2018. okt 10.

Egy brazíliai közösség, amely földönkívüliek reinkarnációjának hiszi magát

írta: Göbölyös N. László
Egy brazíliai közösség, amely földönkívüliek reinkarnációjának hiszi magát

104527327-6bcc951e-693c-4b09-bc89-f354412e8480.jpg

Vale do Amanhecer (A Hajnal Völgye) egy órányira van Brasiliától, az ország politikai fővárosától.

Első látásra olyan, mint egy tematikus minipark, ahol a látogatók megcsodálhatják a világ szépségeit. Planaltinában, Brasilia elővárosában építettek fel egy tó partján, és van benne egy piramis, egy űrhajó formájú templom, egy csillag alakú imaközpont és különféle szobrok. Úgy tervezték meg, hogy kifejezésre jussanak a különböző vallások a kereszténységtől a hinuizmusig, a judaizmustól az ősi egyiptomi kultuszokig, az inkákig.

A Vale tagjai hisznek abban, hogy ők ezeknek a reinkarnációknak az utolsó képviselői. Neive Chaves Zelaya alapította 1959-ben. A 4 gyermekes özvegyasszony teherautósofőrként dolgozott Brasilia építésénél. Elmondása szerint itt kezdték látogatni a földönkívüliek szellemei és egy Fehér Nyíl nevű szellem vezette kezdetben a rejtélyes úton. Az „atya” indián öltözékben testesült meg szobrokban, rajzokban.

Gui Christ fotós dokumentumálta számos rítusukat. A rituálékat általában két médium vezeti le. Az egyik a szellemet jeleníti meg fizikailag, a másik a szellemet világosítja fel arról, hogyan térhet vissza saját világába. A hívők hisznek abban, hogy a médiumok segíthetik őket leróni előző életük adósságait.

Kelly Hayes, az indianapolisi egyetem professzora szerint a Vale egyike Brasilia legjobban növekvő szektáinak. 300 ezer híve és 600 temploma van a világban. A brazil társadalom és a hivatalos egyházak azonban kerülik őket.

Különösen feszült a viszony a Val és az evangelisták között. Ez utóbbiak azt hiszik, hogy a Vale-szekta az ördög hatása alatt ll. Az evangelisták a közelben építettek templomot és konkurálnak velük. 

Hayes-nek az a véleménye, hogy nem bizarr szekta likvidálására kellene törekedni, hanem figyelembe kellene venni létrejötte körülményeit.

Amikor megalakult, főleg szegény parasztok és bevándorlók között terjedt, akik Brasilia építésére áramlottak a környékre. A város azonban a maga zsúfoltságával, a bűnözéssel nem volt irántuk barátságos. Amit a Vale nyújtott, sokak számára terápia volt – magyarázta a professzor.

Szólj hozzá

vallás reinkarnáció szekta Brazília