Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Mit ettek a sumérok és a babilóniak?

babilon.jpg

Négyezer éves receptek tanúskodnak arról, hogy milyen fejlett volt a konyhaművészet már az ókorban is.

Levesek, sajtok sokféleségét kínáltak, 300 féle kenyeret készítettek különböző lisztekből, fűszerekkel, számtalan formában. Mezopotámia, a földség a Tigris és az Eufrátesz között, amely a mai Irak része, nemcsak a civilizáció, hanem a gasztronómia bölcsőjének is tekinthető  - állapítja meg a La Stampa.

1985-ben Jean Bottero francia kutató a Yale egyetemen őrzött kis táblákon látható ékírásos szövegek tanulmányozásakor találta meg a világ talán legrégibb receptkönyvét. Az akkád nyelven írt receptek Kr.e. 1700 körül születhettek.

A legjobban konzervált táblákon 25 recept szerepel, de bajban lesz az, aki ezeknek alapján akar egy ételt elkészíteni. Pontosság tekintetében olyanok, mint dédanyáink receptjei, amelyek így szólnak: végy egy csipet paprikát, egy tetszés szerinti paradicsomot és főzd addig, amíg késznek látod.” Szó van bennük olyan alapanyagok is, amelyek ma már megfejthetetlenek.

Ezzel együtt sok minden mást meg lehet tudni belőlük: például, hogy a sumérok és a babilóniaiak kedvelték a párolt húsokat, amelyeket fokhagymával, vörös hagymával, mentával, mustármaggal, korianderrel, köménnyel és egyéb füvekkel ízesítettek. A húsok főleg vadhúsok voltak, szarvas, gazella, galamb és más madarak. Ezekhez valami vörös színű mártást adtak, ami biztosan nem paradicsomból volt, mert az csak több ezer év múlva jutott el abba a térségbe. Volt egy fehér és egy savanyú szósz is, amelybe kenyérdarabokat tettek.

A Bottero által megfejtett táblák receptjein kívül más leírások, rajzok, leletek is árulkodnak a babilóniaiak és a sumérok tehetségéről. Ilyen volt például egy sumér-akkád lacikonyha-féle, amely 24 táblán ír le mind a két nyelven 800 ételt és italt.

A választékban – legalábbis az elit számára – háziállat és vadhús egyaránt volt. Hal, teknősbéka, páncélos, puhány, gabonafélék, gombák. Az egyik recept valami kolbászfélét ír le állatbélbe töltve. A gabonafélék között elsősorban a búza és az árpa fogyasztása volt jelentős, valamint a babé és a csicseri borsóé. A halat nemcsak ették, hanem tenyésztették is. Ezenkívül kacsákat és libákat is. A csirke már sokkal később jutott el hozzájuk. Abban az időben inkább Kínában és Délkelet-Ázsiában dívott.

Ismert, hogy az ételekhez sört ittak. Fennmaradt egy 3800 évvel ezelőtt írt sumér vers, amelyet Ninkazihoz, a sörkészítés istennőjéhez írtak. Szerzőke a receptet is leírta, így derült ki, hogy árpából és kenyérből főzték.

Egy érdekes részlet. a séfek mind férfiak voltak, otthon viszont a nők főztek. Ahogy ez napjainkban is gyakori.  Ellenben mindent bőséges zsírban, olajban főztek, rengeteg hagymával. A sóval viszont takarékoskodtak.

2010-ben Irving Finkel történélsz a British Museumban megrendezett babilóni kiállítás alkalmával elmondta néhány séfnek, hogy milyen volt az ókori keleti konyhaművészet és ajánlotta nekik, hogy vegyenek belőle ihletet, állítsanak össze egy archeologikus ebédet. Íme az eredmény:

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.09. 13:25:02

Köszi ezt az írást. Kiderült, hogy réges régi eleink sem voltak buták, csak a körülményeik voltak mások. A csicseri borsó meg túlélte őket, sőt minket is.

paráznabillegető 2019.02.09. 15:09:56

hát ez elég kesze-kusza lett...
vagy csak egy komolyabb mű vázlata?

ételizésítő 2019.02.09. 17:14:56

Mielőtt valaki írásba fog, nem ártana megtanulnia írni.
Ez itt nem jött össze.

Jakab.gipsz 2019.02.09. 19:53:18

@paráznabillegető: @ételizésítő: Mit nem értettetek meg?

A lényeg az, hogy jól éltek az ókori Babilóniában az emberek, a sivatagi nomádokhoz viszonyítva, minden képen.

2019.02.09. 20:29:37

Az egy tévhit, hogy régen hülye emberek éltek, csak régen éltek.

paráznabillegető 2019.02.10. 08:41:24

@Jakab.gipsz: oké, zsenikém.
kedves voltam, de írom nyersen.
ez így egy szar, egyes, leülhet.
most jobb?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.10. 11:32:30

a sumer es akkaf nem ugyanaz.nem helyettesiheto tetszolegesen egymassal.az akkad semita nep volt.tok mas nyelvvel mint a sumer.
amugy erdekes lenne ha nem lenne kisse kusza.

inteligencs elenzeki 2019.02.10. 15:23:43

@Jakab.gipsz:

"A lényeg az, hogy jól éltek az ókori Babilóniában az emberek, a sivatagi nomádokhoz viszonyítva, minden képen."

Hogyhogy minden képen ? Csak egy kép van fenn. :)))

kiskutyauto 2019.02.22. 01:13:47

Mindez is csak arra mutat, hogy SOKKAL RÉGEBBI A FEJLETT EMBERISÉG, mint a hivatalos álláspontok mondják. Akár a receptek, akár a növénynemesítések, állatnemesítések, nyelvek, írások, különféle művészetek és sok egyéb civilizációs kulturális jelenség, melyek már 2-3 ezer éve sem voltak sokkal különbek mint ma, fejlett városállamokban, KI KELLET FEJLŐDJENEK, ki kellett alakuljanak!!! Ha ép ésszel logikusan számolunk, muszáj belátunk, hogy előbb AHHOZ SOK IDŐ KELLETT. Nincs olyan hogy egyik héten még nomád élet és bőrjurta, másik héten piramis, aranyozott harci szekér, és tízezres legyőzhetetlen légió...

David Bowman 2019.02.22. 15:20:44

@kiskutyauto: Az emberek legalább 70E éve beszélnek. (Van az egy milió is, de a 70E az biztos.) Ugyanis van 70E éves furulya. Moll hangsorra. Elég nehéz elképzelni valakit, aki nem beszél, de furulyázik.
35 000 éves írásminta van. Nehéz letagadni, mert kézbe fogható. 14500 éve volt olló és borotva. Ugyanis vannak akkori portrék frizurákkal, borotvált-nyírt emberekkel.

kiskutyauto 2019.03.15. 11:13:00

@David Bowman: Ám a tudományos álláspont, hogy civilizált urbanizált életmódot max 6000 éve kezdtünk élni, ugyebár a mezopotámiai "első" városállamok illetve eme korszakban az első nagy civilizációk, mint Egyiptom, Indus völgy stb... Előtte meg sok 10 000 éven át csak ősember életmódot éltünk, a legfejlettebb eszközünk az íj volt és a bőrsaru... itt a bibi... és ezt magyarázom. Nincs olyan hogy 70 ezer évig bőrsaru és íj és helyben topogás, esetleg még némi csirke és kutya háziasítás, aztán hopp varázsütésre szinte egyik napról a másikra megalitikus építkezés, bonyolult (sok máig megfejtetlen) írásmód. Fejlett csillagászat, fejlett gyógyászat, fejlett gasztronómia, fejlett kertészet, fejlett féművesség stb stb. Fejlett fegyverek és járművel, fejlett filozófia... Ezeknek mind szépen ez alatt a 20-30-40 (vagy sokkal több) év alatt szépen lassan fokozatosan KELLETT fejlődni, nem lehet másképp. Teljesen életszerűtlen hogy ősközösségi életmódban élvő törzsnél született egy zseni és egy generáció alatt kifejlesztett mindent... majd 100 évvel később már 50-100 ezres fejlett hadsereggel kezdtek hódítani... padlófűtéses vízvezetékles hatalmas erődrendszerek és városállamok labirintusában élnek... beszélni alig tudtak még száz éve, most meg már számolnak, bonyolult hieroglifákat rajzolnak, csillagok távolságait méregetik... stb stb Egyszerűen röhejes az egész koncepció és a legdöbbenetesebb hogy diplomás tudós emberek is hisznek ebben a primitív naiv baromságban, csak mert ez a hivatalos álláspont. Egy 10 éves gyerek már látja hogy hülyeség az egész és SOKKAL RÉGEBBEN KEZDŐDÖTT EL A KOMOLY FEJLŐDÉS, mint amit képzel sok nagyokos... Tudom hogy az inkvizíció a sötét középkorban 1000 év alatt elég alapos munkát tudott végezni, hogy a "pogány és okkult" ősi tudást és technológiát eltüntessék illetve elzárják, elrejtsék (ezért is lett ugyebár okkult, titkos tudás) a köznép elől, és a kiváltságos elit (azaz vezető papság és arisztokrácia) sajátította ki. Ami meg kilógott azt felperzselték, aki emlékezett rá, azt levágták... értem hogy így volt a hatalom megtartása miatt érdekük... de azt nem értem, hogy ennyi idő után is ilyen agyhalott tömeg éle földön, hogy nem tudja és vagy nem akarja ezt megérteni. Napról napra derülnek ki megmagyarázhatatlan rejtélyek, amit kutatni kéne, ehhez képest inkább a struccpolitika és bagatellizálás van, hiszen az ortodox tananyagba, ami nem passzol az ugyebár nincs is... A tömeghülyítés napjainkig tart, hiába is szabadultunk fel többé kevésbé az egyházi terror alól; és a tömeg még mindig agymosva van és agyhalálban tartva. Ennek "köszönhető" hogy morálisan semmit nem mozdultunk el szinte kollektíve a középkori szintről, sőt még süllyedtünk sok téren... NAPONTA MEGHAL KÍNHALÁLLAL 100 000 AZAZ EGYSZÁZEZER EMBERTÁRSUNK A BOLYGÓN, AZ EXTRÉM NYOMOR, AZAZ AZ ELITIZMUS HATÁSAI MIATT...

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása