2018. nov 19.

Mivel táplálkoztak a dinoszauruszok a Kréta-korban?

írta: Göbölyös N. László
Mivel táplálkoztak a dinoszauruszok a Kréta-korban?

parasaurolophus-dinosaur-late-cretaceous-period-13017699.jpg

A fogakban és a pikkelyekben lévő kalcium elemzésével francia kutatóknak sikerült meghatározni, hogy mi volt a dinoszauruszok menüje.

A The Royal Society Publishingban jelent meg a tanulmány, amelyet a francia nemzeti tudományos kutatóközpont (CNRS) paleontológusai és geovegyészei készítettek Nigériában és Marokkóban talált 113 és 110millió  éves kövületeknek a vizsgálata során.

A gerinceseknél a kálcium csaknem kizárólag a táplálékkal kerül a szervezetbe – magyarázták a kutatók. A fogak ebből a kálciumból formálódnak, meg lehet belőle állapítani, hogy mit evett a vizsgálat tárgya. A csontok kevésbé felhasználhatók, mivel rendszerint erősebben károsodnak – írta a Le Figaro.

Miután a kálcium attól függően más összetételű, meg tudták állapítani, hogy az vizsgált őslény ragadozó volt-e vagy növényevő. Az még további vizsgálatra vár, hogy kiderüljön: milyen növény volt a kedvence.

Egy fontos kérdésre azonban kaptak választ. Arra, hogy a rengeteg dinoszaurusz jogyan tudott élni azonos időben anélkül, hogy táplálékhiány alakult volna ki. A  nagy ragadozó dinoszauruszok táplálékai éppen főleg a növényevő rokonaik voltak,  míg mások, például a spinoszauruszok inkább halat edtek. Így nem volt konkurencia, megosztoztak a táplálékforrásokon.

Szólj hozzá

tudomány dinoszauruszok őslénytan