2019. máj 07.

Miért szeretjük az olasz tésztát?

írta: Göbölyös N. László
Miért szeretjük az olasz tésztát?

spaghetti-alla-carbonara-92664-1.jpeg

Ismerünk-e olyan embert, aki nem szereti az olasz főtt tésztát, a pastát? Bolognai vagy carbonara módra? Egyszerűen olivaolajjal, fokhagymával és petrezselyemmel? Pestóval? Vajon hány millió szerelmese van a spagettinek, a tagliatellének, a makaróninak, a lasagnának?

A kérdés megválaszolását szakemberek vállalták a Huffington Postban, az olasz konyha nemzetközi napja alkalmából.

Mint a kenyérnek, a tésztának is olyan alapíze van, hogy a legfiatalabbak is elfogadják. Nincs önmagában markáns íze, és ezért hamar meg lehet kedvelni. A tésztát nagyon korán befogadja a szervezet, mert kitűnő energiaforrás, összetett glucidokból áll, amelyeket megtalálunk a keményítőkben.  Ezt felhasználja minden sejt, különösen az idegsejtek. (Lehet, hogy ezért olyan lezserek az olaszok, mert jól tápláltak az idegeik?)

A tészták tehát nagyon táplálók, és emellett nagyon könnyű őket elkészíteni gyorsan az egyszerű spagettitől a rafináltabb lasagnáig – mondja Jamie Oliver.

Különböző fogásokat lehet készíteni belőle, hosszú ideig elállnak a konyhaszekrényben, és bármikor elő lehet őket venni – mondja Jim Winship, egy olasz konyhai szövetség angol tagja.

Mindehhez járulnak még a tészta gazdasági előnyei. Minden diák életében volt valószínűleg olyan időszak, amikor kevés volt a pénze és csak tésztára futotta belőle – írja a lap.

„A pasta kulturális jelenség – állapította meg John Dickie, az olasz nyelv tanára – az embereknek tetszik az olaszok életmódja, és egyszerű, lényegre törő konyhájuk.” És azt se felejtsük el, hogy a felhasználható feltétek, fűszerek sora végtelen, így aztán jószerével minden ízlést ki lehet vele elégíteni.

Szólj hozzá

gasztronómia pasta Olaszország