2019. jún 04.

Terjed az egyfogásos vendéglők divatja

írta: Göbölyös N. László
Terjed az egyfogásos vendéglők divatja

index_4.jpg

Olaszország a pizzával már régóta sikerrel műveli, most azonban egy másik szimbolikus ételével, a pastával hívogatja az egytálétel-kedvelőket – írja a La Repubblica.

Két fiatal olasz, Alberto Castasegna és Filippo Mottolese 2017-ben Milánóban nyitotta meg első egyfogásos, csak tésztákat ajánló vendéglőjét és ma már héttel dicsekedhetnek. Jó ómen volt a különös névválasztás: „Miscusi” (Bocsánat). Az ilyen típusú étkezdék terjednek az egész világban és ennek megvannak az oka: kifizetődők a tulajdonosok számára, mivel fenntartása kevesebbe kerül, szűk menühöz kisebb konyha is elég, kevesebb szállítóval is megoldható. Mivel ma már házhoz szállítást is vállalnak, ez is egyszerűbb, mint maga a megrendelés is. Az áraik pedig kifejezetten csábítók a vendégek számára.

A Miscusin kívül népszerű a Róma két pontján megnyitott Lasagnam, ahol természetesen a rakott húsos tészta kedvelői válogathatnak annak minden fajtájában.

A pasta világszerte trendi. New York-ban tavaly nyílt meg a Pasta Flyer, Londonban pedig a Bancone.  De az egytálételes éttermek más irányokat is vesznek. Nyitás előtt áll ugyancsak Londonban az Eggslut, ahol a tojás lesz a sztár, vagy a Flat Iron, amely a marhasültre specializálódott. Dániában a grod egyetlen kínálata a porridge.

Újabban növekszik az avokádóra szakosodott egyfogásosok száma. Ilyen Brooklynban az olasz tulajdonú Avocaderia, Amsterdamban az Avocado Show, Glasgow-ban az Avo-Avo, vagy Firenzében a The AVV bárban az előételtől a desszertig minden ebből az egzotikus gyümölcsből készül.

Szólj hozzá

vendéglátás gasztronómia egytálétel Olaszország