George Crum 1824-ben született fekete bőrű apától és amerikai indián anyától. Vadászként, nyomkeresőként dolgozott, majd szakács lett a New York állambeli Saratoga Springs-ben a Carey Moon’s Lakehouse étteremben.
Egy napon az egyik vendég háromszor visszaküldte a sült burgonyát, mondván, hogy hogy vastag és csöpög belőle az olaj. Az egyre idegesebb ekkor olyan vékonyra szeletelte a burgonyát, hogy villára nem lehetett venni, megsütötte és jól megsózta. Bosszúból csinálta, mert azt gondolta, hogy ez tényleg ehetetlen. Meglepetésére a vendégnek nagyon ízlett és elterjesztette az új csemege hírét.
A vendéglő hamarosan megtelt olyan vendégekkel, akik ezt a specialitást rendelték. A burgonyaszirom Saratoga chips néven kapott helyet az étlapon.
Crum később megnyitotta saját éttermét, amelyben a vendégek ingyen kaptak egy adag chips-et.
George Crum hosszú életet élt, 1914-ben halt meg, de sohasem szabadalmaztatta találmányát, amely 1920 után vált Amerikában nemzeti termékké, miután feltalálták a krumplihámozó gépet.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.