2018. feb 16.

Hasznot húznak-e a bűnözők a Helyszínelőkből?

írta: Göbölyös N. László
Hasznot húznak-e a bűnözők a Helyszínelőkből?

gary-in-csi-ny-8x1-gary-sinise-25597546-500-281.jpg

Segít-e a Helyszínelők tv-sorozat megmenekülni a bűnözőknek az igazságszolgáltatás elől?  Az International Journal of Law, Crime and Justice-ban jelent meg egy tanulmány, amelyben a szerzők – a Magonza-Johannes Gutenberg egyetem kutatói – próbáltak választ adni a felmerült kérdésekre.

A képzett helyszínelők megtalálnak minden biológiai nyomot. A mai technológiákkal fel lehet ismerni a legeltorzítottabb hangot és a klipekről a dagadtra vert arcú bűnözőket is. Azokban a krimikben, amelyek a tudományt helyezik a nyomozás középpontjába, a dolgok így működnek. A képernyőn minden lehetséges: nincsenek valódi gyilkosok, valódi áldozatok, valódi igazságszolgáltatás. Vannak viszont legitim szórakozási igények.

Ennek ellenére időnként mégis felmerül, hogy nem segítenek-e ezek a filmek a bűnözőknek. Nem okosítják-e ki őket arról, hogy miként lehet eltüntetni a nyomokat? A helyszínelők filmbeli ábrázolása alakítja az emberek elképzelését erről a tudományról. De nemcsak a hétköznapi emberekét, hanem a bírákét, a tanúkét, és minden bizonnyal a bűnözőkét is. Mi, egyszerű földi halandók, talán túl sokat várunk tőlük, az utóbbiakat pedig elővigyázatosságra ösztönzik.

A kutatók úgy vélik, hogy a bűnözők nem lettek okosabbak, vagy ügyesebbek a krimiktől. Először az FBI és német megfelelője, a BKA (Bundeskriminalamt) statisztikai adatbázisainak anyagából tájékozódtak. Összehasonlították azoknak a bűnelkövetéseknek a számát, amelyek a Helyszínelők-sorozatok előtt, mint egy 20 éve történtek a későbbiekkel. Majd megkérdeztek elítételteket arról, hogy e szériák segítették-e őket a nyomok eltüntetésében. Egy szimulációs próbát is csináltak annak eldöntésére, hogy a sorozatok nézői képesek-e a nyomeltüntetésre.

Az eredmény az lett, hogy nem találtak semmi összefüggést a Helyszínelők megtekintése és a bűnözők „dörzsöltebbé válása” között. A szimulációs tesztben azonban a férfiak ügyesebbek voltak, mint a nők, a műveltebbek, a műszaki szakmákat művelők szintén jobban teljesítettek.

Végeredményben tehát továbbra sem lehet eldönteni a régóta folyó vitát arról, hogy a krimi műfaja ösztönzi-e a bűnözést, vagy sem…

 

 

Szólj hozzá

bűnözés szociológia pszichológia USA Németország Helyszínekők