik pólót vett fel.

Büszke vagyok erre, ha mást nem legalább egy embert megtanítottam valamire, ami fontos. ;)

Jerico 2017.11.01. 08:26:41

Guevarát nagy divat a szabadság és a függetlenség illetve az elvekért kiállás és harc szimbólumaként megjeleníteni, arcképével pózolni. Ám azt már nem biztos, hogy mindenki tudja róla, hogy valójában Che Guevara sztálinista kommunista volt, aki hatalomra jutva, Kuba egyik minisztereként azt tette ami ellen előtte harcolt: emberek elnyomásában működött közre. Nem egy tábort ő maga hozott létre Kubában. (Ezek olyan voltak, mint Magyarországon Recsk 1950-ban.)

Hefe 2017.11.01. 08:56:39

@Egyallampolgar:
"Ha valahol valaki fegyveres puccsot szervez fegyverrel, számolhat azzal hogy a helyi hatóság agyonlövi."

ja, pont mint rozsa-floreszt meg toasot. Ja, hogy toaso eletben maradt, aztan vadalku kereteben mindent ratolt a halott haverjaira, igy elengedtek?

Narancsos kommunizmus 2017.11.01. 11:09:42

Az ilyen pólót hordók 99%-a nem is tudja, miket csinált ez a fazon. Egy tipikus felforgató volt. Nem a szabadság volt neki a fontos, hanem a balhé. Lásd Kuba, milyen elnyomó rendszer épült ki. Személyi kultusz pedig nálunk is népszerű. Nálunk is megy a "szabadságharc".

Narancsos kommunizmus 2017.11.01. 11:11:46

@E.Katolnai: Ki is nyomatja nálunk ez a "szabadságharcot" a nyugat ellen és ki építi a személyi kultuszát? Ki nyal tövig Putyinnak?
Neked fáj ha gondolkozni kell vagy csak simán nem megy?

várom a levelet 2017.11.01. 12:24:13

hát az ő pólóját nem venném föl,semmi pénzért.

GépBalta 2017.11.01. 12:51:39

@$pi$: Külfüldi kocsmákba divat váltáspólót vinni? Úgyértem ha azt mondod, hogy három felfegyverzett banditát győztél le egy kopott gyertyatartóval, hajnali kettőkor, hogy megvédj egy járókeretes nénit arra azt mondom, hihető. De hogy pólócserére késztess valakit egy kocsmában az azért elég durva hőstett.

$pi$ 2017.11.01. 16:25:02

@GépBalta: "Külfüldi kocsmákba divat váltáspólót vinni?"

Hát ennél a tagnál volt.

"De hogy pólócserére késztess valakit egy kocsmában az azért elég durva hőstett. "

Nem mondtam, hogy hőstett volt. Egy csomó dolgot csinálok nap mint nap ami nem hőstett.

camilló 2017.11.01. 18:44:56

@$pi$: Nekem is magyarázd már el, ki volt Che. Gondolom mindent tudsz!

camilló 2017.11.01. 18:46:24

@Egyallampolgar: Hitler miért fordult szembe a kapitalizmussal?

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása