2019. máj 10.

Finnországban rabok segítenek mesterséges intelligenciák betanításában

írta: Göbölyös N. László
Finnországban rabok segítenek mesterséges intelligenciák betanításában

finnish-startup-prison-labor-train-ai-768x403.png

Egy Vainu nevű finn start-up kifejlesztett egy adatbázist, amely cégeket tart nyilván. Az archívumot egy algoritmus kezeli, és teszi lehetővé benne az információ-keresést. De a mesterséges intelligencia betanításához több százezer on-line cikket kell kielemezni, hogy kiderüljön például: az Apple szó a net óriására vagy egy mezőgazdasági cégre vonatkozik-e.

Ezt a munkát általában hivatásos programozók vagy a cég alkalmazottai végzik, ebben az esteben azonban a turkui és helsinki büntetésvégrehajtó intézetek elítéltjeit bízták meg vele.

Az eset sok vitára adott okot. A Vainu azzal érvel, hogy a rabok így értékes kompetenciákra tehetnek szert, az ellenzők szerint viszont igazi kizsákmányolás történik.

Mint a Vainu társalapítója, Tuomas Rahol asila elmondta, az ötlet váratlanul született. A cég egy gyakornokot vett fel az információk kiválogatására, de az nem volt elég.  Minthogy székhelye ugyanott van, mint a finn börtönöket felügyelő szervezet (CSA), vezetőikben felmerült, hogy a rabok alkalmazása lehetne a megoldás.

A Vainu és a CSA együttműködése 3 hónapja tart, a cég a szervezetnek fizet, amelynek felelőssége eldönteni, hogy ebből mennyi illeti meg az elítélteket. A bérük egyébként ugyanannyi, mint azoké a dolgozóké, akik ugyanilyen munkát végeznek.

A finn börtönrendszerben egyébként a rabok munkavállalása bevett gyakorlat. Mint az egész világ számára progresszív lépései miatt. Az enyhébb bűnök elkövetői „nyitott börtönökben” élnek, ahol bizonyos keretek között folytathatják polgári foglalkozásukat is.

 

Szólj hozzá

gazdaság társadalom elítéltek Finnország