2018. dec 06.

A nők jobban félnek közönség előtt beszélni, mint a férfiak

írta: Göbölyös N. László
A nők jobban félnek közönség előtt beszélni, mint a férfiak

keynote-speaker.jpg

Margaret Thatchernek eredetileg éles, kellemetlen hangja volt. Ezért beszéd- és kommunikáció-stratégiai leckéket vett. Kate Flemingnek köszönhetően, aki számos nagy színészt tanított Sir Laurence Olivier-től Sir Anthony Hopkinsig, sikerült neki Vaslady-vé válnia. Halkabb, kevésbé éles, nyugodt és meggyőző lett a hangja, beszéde pedig elegáns és  kifinomult lett, levetkőzte a korábban gúny tárgyává tett „szatócs akcentusát”.

A nyilvános beszéd nemcsak tehetség kérdése, mindenki ki tudja fejleszteni határozottsággal, kitartással.  Sokak számára mikrofon előtt sok ember előtt beszélni nagy stresszt okoz. A száj kiszárad, a kéz izzad, görcsöl a gyomor, a hang is megremeg.

Mindez főleg a nőkre jellemző – állítják a szakemberek, mert sokszor gyengének tartják a hangjukat. Gyakran előfordul, hogy ha valaki visszahallgatja beszédének felvételét, és meggyőződésévé válik, hogy a hallgatóság érzi a hangjából a szorongását, sebezhetőségét. Mindazonáltal a nyilvános beszédtől való félelem nem azonos a „szociális fóbiával”, amely abban nyilvánul meg, hogy valaki még egy általa jól ismert körben sem mer megszólalni.

„Sok előítélet van a nők hangjáról – mondja Anne Karpf szociológus – Egy időben még a rádióból és a tv-ből is voltak zárva”. 1928-ban a Daily Express azt állította, hogy a hallgatók monotonnak tartják a női hangokat. 1945-ben a Sunday Dispatch azt vetette a nők szemére, hogy túlságosan érzelemmel teli a beszédük. Nagy-Britanniában egészen 1975-ig nem engedtek nőket hírolvasóknak a köztv-ben.

Igaz, hogy a férfiak mélyebb, erősebb hangjuk miatt előnnyel indulnak, de a hangon lehet javítani.

A közönség előtti pánik félelem többféleképpen legyőzhető, ha már tudjuk a hang formálásának módjait. Ha a tanítvány alkalmazni tudja a tanításokat, még hátravan a félelem legyőzése, ami a pszichológusok szerint  fokozatosan elérhető, ha a szónok a mondanivalójára koncentrál, arra, hogy az világosan, határozottan jusson el a hallgatósághoz. És nem kevésbé fontos az, hogy a szónok higgyen abban, amit mond, ne azon agyaljon, hogy képességei méltatlanná teszik erre a szerepre, esetleg valaki feláll, és megbírálja őt. Ha mindezt elérte, akkor már minden csak azon múlik, hogy olyan jól szerkesztett, tartalmas és hatásos beszédet mondjon, amelyre a publikum napokkal később is emlékezik.

Szólj hozzá

nők beszéd közszereplés