2018. okt 17.

Mit menthet meg a Földből egy 1,5 fokos felmelegedés?

írta: Göbölyös N. László
Mit menthet meg a Földből egy 1,5 fokos felmelegedés?

shutterstock_222855382.jpg

Három évvel ezelőtt 195 ország írta alá Párizsban az egyezményt, amelyben kötelezték magukat: törekednek arra, hogy a felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius fokot.

Akkor azonban még nem tudták, hogy ez milyen mértékben csökkentené a felmelegedés következményeit. Az államok ezért felkérték a GIEC nemzetközi tudós szervezetet, hogy vizsgálja meg a kérdést.

A jelentésük szeptemberre készült el és megtudható belőle, hogy „hőmérséklet az iparosodás előtti korral összehasonlítva az emberi tevékenység következtében 1 fokkal emelkedett. Ha semmi sem változik, 2040-re 1,5 fokkal emelkedik. Ha ennél többel emelkedne, egyes hatások visszafordíthatatlanokká válnak.

A GIEC tagjainak három kérdésben sikerült egyetérteniük. Mire hasonlítana a világ, ha a felmelegedés 1,5 vagy 2 fokos lenne, hogyan lehetne korlátozni 1,5 fokra tudományosan (az üvegház-hatású gázok csökkentésével) és gazdaságilag (milyen változások tennék ezt a csökkentést lehetővé).

E két utóbbiról a GIEC szakértői borúlátóan nyilatkoztak.

Jelenleg a különböző országok elkötelezettsége csak olyan fokú, hogy a 3 fokos felmelegedés felé haladunk. Hogy ne lépjük túl a 1,5 fokot, 2030-ban 2010-hez viszonyítva 45%-kal kellene csökkenteni az üvegház-hatású gázokat és 2050-ig teljesen megszüntetni azokat. Ehhez óriási ipari, gazdasági és társadalmi változásokra lenne szükség.

A jelentés példákat hoz arra, hogy mi lenne megmenthető 1,5 fokos emelkedés és mi veszne el 2 fokos mellett. Az 1,5 fokos emelkedés mellett az Északi-sark jégtakarója átlag 100 év alatt olvadna fel teljesen, 2 fokos felmelegedés mellett ez 10 évenként fordulna elő annak összes következményével. Ha felmelegedés 2 fokra emelkedik 2050-ig, többszáz millió ember esik csak a klíma és a szegénység áldozatául: 50%-kal többen szenvednének vízhiányban, háromszor annyi növény, rovar és gerinces veszítené el élőhelyeinek több mint a felét, 50%-kal több terület ökorendszere módosulna. A felmelegedés és az óceánok elsavasodása miatt 3 millió tonna hal pusztulna el…

Szólj hozzá

környezetvédelem globális felmelegedés Föld