2019. feb 06.

Táplálkozási szokásaink radikális megváltoztatására van szükség

írta: Göbölyös N. László
Táplálkozási szokásaink radikális megváltoztatására van szükség

150916215535_1_900x600.jpg

Hogyan lehetne táplálni 10 milliárd embert 2056-ban a Föld megmentése mellett? A vörös hús- és a cukor-fogyasztás felére csökkentésével, a gyümölcs, a zöldség, a dió fogyasztásának megduplázásával – felelik a szakemberek a Huffington Post kérdésére.

Az egészség és a környezet megóvása érdekében napi átlag fogyasztásunknak részletezve így kellene kinéznie: 300 gramm zöldség, 200 gr gyümölcs, 200 gr gabonaféleség, 250 gr tej vagy tejtermék, és csak 14 gr vörös hús.

Ez utóbbit kellene helyettesítenie a baromfinak (29 gr), a halnak (28 gr), a diónak 50 gr), a tojásnak (13 gr).

Ez évente 11 millió embert mentene meg  a korai haláltól, a halottak egyötödét.

Ez a bolygó számára is jó lenne, mivel az élelem biztosításának jelenlegi módja káros a klímára és az ökorendszerekre.

16 ország 37 szakembere három évig dolgozott a jelentésen, amelyben felvázolták a „planetáris egészség rendszerét”, ami azt jelenti, hogy a világ minden régiójában ugyanazokat az élelmiszereket kellene fogyasztani. A helyi kultúra földrajz és demográfia szerint változnak, ezekhez alkalmazkodva.

E globális célok mögött nyilvánvalóan nagy eltérések vannak. Az amerikai napi átlag vörös hús fogyasztást, amelyet ma napi 280 grammra becsülnek, huszadjára kellene csökkenteni. Ugyanakkor 820 millió embernek nem jut mindig elegendő élelmiszer, és 2,4 milliárd ember fogyaszt táplálékban szegény élelmet.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a termelésben is változásra van szükség, nem lehet kevés számú kultúra összpontosítani, nem szabad az erdőket pusztító mezőgazdasági földeket növelni, emellett csökkenteni kell az élelmiszer-pazarlást, valamint a gyártási folyamat alatti veszteségeket.

„Táplálkozásunk az egyik fő oka a klímaváltozásnak, a biosokféleség elvesztésének, olyan szerzett betegségeknek, mint a kövérség, a cukorbaj, a szív- és keringési problémák. Ahogy étkezésünk gyökeresen megváltozott a 20. században, meg kell változnia a 21.-ben is”  - magyarázta Tim Lang, a londoni egyetem professzora, a jelentés társszerzője.

 

Szólj hozzá

táplálkozás környezetvédelem élelmezés Föld