2019. máj 27.

A múlt megismétlődhet

írta: Göbölyös N. László
A múlt megismétlődhet

vermont-edition-jason-lutes-berlin-graphic-novel-20181003_0.jpg

„Nem téved az, aki azt mondja, hogy ha nem ismerjük múltunkat, az megismétlődhet”. A felszíni részletek lehetnek mások, de a mélyben bizonyos jelenségek hasonlóak. A párhuzam Hitler hatalomra jutása és a nyugati demokrácia jelenlegi válsága között kétségkívül lehetséges”  - állítja Jason Lutes, akinek most jelent meg A fény városa című könyve, amely a harmadik kötete a Berlin című képregénynek. A kötet a weimari köztársaság bukásáról és a nácizmus hatalomra kerüléséről szól.

Lutes 1967-ben született New Jersey-ben. Képregényei nagy hatással vannak európai kollégáira, és azok közé tartozik, aki szuperhősöket ábrázol.

„De a képregénynél még jobban hat rá a 30-as és a 90-es évek független amerikai mozija, olyan rendezők munkássága, mint Jim Jarmusch és Richard Linklater. Ez után akadtam rá egy, a 20-es évek Berlinjéről szóló könyvre és elhatároztam, hogy elmesélem ezt a korszakot egy 600 oldalas képregényben. Semmit sem tudtak ezekről az évekről, csak a Kabarét láttam. Két és fél évig gyűjtöttem hozzá az anyagot, mert közben mással is kellett foglalkoznom, hogy ne kerüljek fel az éhen halt írók listájára.

Az egyik célom volt a legalacsonyabb társadalmi szinten lévő szemszögéből láttatni az eseményeket. Az elején nem is akartam megmutatni Hitlert, a végén megjelenik, de nem főszereplő.”

Az író szerint az első világháború végén elég lett volt egy igazságosabb békeszerződést kötni Németországgal, hogy Hitler ne kerülhessen hatalomra. „Mert ha túlságosan keményen büntetik azokat, akik tévedtek, megvan az a veszély, hogy azok még keményebben reagálnak és ez egy ördögi kör. Most Nyugaton annyi düh, annyi motiválatlan düh halmozódott fel, el kell kerülni az akkorihoz hasonló következményeket.”

 

Szólj hozzá

történelem irodalom képregény USA Jason Lutes