Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Amikor a fotós a gyilkos barátja lesz
68/50 4. rész

1968001.jpg

Egy férfi elsüti pisztolyát, a fogoly arca összerándul, a golyó a koponyájába hatol és megöli. Egy másodperc ötszázad része, amelyet Eddie Adams lefényképezett egy saigoni utcán. Egyike azoknak az erőszak-képeknek, amelyekből Vietnam 1968-ban annyit produkált.

1968.február 1-én Saigon volt a színhelye annak a felkelésnek, amelyet a kommunista Vietkongok robbantottak ki, és amely része volt a Tet-offenzívának, az amerikai-dél-vietnami célpontok elleni egyidejű támadás-sorozatnak.

Itt dolgozott Eddie Adams 34 éves fotós-újságíró az AP hírügynökségnek, az ellentámadást megkísérlő dél-vietnami csapatokat követte. Felfigyelt egy kommunista fogolyra, egy kockás inget és sortot viselő férfira. Nguyen-Ngoc Loan tábornok, dél-vietnami rendőrfőnök közömbösnek látszó mozdulattal irányította egy 38-as csövét a fogoly halántékára. Adam megnyomta fényképezőgépének gombját, a tábornok abban a pillanatban elsütötte fegyverét és az áldozat holtan esett össze. A fotós azt hitte, hogy kihallgatásnak szemtanúja – kivégzést örökített meg.  

A tábornok a következő percekben az újságírók előtt így igazolta tettét: „Ezek a fiúk sok embert megölnek, azt gondolom, hogy Buddha megbocsát nekem.”. A kivégzett a Dél-Vietnami Nemzeti Felszabadítási Front  (DNFF) kapitánya volt, állítólag megölt egy, a tábornokhoz közelálló rendőrt, családtagjaival együtt.

Adams felvételét címlapon tette közzé a New York Times, átvette sok lap, és sokkolta az amerikaiakat. Ugyanakkor Lyndon B. Johnson elnök nagy erőfeszítéseket tett, hogy megnyugtassa őket a háborút illetően, amelyben akkor már félmillióan vettek részt. A fotó Pulitzer- és World Press Photo-díjas is lett.

Frédérique Gaillard, francia médiakutató, aki fotozsurnalisztikából doktorált, a Le Nouvel Observateurnek úgy nyilatkozott, a fotó ereje három elem kombinációjában van: nagyon egyszerű keret, brutális pillanat, amely nagyon erős geopolitikai kontextust mutat. Ezért vált egy korszak fotóikonjává és immár időtlenné. A képen ábrázolt vizuális erőszakhoz hozzájárult a jelenet természete is: egy fogoly kivégzése, amelyet tilt a Genfi Konvenció és bizonyos körülmények között háborús bűnnek minősít. Megelőzve a történelemkönyveket, a pacifisták a fotón keresztül is elítélték a vietnami háború szörnyűségét.

De akármekkora is volt a fotó által kiváltott sokk, túlzás lenne azt állítani, hogy egyedül ez okozott fordulatot. 1968-tól még öt év telt el az amerikai harcoló egységek visszavonulásáig és hét év Észak-Vietnam győzelméig, Saigon elestéig és az utolsó amerikai katona hazatéréséig. De kétségtelenül felébresztette az amerikaiak lelkiismeretét és segített a széles közvélemény megváltoztatásában a háborút illetően.

A fotó története ezzel nem fejeződött be. A következő évtizedek újabb információkat hoztak a szereplőkről.

Nguyen Van Lem, az áldozat, 36 éves volt. Felesége, Nguyen Thi Lop, aki a fotóról felismerte férjét, megerősítette, hogy valóban a DNFF tisztje volt. Két lányuk volt és harmadik gyermekük, egy fiú, 8 hónappal apjuk halála után született meg. Az évekkel később megtalált özvegy hálás volt a fotóért, mert, mint mondta, férje, akinek holttestét nem találták meg, nyom nélkül tűnt volna el.

A kivégző rendőrfőnök három hónappal tette után a harcokban súlyosan megsebesült. Először Ausztráliában kezelték, de miután jelenléte ott kellemetlen volt, az USÁ-ba ment. Az amerikai képviselők felháborodása ellenére kórházba ápolásban részesült, amputálták az egyik lábát, majd visszatért Vietnamba. Mivel a harcoktól távol tartották, az árva gyerekeknek szentelte idejét – írta róla halálakor a New York Times.

1975-ben, amikor Saigont már csaknem elfoglalták a kommunisták, Ngoyen Ngoc Loan érthető módon nem akart ott maradni. Az Egyesült Államok ugyan nem adott neki beutazási vízumot, de illegálisan sikerült bejutnia és a Virginia állambeli Dale-ben telepedett le, ahol családjával pizzeriát nyitott. Az amerikai igazságszolgáltatás nem törődött vele. Múltja azonban továbbra is kísértette. Üzlete WC-jében például megjelent egy felirat: „Tudjuk, ki vagy”. 1991-ben végül kénytelen bezárni rossz híre miatt. 1998-ban halt meg rákban, 67 éves korában.

Halálakor egy hang szólalt meg a médiában mellette: maga Eddie Adams, aki mindig is sajnálta, hogy a fotó ilyen híressé vált, mert úgy vélte, hogy ezáltal az esemény „karikaturizálódott.” Miközben ő is magáévá tette a rendőrfőnök véleményét, hogy foglya maga is követett el szörnyűségeket, ezért megérdemelte a halált.

Adams és Nguyen Ngoc Loan személyes kapcsolata sosem szakadt meg ama saigoni nap után. A fotós 1968 márciusában felkereste őt és két héten át fényképezte. Ez a sorozat, amely mosolygó arcokat, laza légkört mutat, egészen más színben ábrázolja a tábornokot, aki sokkal később, élete vége felé a Washington mellette Burke-ben, otthonában fogadta Adamset.

A találkozót maga a fotós idézte fel: megjegyezte neki, hogy semmit sem változott, míg a tábornok szerint ő megöregedett, pedig szinte egyidősek voltak. Amikor Adams meghallotta Nguyen Ngoc Loan halálhírét, megsiratta, virágot küldött családjának és elhatározta, hogy ügyvédekhez fordul, hogy megvédje „barátja” emlékét.  Az AP-nek azt nyilatkozta, hogy „egész Amerikának sírnia kellene” és gyűlöli, hogy úgy kellett Loannak elmennie, hogy az emberek semmit sem tudnak róla. A Time magazinban pedig hosszú védőbeszédet tartott mellette. „Két ember halt meg ezen a képen, akit lelőttek és a tábornok. A tábornok megölte a vietkongot, én a tábornokot a fényképező gépemmel. A fotók a világ legerősebb fegyverei. Az emberek hisznek nekik, de a fotók hazudnak. Manipuláció nélkül is félig hazudnak. Amit a kép nem mond el: Önök mit tettek volna a tábornok helyében ugyanazon a helyen, ugyanabban a pillanatban, azon a forró napon, ha elkapták volna azt a piszkos alakot, azután, hogy megölt több amerikai katonát…Nem mondom, hogy amit a tábornok tett, helyes volt, de képzeljék magukat az ő helyébe…A fotó azt sem mondja meg, hogy sok idejét szentelte annak, hogy kórházakat építsen a háborús sebesülteknek. A fotó tényleg tönkretette az életét. De soha nem tett ezért szemrehányást nekem, bár én sokáig rosszul éreztem magam emiatt…”

eddie_adams_1969.jpg

A 2004-ben elhunyt, nemcsak háborús fotóiról, hanem  egyebek között portréiről (Malcolm X. Muhammad Ali, Ronald Reagan) is elhíresült  Adams szavai sokakat zavarba hoznak, nem illeszkednek sem erkölcsi, sem érzelmi megközelítésükhöz. Pedig a fotós csak azt akarja elmondani, hogy a dolgok nem egyszerűen feketék és fehérek, hogy a tábornok nem is volt olyan rossz ember. A fotónak olyan aspektusát húzza alá, amelyet az, aki úgy gondolja, hogy ilyesmire képtelen lenne, könnyedén félre tolja: hogy Nguyen Ngoc Loan nemcsak ikoniks szörnyeteg volt, hanem emberi lény is…- írja a történetről a Le Nouvel Observateur.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.11.23. 23:50:30

Nem "állítólag". Az elkapott ipse kivégzése teljesen jogszerű volt.

krferi 2017.11.24. 00:07:23

@molnibalage: Legfeljebb megérdemelt lehet, jogszerű nem. Ezen a módon semmiképpen.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.11.24. 00:34:03

@krferi: Az elfogott egyenruha nélküli haditevékenységet fojtató ellenség az partizán, akik simán fellógatnak mindehol a világban. Vagy kém. Azt is.

A fickóra mindkettő illik. Rögtönítélő bíróság egyből meghozta a döntést. Jó reggelt kívánok, a városban éppen harcok dúltak. Mennyire olvastál a történetnek ezen a remake-elt blogbejegyzésen túl? (A Lemil blogon jelent meg emlékeim szerint évekkel ezelőtt az erdeti írás, kb. a fele abból származik ennek.)

VT 135 2017.11.24. 00:38:08

Az amerikaiak ezerszámra végezték ki ugyanígy a 2. vh-ban az elfogott németek katonákat. Csak mivel ők a győztes oldalon áltak, ennek semmi következménye nem lett.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.24. 05:38:31

Egy vietnámi pufajkás megölt egy helyi utcai harcost.

Jogilag jogos, morálisan nem.

Az egyik oldalon voltak az országot megszálló idegen hatalom csicskásai, a másikon a hazafiak.

Egy csicskás megölt egy olyan embert, aki harcolt a megszállás ellen. Majd jogosan retegett emiatt egész életében.

belekotty 2017.11.24. 06:11:17

@krferi: A csata szabályai szerint a megkülönböztető jelzést nem viselő harcos nem minősül katonának. Ha elkapták mert ölt, akkor bizony jogosan végezték ki.

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Milyen szépen bevallod, hogy te a kommunisták oldalán állsz!

belekotty 2017.11.24. 06:12:51

@molnibalage: Egyetértünk, a "fojtatót" kivéve. Azt "fályt". :-))

Ellenvélemény_ 2017.11.24. 06:48:02

Volt a vietnami háborúnak egy másik, még híresebb fotója is. 1972 június 8-an készitette egy Nick Ut nevű AP tudósító a vietnami Trang Bang faluban egy amerikai napalm támadás után. A képen egy alig 9 éves meztelen vietnami kislány menekül egy pár más gyerekkel a lángok elől. Óriási felzúdulást keltett a kép Amerika szerte. tortenelemcikkek.hu/sites/default/files/5.09vietnam.jpg

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.24. 06:49:25

@belekotty:

Az idegen megszállás ellen harcolok oldalán állok Vietnámbna is.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.11.24. 08:12:41

@VT 135: És ezt a veretes margaságot mivel támasztod alá? Ezen logika alapján akkor miét szállítottak az USA-ba százezerszám német foglyokat és aztán vissza is?

Serény Vélemény 2017.11.24. 08:47:36

""Adams képe nem mond el semmit az előzményekről, nem beszél arról, hogy a lelőtt ember egy Vietkong bosszú-század parancsnoka volt, aki korábban, ugyanazon napon fegyvertelen civilek tucatjait végezte ki és a statárium hatálya alatt a kivégzése akkor és ott "jogszerű" volt. Mindezek ellenére, vagy talán pont azért mert a háttér a szemlélő előtt rejtve maradt, a kép azonnal a Vietnámi háború kegyetlen barbarizmusának szimbóluma lett, a ravaszt meghúzó tisztet - Nguyen Ngoc Loan tábornokot - pedig ikonikus gazemberré tette. ""

Még egyszer a gyengébben értők kedvéért: nem a tábornok volt terrorista, hanem a kockásinges.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.11.24. 08:51:38

@MantaMann: Ami szintén csak feldolgozás, ez volt az első blog.hu-s írás erről, azóta is ezt koppintja mindenki...
lemil.blog.hu/2012/11/24/villamposzt-_egy_fenykep_margojara#more4922441

Jazo 2017.11.24. 09:17:48

@krferi: Amikor egy háború elkezdődik a jog véget ér. Én inkább úgy mondanám, hogy két ártatlant látunk a képen. A bűnös a háborús uszító, aki kirobbantja, kiprovokálja azt. Az nincs a képen.

Sajnos ma sem változott semmi, háborúk folynak jelenleg is és a valódi bűnös a háttérből dönti el, hogy az ő érdekében meg kell halnia százaknak, ezreknek, millióknak.

Sajnos a politikusok többsége genetikailag hataloméhes, vagyis épp ezért nem kellene azokat vezetőnek választani. Mivel erre nincs még megoldás, így az alkotmány és a fékek, egyensúlyok rendszere állítaná meg a "kedves vezetőt", hogy átlépje a jogi határokat.

Sajnos nálunk is azt lehet látni, hogy az alkotmány átírható egy ember akaratának megfelelően. Ez az első lépés valami nagyon rossz felé.

szani12inda 2017.11.24. 09:20:19

Ez egy "urban legend" arról, hogy fickó terrorista lett volna. A legkülönfélébb színes változatok terjednek róla, hogy mit tett éppen amikor elkapták, persze mind tuti biztos úgy volt , de semmilyen forrás nincs róla. Valójában semmilyen adat nem támasztja alá, hogy egyáltalán a vietkong tagja lett volna , pláne, hogy tiszt.

blasiuss 2017.11.24. 09:25:34

Lehet magyarázni sokféleképpen, de ezt úgy hívják, gyilkosság. A kockás inges fazon (nézőpont szerint szabadságharcos vs. terrorista) meg volt kötözve, vagyis védekezésre képtelen fogoly volt. Nem értek egyet azzal, hogy a tábornokot az élete végéig meghurcolták, de ez szimpla gyilkosság. És tök mindegy, hogy megérdemelte-e a kockás inges, vagy sem.

blasiuss 2017.11.24. 09:27:36

@Jazo: kár egy ilyen képbe belekeverni a magyar politikát. Ez amúgy sem az a fórum. Eriggy DK/Együtt/MSZP/PM gyűlésre!

Dekatlon 2017.11.24. 09:30:36

@szani12inda: csak a saját feleségének a vallomása támasztja alá

Guszty 2017.11.24. 09:30:55

@szani12inda: Mi lenne, ha kommentelés előtt elolvasnád a cikket is:
"Nguyen Van Lem, az áldozat, 36 éves volt. Felesége, Nguyen Thi Lop, aki a fotóról felismerte férjét, megerősítette, hogy valóban a DNFF tisztje volt."

Jazo 2017.11.24. 09:47:37

Arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a történelem nem csak a múltban, könyvekben és archív felvételeken létezik, hanem jelenleg is történik és gyakran ismétli önmagát. A ma diktátorai az elődeik módszereit használják. Lásd azt ami a kép mögött van, ahogy a fotós is mondta. Ilyen fotók ma is készülnek. Ne gondolja azt senki, mintha nem tehetne róla, vagy nem tehetne ellene.

szani12inda 2017.11.24. 09:54:07

@Guszty: @Dekatlon:
Ja, hogy a felesége évtizedekkel később állítólag mondott valamit valakinek a régesrég eltűnt férjéről, aki állítólag azonos a képen lévő személlyel. Akkor a legalább tucatnyi tuti-biztos változatból , hogy mit is csinált éppen , ami miatt kivégezték is ki lehetne deríteni, hogy melyik az igaz.

szcsongor 2017.11.24. 09:59:38

@blasiuss: Elküldheted az említett gyűlésekre, de attól még igaz, amit mond. Még ha tényleg nem is vág a témába.

erol 2017.11.24. 10:20:57

Oké, lehet, hogy tényleg ölt meg embereket ez a kockás inges. De mi van akkor, ha ő is csak olyanokat ölt meg, akik előtte szintén embereket öltek meg ? Tehát csak azt csinálta amit a tábornok.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.11.24. 10:56:19

@erol: A kisgyerekekre meg a 80 évses nagyamamára gondolsz, mint gyilkosokra...?

Ezen felül melyik részét nem érted annak a hadijognak, hogy ha katona öl egyenruhás katonát (kombattáns kombattánst), akkor az rendben van.

Ha egyenruha nélküli katona civilnek álcázza magát, az jogellenes és mehet az instant headshot, ha elkapták.

Megjegyzem egy városban, amiben összevissza lövöldöznek nem szokás ilyen embereket kísérgetni sehova.

Komolyan mondom, hogy a falnak megyek egyesektől...

erol 2017.11.24. 11:11:23

@molnibalage: "A kisgyerekekre meg a 80 évses nagyamamára gondolsz, mint gyilkosokra...?"
Aha, szóval az ürge kisgyerekekre és 80 éves nagymamákra specializálódott. Szerintem biztos ölt aranyos kiskutyákat és kölyökfókákat is!
Most komolyan ezt honnan vetted?

kewcheg 2017.11.24. 11:19:37

Szerintem a Szita Bencét meggyilkolókkal 10-ből 9 normális ember is ezt tette volna.Ez a vietkong pedig még többet is csinált mint a gyerekgyilkosok.Van olyan helyzet, amikor az agyfasz miatt hirtelen csak ez a megoldás van.Persze mondjuk egy német tiszt ezt nem sajátkezűleg csinálta volna, ez a kulturális különbség.az külön bónusz hogy komcsi volt a delikvens....

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.24. 11:22:35

@Jazo:

A ma "diktátorai" = aklket a háttérhatalom azoknak mond, mert nem teljesítik az ukázokat.

Vietnámban ugyanaz volt. Az USA csicskásai harcoltak a nép ellen.

szani12inda 2017.11.24. 11:34:51

@molnibalage:
Azért azt te is tudod, hogy a hadijog nem ilyen egyszerű , hogy "instant headshot".
Ráadásul itt nagyon úgy tűnik, hogy ezek a különféle színes történetek arról, hogy a fickó mit követett el, utólagos igazolási próbálkozások.

kasu 2017.11.24. 11:51:53

Ha nem lenne szomorú, mulatságos lenne, hogy mennyien nem értik. A háború a saját szabályai szerint működik, ölni muszáj és kegyetlenkedni a horda szellem és a félelem miatt is: ki kit győz le? Ki mit torol meg? A gyilkos német hadakat a milliókat legyilkoló győztesek, plusz nemi erőszak. Miféle jogról beszélünk? Az okoskodás a béke idején rendben, de ott és akkor csak a háború van. Tanulság persze, hogy emberek, a háború mindig szenvedést és nyomorúságot hoz. Az egyház papjai a lövészárkok mindkét oldalán megáldották a "hősöket" és küldték a halálba ugyanannak a vallásnak a jegyében. Micsoda krisztusi kegyelem, igaz? Íme az ember.

Big Blaster 2017.11.24. 11:57:34

@szani12inda: De ez is csak egy (elfogult) vélemény, mert Te sem tudod bizonyítani, hogy a kivégzett tag ártatlan volt, mint a ma született bárány. Nem fogadod el a "hivatalos" sztorit. OK, szíved joga. De amit állítasz, arra még annyi bizonyíték sincs.

blasiuss 2017.11.24. 12:14:11

@szcsongor: Az utolsó mondatára reagáltam, mert az teljesen felesleges, off topic és fals. A többiben igaza van. :-)

dr. mesterséges színezék 2017.11.24. 13:15:22

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Azért egy proxy-polgárháború kapcsán olyan kifejezésekkel dobálózni, mint megszálló...

dr. mesterséges színezék 2017.11.24. 13:17:52

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Az USA csicskásai harcoltak a "

Szovjetunió csicskásai ellen.

MantaMann 2017.11.24. 13:33:25

@molnibalage: Köszönöm! Igazad van! Én is ott olvastam először. De ez hamarabb szembejött amikor linket kerestem rá.

Nem mellesleg -elvileg :D - az itteni olvasók többségének is elfogadhatóbb forrás lehetne...

pinky, the brain 2017.11.24. 13:41:34

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: egyik oldalon voltak az egyik idegen megszálló hatalom meg csicskásai (USA meg dél vietnam) - a másik oldalon voltak az idegen megszálló hatalom meg csicskásai (USSR és észak vietnam)...nem kell szépíteni... és nem vagyok usa rajongó, de összehasonlításképp vegyük csak Észak Koreát (Kina csatlósa a háborúba) és Dél Koreát (USA csatlósa a háborúba)... akkor szar volt Korreába...ma melyikben jobb?? ... ha írsz valamit írj teljes képet... az észak vietnámi a délire akarta erőszakolni az akaratát (össze is jött nek) míg a déli az északira akarta .. nem jött össze neki... azért vietnám ma nem egy dél korea...

szani12inda 2017.11.24. 14:20:02

@Big Blaster:
Én nem állítottam semmit, így elfogult sem lehetek.
Pont arról beszéltem, hogy ez a történet az "urban legend" összes jellemzőjét felmutatja , ezért erősen kétséges a hitelessége.
Vagy szerinted melyik változata a biztosan igaz?

2017.11.24. 14:21:58

@molnibalage: akkor nézd emberi oldalról! Ha te úgy érzed, hogy a saját és családod biztonsága veszélybe kerül ellenséges fegyveresek miatt, te mit csinálsz?? Sohasem fogjuk megtudni, hogy a gyilkos rendőr által lelőtt vietnami valójában miért tette azt, amit tett.
Szóval a szememben a rendőr ugyanolyan gyilkos, mint bármelyik másik, aki így agyonlő egy fegyvertelent.

2017.11.24. 14:24:18

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: mert az imádott viktor führeredről a háttérhatalom mondja, hogy egy szaros pofájú, hazaáruló, bűnöző és diktátor, ugye?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.24. 14:34:51

@pinky, the brain:

A gond ezzel, hogy NEM igaz. Észak-Vietnám sose volt szovjet csatlós, csak szövetséges.

Ne keverd ezt a kimmunista Mo. helyzetével, mely valóban szovjet csatlós volt. Észak-Vietnám szuverén volt, nem Moszkva irányította. A vezetés önerőből jutott hatalomra, nem a szovjet csapatok tették oda őket.

Míg Dél-Vietnám egy amerikai bábállam volt egész idő alatt.

pinky, the brain 2017.11.24. 14:45:14

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: ja tudjuk... hasonló szövetséges volt kelet európa is... tényleg ennyire hülyének nézed az átlag embert ...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.11.24. 14:47:42

@pinky, the brain: Nem dél rohanta lesz északot, szóval a kommented második fele minimum vicces...

erkölcsi hulla 2017.11.24. 15:21:23

az árva gyerekeknek szentelte idején

Medgar 2017.11.24. 16:27:45

@krferi: A statárium már csak ilyan..

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.24. 16:28:37

@pinky, the brain:

Dehogy volt. A magyar politika alapjait Moszkvában döntötték el, nem Budapesten.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.24. 16:30:01

@molnibalage:

Ez kb. olyan, mintha Buda felszabadítását a török uralm alól a XVII. sz. végén lerohanásnak neveznéd...

Big Blaster 2017.11.24. 17:29:26

@szani12inda: Pedig pont azt írtad, hogy utólag próbálták/próbálják igazolni a tábornok tettét. Ez mi, ha nem állítás? És ezt az állításodat arra alapozod, hogy "urban legend" szerű a történet. Miért lenne az? Ez a sztori egyáltalán nem városi legenda kategória. A szereplői nagyon is valósak és ismertek. A történés pedig nagyon is jól dokumentált. Semmi legenda nincs ebben. Ajánlom figyelmedbe megtekintésre ezt: www.youtube.com/watch?v=bst9mjjiBBo

Big Blaster 2017.11.24. 17:30:10

A belinkelt video erősen +18-as besorolású. Érzékeny lelkűek ne nézzék meg.

szani12inda 2017.11.24. 18:15:22

@Big Blaster:
Melyik történet? Több különböző változat is kering a neten arról, hogy mit követett el a fickó ami miatt a tábornok szó nélkül fejbe lőtte. A kommentek elején két link is van más blogokba ahol nem teljesen ugyanez a történet.
A legelterjedtebb változat, hogy sírásás közben kapták el amikor harmincegynehány áldozatát akarta eltemetni. De van olyan is, hogy éppen egy éttermet robbantott fel, van ami szerint a tábornok segédtisztje ismerte fel, hogy korábban megölte a keresztgyerekeit stb.
Két éve eléggé körbenéztem a témát , de semmi igazán hiteles forrást nem találtam. Mindenhol csak tényként ismételgetik a különféle verziókat. Leginkább Adamsra hivatkoznak, de valójában ő is csak annyit mondott , hogy később hallotta valahol , hogy a fickó ezt meg azt csinált.

szani12inda 2017.11.24. 18:24:32

@szani12inda:
Igazából a linkelt videóban is csak arról van szó, hogy a hely közelében fogták el ahol korábban megölték a tábornok barátjának családját, semmi arról hogy köze lett volna hozzá.

Big Blaster 2017.11.24. 18:38:56

@szani12inda: Megnézted a videót? Talán egy-két dologra fény derül belőle. Persze lehet, hogy hazugság és nem is úgy volt, mint ahogy Adams állítja benne.

szani12inda 2017.11.24. 18:55:20

@Big Blaster:
Adamstól sehol nem találtam olyat amiből az derülne ki, hogy ő vagy akár a tábornok tudta volna, hogy ki ez a fickó és elkövetett-e valamit.
Adams a tábornok baráti családjának halála miatt megértéssel volt a tette felé, de semmi sem támasztja alá , hogy a fickó tényleg vietkong ezredes lett volna , vagy köze lenne a neten tényként emlegetett történetekhez.

pinky, the brain 2017.11.25. 22:55:17

@molnibalage: szerintem te nem értetted amit leírtam...

kolompa lole 1111 2017.11.26. 18:22:49

@krferi: Miért is nem? 1. civileket gyilkolt, tehát háborús bűnös, amit mindenhol kivégeznek. 2. egy háborúban nem sazroznak évekig tárgyalgatásokkal, fellebbezgetésekkel, hanem fejbe lövik az elkövetőt. Mindig, mindenhol. Itt miért kellett volna kivételt tenni egy háborús bűnössel? Csak mert az elvtársad volt?

kolompa lole 1111 2017.11.26. 18:24:09

@szani12inda: De, minden alátámasztja. Ja, neked a tények nem tények, csak ha valamelyik isten személyesen jelenik meg előtted és nyilatkozza ki, mi?

kolompa lole 1111 2017.11.26. 18:30:05

@hullajelölt88: Csak épp neki joga volt ehhez, a társadalom felhatalmazta rá, ezért hívják rendőrnek. A kommunista gyilkos haverodat meg nem ezért hívják csak gyilkosnak és háborús bűnösnek. És úgy járt ahogy kellett neki.

kolompa lole 1111 2017.11.26. 18:32:53

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Itthon meg Putyin csicskái harcolnak a magyar nép ellen.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása