Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

A csótányok kipusztíthatatlanokká válnak

scarafaggio.jpg

A csótányokat nem lehet kipusztítani – állapítja meg egy tanulmány, amely a Scientific Reportsban jelent meg.

Egyre ellenállóbbak, a rovarölő szerek nem hatnak rájuk. Az amerikai Purdue egyetem kutatói végeztek egy kísérletet egyik fajtájukkal, a Blatella Germanicával.

A csótányok nagyon szaporák és ellenállóak, egyetlen generációban ki tud alakulni 4-6-szor erősebb rezisztencia, mint az előzőben.

Indiana és Illinois államban tesztelték a rovarokat olyan lakásokban, amelyeket elleptek. Háromféle rovarirtót használtak, abamectint, bórsavat és thiamathoxamot 3-3 hónapig, majd hat hónapig kettőt, végül egy olyant, amelynek korábban kevéssé tudtak ellenállni. Egyik sem tudta kipusztítani őket. Sőt, az utolsó kísérletnél 10%-kal még szaporodtak is, mert erősebbek lettek. Az előző kísérletek után számuk nem változott.

A kísérleteket laboratóriumban megismételték. Az eredmény ugyanaz lett. A helyzet aggasztó, figyelembe véve, hogy reproduktív ciklusuk 3 hónap és egy rovar 50-nek is adhat életet egyszerre.  Ráadásul a csótányok baktériumok és allergének terjesztői.

A kutatások szerint a vegyszerek mellett más irtási módokra is szükség van: csapdákra, a higiéniai szolgáltatások javítására, különleges porszívókra…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ymel 2019.08.19. 19:56:50

A kozvetlen irtasukra ugy latom a forro viz is jo. Soval hatasosabb.
Marmi t lakott terben, konyhaban jo modszer, mert nem permetezunk merget

bandiras2 2019.08.19. 20:03:35

Kétoldalú ragasztószalag. Garantált hatás. Előbb utóbb az utolsó is kikel, és éhes lesz. És akkor megtalálja a ragasztót. Nem mérgező. Nincs immunitás. Garantált hatás
Viszont karbantartásigényes és ocsmány, de vagy ez, vagy a csótányok. Ennyike.

Budapest a kutyaszar városa 2019.08.19. 20:16:24

Forró víz : medencét csinálsz a lakásból ? Kétoldalú ragasztószalag : előbb-utóbb megeszik azt is. Talán fogamzásgátló táp kellene, de előbb-utóbb ahhoz is alkalmazkodnak. A globális felmelegedés miatt szaporodtak el ennyire, gusztustalan jövő elé nézünk....

Wildhunt 2019.08.19. 21:53:50

A legjobb megoldás az egér.

ymel 2019.08.20. 02:47:24

@Budapest a kutyaszar városa: a konyhaban latom oket (amugy Delkelet-Azsia), ott meg csempe meg kô van, itt a forro viz jo es olcso tuneti kezeles

ymel 2019.08.20. 02:48:09

@Wildhunt: itt az is van dogivel. Tojnak a csotanyra

conchita wurst 2019.08.20. 04:00:44

@Budapest a kutyaszar városa: globalis felmelegedes nem letezik

most klimavaltozas a hivatalos nev

acycloren 2019.08.20. 06:24:30

Ázsiában hatalmas csótányok mászkálnak az utcán, évente párszor irtják őket hatalmas permetezőkkel, akkor mindenhol vonagló csótányokat lehet látni. A macska eljátszik velük, majd megöli őket, mert pont akkorák, mint egy egér. Vagy nagyobbak.
Meg kell tanulni együtt élni ezekkel az állatokkal. Azért a csótány nem terjeszt olyan durva betegségeket, mint a cecelény vagy egyes szúnyogfajok, nem szív vért stb.

acycloren 2019.08.20. 06:34:54

@acycloren: Ja, Magyarországon sose volt csótány a lakásunkban, itt Ázsiában meg akármit csinálsz, néha látsz néhányat. A csótányméreg és csapdák jól fogynak, de ez csak átmeneti megoldás, a csótány jóval az ember előtt alakult ki, az emberiség kihalása után is itt lesz. Nem azért alakult ki, hogy idegesítse és ijesztgesse az embert, testalkata az avarban, korhadó szerves anyagban való lapuláshoz idomult. Kb. leszarja a csótány, hogy hol jut élelemhez, egyszerűen az ember környezetében több a szerves hulladék, mint máshol, ráadásul a lakott területeken egész évben tud szaporodni, mert talál meleg, száraz helyet magának.
Számomra a csótány már kevésbé undorító, mint a szúnyog, légy, patkány. A szúnyog tényleg betegségeket terjeszt, a patkány szara, húgya is kórokozókat terjeszt, mindent megrág, bolhás, büdös stb. A legyek leginkább dögökre szállnak, azokban keltik ki a petéiket. Ehhez képest a csótány egy szolid állat, bár haverok nem leszünk soha.
Madagaszkári sziszegő csótányt pedig lehet háziállatként is tartani, állítólag majdnem olyan okos, mint egy kutya.

Wildhunt 2019.08.20. 07:59:11

@ymel: adhatok a mienkből... Mikor beköltöztek, az addig kiirthatatlannak tűnő csótány eltűnt, gondolom megették. Azóta a macska kontrollálja az egérpopulációt, az egér a csótányét, én meg mindhármat utálom, és visszasírom a ciánozást.

ymel 2019.08.20. 08:20:01

@Wildhunt: huh, inkabb a forro viznel maradok. Amugyis, nem Mo-on vannak a csotanyaink :) Sem a patkanyaink meg egereink.

ymel 2019.08.20. 08:21:47

@acycloren: ja, a szunyog a gaz. a minap olvashattunk is a zindexen is. Altban felveszik az angol nyelvu sajto vezeto hireit oszt forditjak

acycloren 2019.08.20. 08:35:24

@ymel: Itt ahol élek, hatalmasak és barnák a csótányok az utcákon, de a lakásokban kisebbek és feketék. Szúnyogból szerintem kevesebb van, mint Magyarországon, de itt a tigrisszúnyog elterjedt, sötétedéssel jönnek elő, nagyon gyorsan csípnek, tényleg pár másodperc alatt, jellemzően térd alatt vagy mondjuk könyök környékén, ha ülsz, feljebb valamiért nem mennek rajtam.
Nyilvánvaló, hogy az indexponthu és a magyar blogszféra is leginkább angol nyelvű cikkek hevenyészett fordításaiból él, ez szerintem már senkinek nem újság.
Nekem Magyarországon sokkal több szúnyog jött be a lakásba este, mint itt Ázsiában, pedig itt annyira nem irtják őket szerintem.

ymel 2019.08.20. 08:42:24

@acycloren: igen, kevesebb, aprobb szunyog es jellemzoen labra mennek. Szerintem rafkosan fejlodtek: nincsenek szemmagassagban, nehezebb kinyirni oket. A csotanyok nagyobbak, mint Mo-on, es sok repulni is tud. Roppant szaporak. Szerintem meg epp hogy jobban irthatjak oket, csak nem kotik az emberek orrara, hogy mennyi tomentelen vegyszert hasznalnak hozza. Mint a zoldseg a piacon. Franc tudja, mennyire vegyszeres. Valszeg rohadtul. Ehh. Mindenhol van valami sz.r a palacsintaban

Rébusz 2019.08.20. 10:18:21

A csótánynál nem tudok ellenszenvesebb rovart elképzelni, bár én csak Európában élek. Ha egy helyen befészkeli magát, onnan gyakorlatilag kiirthatatlan. A ragasztócsík jó ötlet, más rovarnál is bejön, pl. hangya, de ha az okot nem szüntetjük meg, akkor újra lesz csótány utánpótlás. A lakásokban jellemzően a csövek mentén közlekednek, a réseken keresztül, tehát egy alapos és gondos felújítás a megoldás. Bár a fáraóhangya is hasonlóan árasztja el a lakást, a csótánynál az a gond, hogy mindenhová bemászik. Ágyba, cipőbe, és természetesen az ételek közé, az elmosott edények alá. Képtelenség vele együtt élni, akkor már inkább a szúnyogok. Ezért nem tudnék olyan helyeken élni, ami akár a világ legszebb helye is lehet, egy ház a tengerparton, egy villa valamelyik elit mediterrán helyen, vagy egy penthouse Manhattanben, mert soha nem tudnám megszokni a szellőzőn vagy a lefolyók menték ki-be mászkáló csótányokat, akik a kedvenc helyükön hemzsegnek. Ha éjszaka ki akarok menni egy pohár vízért és a pohárban éppen ott vár rám egy nagy fekete csótány, ami ráadásul olyan fürge, hogy képtelenség elkapni.

acycloren 2019.08.20. 10:54:10

@Rébusz: A csótány nem fürge, te vagy lassú. Ázsiában elég kényelmesen közlekednek a csótányok, nem annyira gyorsak.
A méreg szerintem működik, de a csatornákban mindig van utánpótlás, ami a mediterrán és szubtrópusi klímán télen is vígan él. Magyarországon azért eddig még volt téli fagy, ha tovább melegszik a klíma, akkor a tél nem fogja megtizedelni a kártevőket, lesz egész éven át tartó csótány, patkány és szúnyoginvázió. Az én gyerekkoromban legalább télen nem volt légy, szúnyog, hangya, mert -20°C és vastag hótakaró volt. Ennek hamarosan vége Magyarországon és ami ma Görögországban, Olaszországban, Marokkóban van, az lesz Magyarországon is.

Emmett Brown 2019.08.20. 11:16:40

@acycloren: Itthon az elmúlt 3 télen volt legalább 2 hét mínusz 20, ami az azt megelőző 5-10 évben egyáltalán nem volt jellemző.

Rébusz 2019.08.20. 11:19:49

@acycloren: Azért mert Ázsiában élsz, nem lettél okosabb, ami a csótányokat illeti. Lehet, hogy ott a 10 centis csótányok nem gyorsak, de a Magyarországon élő svábbogarak vagy amerika csótányok nagyon is azok. Szerintem a cikk is elsősorban az ember környezetében élő csótányokról szól, nem pedig a természetben élőkről. Ha hangya, lódarázs, poloska van a természetben, azt elviseli az ember, de mindjárt más, ha a lakásodba is beférkőzik. A méreg hatása csak átmeneti, nem hiába kell rendszeresen irtani ugyanazt a helyet. Ha laktál volna Magyarországon csótányos lakásban, mondjuk egy olyan panelben (mert érdekes módon nem minden panelben van), akkor tudnád, hogy télen-nyáron mindig van csótány, nagyon durván. Épp ez különbözteti meg az alapvetően kint élő bogaraktól, amik időszakosan jelennek meg, mint pl. a hagyományos hangya. De egy csótány, vagy egy fáraóhangya az mindig ott van, lehet irtani meg tapasztgatni, akkor picit nyugi van, de aztán kezdődik az egész előlről. Az, hogy ezek az állatok csak olyan helyen telepednének meg, amik piszkosak, az is egy tévhit. Ezért a tisztaság sem használ semmit. Makulátlanul takarított mediterrán nyaralókban, hotelekben is ott rohangálnak az 5 centis amerika csótányok. Ne keverd a kinti bogarakat a bentiekkel. Az biztos, hogy a kintiek a klímaváltozás miatt sok bosszúságot fognak nekünk okozni és megjelennek majd itt is a veszélyes fajok. De az ember közelében élő csótányoknak teljesen mindegy, azok eddig is jól megvoltak és ezután is jól meglesznek.

Rébusz 2019.08.20. 11:21:36

Amerikai csótányt akartam írni, de valahogy az i betű mindig elmaradt, talán mert gyorsan gépeltem.

Jega 2019.08.20. 15:59:07

A csótány az örök túlélő. Ha a Földön már minden kihalt, ők még tömegesen , hatalmas kolóniákban élnek és virulnak. De ők sem örök életűek, mert ha a Földön beköszönt a jégkorszak, na akkor ők is megfagynak, ha netán itt is Vénuszi hőség fog tombolni, akkor megsülnek, de mi ki nem irthatjuk őket soha.

szepipiktor 2019.08.21. 12:16:17

Ehhez megint kellett pár brit tudós.
Amióta az eszemet tudom, közismert, hogy a csótány full túlélő, a lakótelepeken élők jól ismerik a problémát.
Napjainkban a poloska lett hasonló, gyakorlatilag szarik az is mindenre.
A csótány elűzése csak szervezetten lehetséges (az összes környező ingatlanban egyszerre kell irtani), majd ügyelni arra, hogy ne jöjjenek vissza.
Mondjuk én a pelékkel küzdök folyamatosan, védettek és úgy gondolják, beköltözhetnek hozzám...

erkölcsi hulla 2019.08.21. 13:04:30

Voltam megint vidéken, borsodban. Tele vannak az utcák velük.

Kiirthatatlanok, segélyen élnek, és egyre többen vannak, már már az az érzése az embernek hogy az egész város az övék, mindenki más elmenekült.
Komolyan mondom, tele volt az utca kifejletlen példányokkal, többet láttam vidéken egy napon, mint pesten egy hónap alatt.

Ragasztószalag, vegyszer hasztalan.

erkölcsi hulla 2019.08.21. 13:08:56

@Rébusz: Szerintem a tömítés a megoldás, panelokban. Egy felújítás alkalmából minden egyes repedést, strangot eltömíteni lehetőleg cementtel, ablakokra szúnyogháló, szellőzőkbe is valami háló.
Bejutni nehezebb nekik, elmenekülni épületszerkezetbe nem tudnak, könnyebb irtani.
Teleportálni azért a csótányok sem tudnak.

élhetetlen 2019.08.21. 15:15:05

@Rébusz: A csövek. 27 évig éltem egy olyan lakásban, ahova csak hideg víz jött be, a meleget bojler szolgáltatta. Soha nem láttam csótányt. Átköltöztem egy távfűtésesbe. Ki kellett mennem éjszaka, megyek kezet mosni, a kádban hanyatt fekve kapálózik egy csótány. Elcsúszott a vadi új kádban. Vízsugár, és lement azon a 3 mm-es lyukon, amin a víz is. Másnap megegyeztem egy írtó céggel, negyedévente jöttek. De ez csak az én lakásom. Kérdezem az egyik régi lakót, hogy mi van. Szoktak írtatni, akkor, mikor már nappal is nyüzsögtek a lépcsőházban. Talán nem így kéne. Tíz év alatt sikerült elérnem, hogy legalább a pincét, és a közös helyiségeket kezeljék a közös költségből, már az is valami. Maradtak a lakók, (nm-re külön kellett fizetni), akiknél nincs csótány. Mert a csótány az az állat, ami kimegy az ajtó elé, megnézi a névtáblát, ide megyek, oda nem. Újabb tíz év, most a lakások is a közös költségből mennek, és az is beengedi az írtókat, aki tíz évvel ezelőtt még ott tartott egy liftbeli beszélgetésnél, hogy maga beengedi őket, mert én nem. Mintha az írtók hoznák a csótányokat. Végül is lassan, de sikerült rendet tenni.
A hangya sztori inkább mókás volt. Balatonon, az egyik mosdókagyló alatt elrepedt egy cső, bontás, naná, hogy eltört egy csempe. Tartalék van, az öcsém berajzolta, hogy hol kell a lyukat vágni, elvitte, és aztán majd, valamikor. Eltelt egy év, nem szép a csempehiány, de ez csak egy vacak nyaraló. Aztán egyik nap a szobámból látom, hogy hangyák az előszobában. Benézek a fürdőbe, hát megtalálták a kertben a bejövő csövet, és mellette elindult az egész boly. 15 cm szélesen folytak le a hangyák a fehér csempén, és mint egy hadsereg, vonultak az előszoba felé. Bevágtam a lyukba egy marék Piretrint, Aztán egy telefon, hogy hozd azt a rohadt csempét, vagy kitekerem a nyakadat.

Reactor 2022.04.25. 03:47:34

Szerencsére a cipőtalp és a tűz ugyanolyan hatékony ellenük, mint korábban. Amiatt pedig egy ideig még nem kell aggódnunk, hogy Super Mario módjára a páncéljukon ugrálva és elpöckölve kell elintézni majd őket.

@Budapest a kutyaszar városa: A tulaj általában előbb rájuk bukkan, minthogy elmajszolgatnák a műanyagot.

@ymel: És persze átírogatják a saját szájuk íze szerint. Kutyából nem lesz szalonna.

@Emmett Brown: Igen, minden télen van egy "mínuszhúszas" hét. Viszont arra is volt példa minden télen, hogy 10 fok körüli volt a hőmérséklet, trikóban lehetett héderezni az ablakban január közepén, a legyek meg ott bagzottak az ablakpárkányon.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása