Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Veszélyes-e a bolygóra a biotáplálkozás?

5-reasons-to-eat-bio-food-jpg.jpg

A bio-mezőgazdaságnak a fokozott széndioxid-kibocsátás miatt nagyon negatív hatásai lehetnek a légkörre – írja a Le Figaro.

Francia kutatók kimutatták, hogy a bio-kultúrák jóval több CO2-t termelnek, mint a hagyományosak. A kisebb termés miatt nagyobb területen művelik, és ez több erdőtelenítést tesz szükségessé.

A probléma a kutatók szerint éppen a felhasznált földek mennyiségében van. A Svédországban termesztett bio-zöldborsónak pl. 50%-kal a negatív hatása, mint a hagyományosnak, a búza esetében pedig ez a szám közelebb van a 70%-hoz – írják egy svéd tanulmányban.

A biogazdaságból kikerülő hús és tej klimatikus szempontból nézve a legtöbbe kerül, különösen érvényes ez a szarvasmarha-tenyésztésre, amely nagy legelőket igényel. A leghatékonyabb mód a CO2 csökkentésére a kevesebb húsfogyasztás és ebben az esetben nincs lényeges különbség a bio- és a hagyományos tenyésztésben.

Nem arról van szó, hogy meg kell állítani a biotermelést és a bio-állattenyésztést – hangsúlyozzák a szakemberek – annál is inkább, mert a hagyományos módban a rovarölő szerek a veszélyesek, hanem az egyensúlyra kell ügyelni a fogyasztásban. A biotermékek keresletét nem szabad növelni, mert ennek katasztrofális következményei lehetnek a klímára.

A bio-állattenyésztésnél figyelembe kell venni a terület adottságait. A száraz területeken például a kérődzők vándorolnak és a természet adta füveket legelik, ez a CO2-re nincs hatással. És mivel az 1960-as évektől kezdve a világ húsfogyasztása folyamatosan emelkedik, a fogyasztásunkat a zöldségfélék felé kellene terelni – mondja Patrice Dumas biológus.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2019.01.24. 08:19:11

Aranyos, ahogy a különböző szekták rendre előjönnek a saját ötleteikkel.
Ugye a Föld problémája alapból a túlnépesedés, ami meg a világunk evolúciós folyamatának alapja! Lényegtelen, hogy mivel fűtünk, mivelközlekedünk, mit eszünk, bármit teszünk, az a túlnépesedés miatt a Föld valamelyik forrását veszélyeztetni fogja és ugyanúgy felborítja az egyensúlyokat.
A jellemzően a tehetősebb, fejlettebb országkból kinyilatkoztató szekták soha nem veszik figyelembe, hogy a bolygónk adott régióiban most indul el egy fejlődési szakasz, ez hatalmas népeséégnövekedéssel és hatalmas pluszfogyasztással (és ezzel károkozással is) jár!!!
Mert erre nincs megoldás, a születésszabályozás, korlátozás kizárólag önkéntes lehet, hiszen az az ember létének az alapja! Ha beavatkozunk - a Föld érdekében -, az a legaljasabb náci megoldás lenne.
Így ezek az "ötletek" csupán a szekták saját érdekeit szolgálják és nem a világ megmentését.
Ha mindenki leveleket enne és nem húst, azzal az ő kedvtelésük terjedne el és a Föld ugyanúgy bajban maradna. Ha mindeni megújulóval szerezné az energiát, ha mindenki kerékpárral járna és nem autóval, az szintén a szektaérdekeket segíteni és nem a Földübket.
Ez a mai aktivista-alap!
A saját élemód elterjesztése és ehhez bármit hozzáhazudnak.
A vegák a emberi alapot tagadják, a nem heterók az emberi alapot tagadják - mert ők másban hisznek, hát higyyen másban a világ is.
Szóval ezek a tanulmányok semmit nem adnak a Föld megmentéséhez, kizárólag mikróközösségek propagandái.

.iIi. 2019.01.24. 08:32:55

@szepipiktor: jó összefoglalás. Hozzatennem, hogy az emberiség 90+%a vak és képtelen nagysagrendekben gondolkodni. Megorul az el dobott műanyag szívószál tol, de vígan elnezni hogy Brazíliában Európán területén irtjak az őserdő, vagy Kínában ugyanekkora területén folyik a szenbanyaszat és égetés. Meg akarja menteni a halakat a vízben úszó muanyagtol (a legnagyobb sziget is "csak" kb 80 ezer tonna) de nem veszi észre hogy a klimavaltozas és túl halászat miatt már óriási területeken vízi élet sincs. Ugyanez a metoo kampánnyal is, tüntetnek egy rossz szóhasználat miatt de elnezik hogy Indiában és az arab világban nőket eroszakolnak és gyújtanak fel. Ide egy vilagkormany kellene kőkemény diktatúraval, akkor talán még lehetne változtatni a folyamatokat, de valószínű akkor is késő.

Alick 2019.01.24. 09:13:58

@szepipiktor: "Mert erre nincs megoldás, a születésszabályozás, korlátozás kizárólag önkéntes lehet, hiszen az az ember létének az alapja! Ha beavatkozunk - a Föld érdekében -, az a legaljasabb náci megoldás lenne."

A termelékenység csökkentése a megfelelő régiókban sokkal kevésbé lenne náci megoldás, mint hagyni szenvedésre születni a sokadik gyereket, akit alig tud eltartani ás felnevelni a család és már fiatalon a kiszolgáltatott emberek "húspiacára" kerül.

Alick 2019.01.24. 09:16:02

"A kisebb termés miatt nagyobb területen művelik"

A nagyüzemi módszerek kilóra fajlagosan többet termelnek, de annyival alacsonyabb tápérték mellett, a termőföld kizsigerelése behatárolja ezt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.24. 10:06:33

@szepipiktor: segíts nekem: egy napelem mennyivel több Co-t bocsájt ki, mint egy gázkazán?
Egy kerékpár mennyivel több fémfeldolgozással jár, mint egy autó?

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.24. 10:10:20

@Alick: a gazdasági jólét csökkenti a születések számát.
Pont azért szülnek több gyereket, hogy legyen, aki fel is nő. Nagyanyáink még 6 gyereket szültek, felneveltek 4-et. Ma 1-2 gyereket szülnek a nők.

TBone 2019.01.24. 10:12:59

@Alick: Lehet, éppen az oktatás, és a fejlesztés lehetne az alapja a népesség növekedés megállításának. Ahol nagyobb gazdasági feljettség van, ott a gyerekre már nem mint gazdasági erőforrás tekintenek.

arabok balrol 2019.01.24. 12:00:33

Az egesz a CO2 karos voltara es csokkentesenek kivanatossagara alapoz, ami eleg ingatag alap.

Meg azt sem tudja a klimatudomany, hogy a CO2 miatt van a felmelegedes (msn media varians), vagy a felmelegedes miatt emelkedik a CO2 koncentracio (klimaszkeptikus varians).

arabok balrol 2019.01.24. 12:06:11

@szepipiktor: Tulnepesedes? Miert lenne tulnepesedes?

A Fold nepessege mindig is novekedett, gondolod pont most nepesedett tul? Ugyan, a mezogazdasag mindig alkalmazkodott ehhez, es ma 7 mrd ember nagyobb biztonsaggal lakik jol, mint par szaz eve tizedennyi.

.iIi. 2019.01.24. 12:16:25

@Igazamvanvagyigazamvan?: a napelem gyártása, a karbantartasahoz szükséges eszközök előállítása is jár co2 kibocsátással, bár kevesebbel. Másrészt a megujulokra áttérés időigényes, nem biztos hogy lesz időnk megtenni.

Ugyanez a másik ervre. Az életszínvonal növelese valóban a legjobb modszer a népesség visszafogasra, de itt is a probléma, hogy egyrészt nem lehet a bolygó eroforrasaibol további tömegek eletszinvonalat növelni, másrészt idő, több emberolto míg ez a hatás érvényesül, és annyink nincs, harmadrészt már a meglevő népesség is fenntarthatatlan ha a klimavaltozas miatt tovább durvul a helyzet. Szóval papíron jó, de a valóságban ettől még beledoglunk, elsősorban az idotenyezo miatt.

xyz12345 2019.01.24. 12:34:33

Ha az extenzív gazdálkodást átnevezik fenntartható bió gazdálkodásnak attól még az alapprobléma megmarad.
Kellene hozzá még egy föld.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.24. 13:42:10

@.iIi.: oké, én bizonyos állításokra reflektáltam, nyilvánvalóan az lenne az egyedüli megoldás, ha az emberiség fele eltűnne.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.24. 13:50:13

@arabok balrol: senki nem mondta, hogy a felmelegedés a CO2 miatt van. Az egy tényező, amire hatásunk van. Ugye érzed az aránytalanságot: a szén évmilliók során felgyűlt a föld mélyében, most 200 év alatt a légkörbe kerül, miközben a megkötését akadályozzuk. Plusz olyan anyagokat/gázokat engedünk a légkörbe, ami az ózonpajzsot rongálja, holott normál viszonyok között nem is keletkeznének.

arabok balrol 2019.01.24. 14:27:52

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ez nem tudomanyos igenyu bizonyitek, hanem szimpla spekulacio. A margarinrol is bebizonyitottak hogy olyan egeszseges, hogy mindenkinek azt kell enni vaj helyett, aztan meg bebizonyitottak az ellenkezojet.

A media allandoan musoron tart vmi "mindmeghalunk" tematikat, kulonben nincs mivel eladni a lapot. Ez a 70es-80as evekig az atomhaboru, utana az ozonlyuk, most epp a globalis felmelegedes. 20 ev mulva a kutya sem beszel majd errol, de lesz min rettegni akkor is.

arabok balrol 2019.01.24. 14:39:02

Jo pelda erre a mediarettegesre a jegsapka-olvadas, tengerszint megemelkedik 5m-rel, 50 m-rel mindmeghalunk, aztan nem emelkedett egy centivel se. Es a tengerparti telkek tovabbra is egyre dragabbak, leszarjak mit hordanak ossze a befuvezett ujsagirok.

Mert azt mar nem teszik hozza, hogy a deli sarki jeg egyre vastagabb, most eppen eszakon olvad azt jonapot.

Célkereszt 2019.01.24. 15:24:12

Malthus(1766.1834), demográfia atyja szerint a mezőgazdasági termelés számtani haldvány(1,2 3, ...) szerint nő, míg a lakosság mértani (1.2.4.8,..) szerint nő. Na, akkoriban tényleg biotermelést folytattak. Éppen a nagyüzemi termelés teszi lehetővé a mai élvezett élelmiszerbőséget.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.24. 15:27:11

@arabok balrol: neked Trumpitis-ed van, sürgősen fordulj orvoshoz.
greatest declines were seen in west Antarctica. At eight of the ice sheet’s 65 biggest glaciers, the speed of retreat was more than five times the rate of deglaciation since the last ice age. Even in east Antarctica, where some scientists – and many climate deniers – had previously believed ice might be increasing based on surface area, glaciers were at best stable and at worst in retreat when underwater ice was taken into account.

arabok balrol 2019.01.24. 15:59:20

@Igazamvanvagyigazamvan?: fake news

tanulj meg forrast becsatolni

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása